fbpx

Vælg side

X-Games Norge – Optakt og program

X-Games Norge – Optakt og program

X-Games er for andet år i træk rykket til Norge. Destination er dog ny, hvilket betyder at halfpipe er ude, mens slopestyle nu er inde i billedet. DR3 sender alle konkurrencer live. Men inden du sætter dig hen foran TV’et, så få først hele overblikket over programmet for ugen og en optakt til dagens konkurrencer med denne artikel. 

Sidste år var det Oslo Centrum og det mindre norske skisportområde Oslo Vinterpark (Tryvann), der dannede rammerne for X-Games Norway. Men i år er hele cirkusset rykket længere mod nord til et af nordens største skisportsområder Hafjell. Hafjell ligger tæt på byen Lillehammer, som var vært for Vinter-OL i 1994. Dengang drønede olympiske slalomløbere ned ad Hafjells løjper. Nu vender mange af verdens bedste skiløbere og snowboardere tilbage til det danskerkære skisportsområde, men i nogle lidt andre discipliner.Sidste år konkurrerede X-Games atleterne i Big Air, på en (til lejligheden) bygget rampe i Oslo centrum, og i halfpipe i det nærtliggende skisportsområde Oslo Vinterpark. 

Med destinationsændringen til Hafjell har programmet også ændret sig. Godt nok er Big Air stadig på programmet, men halfpipe er blevet udeladt. Det betyder, at man godt kan kigge langt efter verdensstjernen Shaun White. Til gengæld er slopestyle kommet på programmet.

shaun white lille
Superstjernen Shaun White stiller ikke til start til X-Games Norway. 

Banen til den nye disciplin på programmet: Slopestyle, ser virkelig underholdende ud og indeholder alt fra kreative rail-setups, til hop som både kan rammes lige på og fra siden. 

Se Christian Numemdal fra Norge køre ned i gennem slopestyle-banen i denne video: https://www.facebook.com/norfreeski/videos/785922441561726/?pnref=story


Nedenstående følger et program over ugens begivenheder og en optakt til dagens konkurrencer. (Optakt til konkurrencerne de næste dage kommer snarrest)

Marcus Kleveland
Blot 17 årige Markus Kleveland er favorit i slopestyle for snowboarderne. Onsdag:Kl.16.00 – Snowboard Slopestyle Kvalifikation (Mænd):

Debuten for slopestyle på et norsk X-Games program bliver på ingen måde kedeligt. 
16 snowboardere stiller til start, og de skal efter 2 gennemløb skæres ned til et finalefelt på 8. Derfor er der ikke tid til lige at mærke benene af efter ankomsten til Norge. Alle riders er nødt til at levere fra start! Startlisten tæller hele 5 nordmænd, som alle gerne vil levere foran hjemmebanepublikummet. Men realistisk set er det nok kun trekløveren Ståle Sandbech, Mons Røisland og Markus Kleveland, der kommer til at kæmpe med om de høje placeringer.


ståle spejder
Ståle Sandbech spejder efter en X-Games guldmedalje ovenpå tidligere års sølv og bronze. 

Ståle Sandbech skuffede grundet en skade sidste år i Oslo og vil være uden tvivl være tændt på at tilføje en X-Games guldmedalje til de bronze og sølvmedaljer han allerede har vundet.
Mons Røisland var for mange ukendt indtil han sidste år kronede en flot sæson med en X-Games bronze medalje i Aspen. I år har han ikke været lige så dominerende, men bliver spændende at følge på en konkurrence på hjemlig grund.

Sidst men ikke mindst er der Markus Kleveland på bare 17 år. Markus Kleveland har imponeret alt og alle i denne sæson med bl.a. at lande den første quad cork i konkurrence nogensinde, og med sin guldmedalje i slopestyle og en sølvmedalje i Big Air for bare halvanden måned siden til X-Games i Aspen. Der er derfor et stort pres på den unge dreng, men presset har han indtil videre taget helt stille og roligt, og bl.a. leveret flotte resultater i Air & Style konkurrencerne op til dette X-Games. Udover de mange nordmænd skal navne som superparet Max Parrot og Mark McMorris med utallige X-Games medaljer i bagagen, den svenske spin-to-win maskine Sven Thorgren og stilguden Sebastian Toutant selvfølgelig nævnes som mulige medaljevindere i slopestyle. 

braaten gold
Øystein Braaten efter sin guldmedalje til X-Games 2017 i Aspen. Kl.19.00 – Ski Slopestyle Kvalifiktaion (Mænd):
Efter slopestylen banen er blevet shapet ovenpå snowboardernes kvalifiktion, er det blevet tid til skiernes kvalifikation i samme disciplin. Ovenpå en hæsblæsende slopestyle ski konkurrence til X-Games i Aspen, er der lagt i kakkelovnen til et brag af en konkurrence i denne disciplin. I Aspen endte det med et sidsteøjebliks gang norsk guld til Øystein Braaten. Derfor er han selvfølgelig også favorit til guldet når X-Games nu lander i præcis det skisportsområde, hvor han selv har lært mange af sine tricks i sin tid på det Norske Ski Gymnasium (NTG) i Lillehammer. 

Øystein Braaten er sammen med wildcard’et Christian Nummedal de eneste nordmænd i denne disciplin.

Det 16 mand store felt er derimod domineret af hele 6 amerikanere, og de formstærke amerikanere har alle gode chancer for at blive blandt de 8 der går videre til finalen. Tre af dem, Joss Christensen, Gus Kenworthy og Nick Goepper ryddede podiet i denne disciplin til OL, og sammen med manden med mustachen og de stilrene graps McRae Williams, og pigefavoritten og YouTube-sensationen Bobby Brown – er det svært at se et slutteligt podie uden mindst én amerikaner på.

Sidst men ikke mindst er der to navne, som vi ikke kan komme uden om når vi snakker Slopestyle ski: henrik harlaut nose butter triple cork 1620 5
Sådan så Henrik Harlaut ud efter han landede sin Nosebutter Tripple Cork 1620 til X-Games et par år tilbage. 

Publikumsfavoritten Henrik Harlaut fra Sverige med det baggy tøj og store smil har desværre for vane at styrte i slopestyle konkurrencer. Men lander han sit run vil han med sine unikke nosebