Pisteski – vælg de de rigtige ski

Hvordan vælger man den rigtige pisteski?
Der er meget stor forskel på typer af ski, mærket, længde, bredde, modeller og former på ski.
Der er meget stor forskel på egenskaberne af forskellige ski. Nogle ski er bløde og andre stive, nogle ski er bredde og andre smalle.
En blanding af skiløberens fysik, skifærdigheder og interesser giver en god pejling af hvilke ski, der passer bedste til den enkelte.
Vi vil med denne guide prøvet at forklarer forskellene, sådan du finder den type ski der passer bedst til dig.
Lige meget om man er begynder, øvet eller ekspert, så skal man have det rigtige udstyr for at få det optimale ud af dagene på bjerget.
Inden man går i gang med købe ski, er der nogle ting man skal gøre op med sig selv. Her er det vigtigt at man er ærlig over for sig selv. Følgende punkter er vigtige at få styr på.
– Hvor god en skiløber man er?
– Hvilket terræn står man normalt på ski i?
– Hvilke sneforhold møder man normalt?
– Hvor meget vil man bruge på nyt udstyr?
Generelt så er det en god forretning, at købe ski hjemmefra, da man efter 2-3 uger ofte har tjent skilejen hjem, og ski holder hurtigt 12-15 uger eller mere. Der er ofte mange penge at spare ved købe ski over nettet, men det kræver jo at man ved, hvad man skal have.

Typer af alpin ski:
Skiers.dk kategorisere skiene i følgende kategorier:
– Pisteski
– Dameski
– Allmountainski
– Freeride/offpistski
– Randonee/touring
– Twintip
– Juniorski
Disse forskellige ski har hver deres fordele og ulemper, alt efter hvilke forhold man ønsker at bruge skien i. Skiene kan bruges i flere forskellige forhold, og derfor kan nogle af disse ski godt overlappe kategorier. I denne guide er det pisteski vi kigger på.
PISTESKI
Pisteski er den klassiske ski. Det er til dem, der godt kan lide præparerede pister og skærende sving fra kant på kanten. Kendetegnet for denne type ski, er at de er ret smal under støvlen (60-75mm). Pisteski er primært lavet til at stå på pisten, og med en hurtig kant til kant reaktion, men kan også bruge i offpisten, hvis man vælger den rigtige.
Vi har delt pisteskiene op i forskellige underkategorier, der bruges til forskellige niveauer og ønsker:
ALLROUNDSKI
Pisteskien som kan det hele, perfekt til begyndere og letøvede, samt skiløbere som ikke vejer så meget.
Skiene til dig, som vil have dine egen ski, som du kan køre på de næste mange år. Allroundski har er rimeligt torsionsstive, men har ikke et for stift flex, så de er nemme at dreje men stadig kan holde kanten på is. Skiene er ofte 70-80 mm under foden, hvilket giver dig mulighed for at køre både på pisten, men de kan også bruges når du vil prøve offpiste. Skiene kører allerbedst ved medium til højt tempo, og når man først er igennem de første par dage som begynder, så vil det være et perfekt match mange år frem.
Eksempler på allroundski:
Atomic Vantage X 77 CT
DAMESKI
Pisteskien som kan det hele, perfekt til begyndere og letøvede, samt skiløbere som ikke vejer så meget.
En god dameski er ikke for torsionsstiv og har heller ikke for stift flex, da kvinder grundet deres lav vægt skal kunne dreje dem nemt. Dameski er ofte 70-80 mm under foden, hvilket giver dig mulighed for at køre både på pisten, men de kan også bruges lidt i offpisten. Nogle producenter har forhøjet bagbinding, så man automatisk kommer lidt længere frem på skiene.
Eksempler på dameski:
K2 Beluved 78 TI
GS racecarver:
GS ski er til folk der løber mellem- til store sving. På rent skær drejer skien ikke så hurtigt, og dermed give en mere stabil ski ved høj hastighed.
Racecarver er en høj performance ski til powerfuldt skiløb. De er pr. definition rene pisteski med både høj torsionsstive og stift flex, og det er ikke skiens skyld hvis du ikke kan holde kan på rent is. Racecarvere er designet til hurtigt og sjovt skiløb på pisterne, og er relativt nemme at køre på for erfarne skiløbere. Ekspert skiløbere vil også kunne bruge en sådan ski i både pukler og offpist.
Eksempler på Racecarver GS:
Slalomski:
Ski der drejer meget hurtigt på rent skær, ligger med en dreje radius på under 14 meter. Dette er til folk der gerne vil have en ski der reagere hurtigt, og elsker korte sving. Normalt også med en stivere og mere kontant bagski.
En slalomski er kort, stiv og ofte med kraftigt dæmpningssystem, hvilket giver kontrol og stabilitet selv på de helt isede pister. Korte sving ned over selv de stejleste piste og rent skær på kant. Skiene er normalt 160 eller 165 cm, altså noget kortere end de andre skityper.
Eksempler på slalomski SL:
Længden på dine ski?
Før i tiden var det primært højde og vægt som afgjorde længden på skiene.
Dette er dog ændret med de mange forskellige skityper, og har gjort valget lidt mere kompliceret. Det er dog alligevel en god tommelfingerregel af kigge på højden og vægten.
I forhold til din højde, så er det normalt meget godt at skiene når dig til mellem hage og øjne. Dog er en slalomski kortere, og offpistski kan være noget højere.
Din vægt | Forslag til skilængde |
Over 90 kg | 190 cm |
78-90 kg | 180 cm |
65-77 kg | 170 cm |
55-64 kg | 160 cm |
Under 54 kg | 150 cm |
Kilde: skiferietips.dk
Andre parametre:
- ski, som er lettere at styre/dreje
- ski, der er gode til korte sving
- ski, der vejer mindre
- ski, der er gode til lav hastighed
Vælg længere ski, hvis du vil have
- ski, som er stabile i høj fart
- ski, der er gode til lange sving
- ski, der egner sig til aggressivt skiløb
- ski, der egner sig til offpisten


DISSE SKI ER TIL DEN ØVEDE SKILØBER:

DISSE SKI ER TIL DEN LETØVEDE SKILØBER:
Hvilke egenskaber skal ski ellers have?
Der er adskillige andre egenskaber ved ski, som fx vægtfordeling, der kommer i betragtning, når vi skal vælge ski. Imidlertid er de ovennævnte kvaliteter de mest relevante.
Som udgangspunkt bør nye og uerfarne skiløbere vælge en blød ski som ikke er for torsionsstive, hvilket gør dem nemmere at bøje og derved dreje. Mere erfarne skiløbere vil have større glæde af ski, der er stivere (hårdere) i skienes længderetning. Stive ski er mere stabile og giver bedre kontrol i høj fart.
Der er stor forskel på, hvilke materialer de forskellige skimodeller er lavet af og alle ski er opbygget med disse egenskaber:
- Sidecut (Taljering med trapezform)
- Torsionsstivhed
- Bøjelighed
- Dæmpning
- Bæreevne
- Rocker
SIDECUT

At skien har sidecut, den er taljeret med trapezform, vil sige, at forskien er bredere end bagskien. Det hænger typisk sammen med, at forskien også er længere end bagskien, hvilket sikrer, at forskien og bagskien kører i samme kurve, når skien drejer.
Imidlertid er det ikke alle ski, der har denne egenskab, ligesom man ofte ser, at bindingen placeres nærmere skiens centrum, hvilket resulterer i, at bagskien bliver omtrent lige så lang som forskien. Dette ses ofte på twintipski, hvor brugerne også ønsker at hoppe, lande og køre baglæns.
TORSIONSSTIVHED

Torsionsstivhed (stabilitet ved vridning) bestemmer skiens evne til at holde samme kantvinkel i hele skiens længde. En mindre torsionsstiv ski vil, når trykket stiger – f.eks. ved større hastigheder – ”flade ud” i enderne, dvs. have mindre kantvinkel i enderne end midt på skien, med forøget tendens til rutsj. Jo bredere skiene er i enderne, jo sværere er det at bevare torsionsstivheden.
Skiproducenterne har formået at lave meget torsionsstive ski ved at lade dem indeholde forskellige eksotiske materialer som titanium, forskellige typer skum, carbon og lignende. Dette resulterer i mere fleksible og bløde ski, der stadig er torsionsstive. Således er vejen banet for meget taljerede ski.
Et andet aspekt i denne sag er, at jo kortere skien er, jo lettere er det at bevare torsionsstivheden.
Bøjelighed (flex)
En skis bøjelighed også kaldet flex bestemmer den kraft, der skal til for at bøje den. Jo stivere skien er, jo mere belastning skal der til ved kantning for at opnå det ønskede resultat.
I dybsne er det i højere grad skiens bøjelighed kombineret med kantvinkel, der bestemmer svingets radius, fordi skien under foden synker dybere ned i sneen end skienderne.
Nogle skis bøjelighed er jævnt fordelt i hele skiens længde, mens andre ski har varieret bøjelighed gennem skien. F.eks. er nogle ski bløde fortil, men stive i bagenden. Effekten af dette bliver bl.a., at skien har let ved at starte svinget og samtidig er stabil ud af svinget.
Generelt er moderne ski mere bløde end den tidligere generation af ski og er bedre til at distribuere trykket i hele skiens længde. Hvis trykket koncentreres under foden, vil skien være lettere at dreje, men meget mere ustabil.
Bøjeligheden skal matche det tryk, skiløberen påfører skien. En tung og aggressivt kørende skiløber har behov for en stivere ski end lettere, mindre aggressive skiløbere.

Dæmpningen
Dæmpningen udtrykker skiens evne til at falde til ro efter at være sat i svingninger, f.eks. pga. ujævnheder i underlaget. Er skien dårligt dæmpet, vil den have en tendens til at ”flapre”, hvilket vil forøge tendensen til rutsj.
Er skien godt dæmpet, vil den sikre en stabil snekontakt, der er forudsætning for en præcis styring af skiene. At skienes dæmpning er blevet markant bedre de seneste år, har bl.a. resulteret i, at man kan køre på meget kortere ski end tidligere.

Bæreevne
Bæreevnen er en kombination af skiens længde og bredde samt stivheden og mængden af rocker i for- og bagskien. Bæreevnen skal ses som opdriften i dyb sne- Arealet af skien giv en god indikator, men skiens konstruktion gør også noget i forhold til bæreevnen.
CAMPER / ROCKER

Camper er det normale spænd i skien, hvor både for- og bagenden rører sneen.
Når skiens spids (tip) og evt. bagenden (tail) er løftet mere fra sneen end normale hedder det rocker. Dette gør at en del af skien løftes over sneen, og derved mindsker den del af skien som har kontakt med pisten når man svinger. Når skien så bliver kantet og bøjet, så vil hele længden skien være i kontakt med skien. Dette gør at det er nemmere at dreje skien både på pisten og i offpisten, men samtidig bevares kantgreb og opdrift i et eller andet omfang.
Forskellige typer Rocker: tip, tip/tail, reverced camber, early rise.
Der er adskillige andre egenskaber ved ski, som fx vægtfordeling, der kommer i betragtning, når vi skal vælge ski. Imidlertid er de ovennævnte kvaliteter de mest relevante.
Som udgangspunkt bør nye og uerfarne skiløbere vælge en blød ski som ikke er for torsionsstive, hvilket gør dem nemmere at bøje og derved dreje. Mere erfarne skiløbere vil have større glæde af ski, der er stivere (hårdere) i skienes længderetning. Stive ski er mere stabile og giver bedre kontrol i høj fart.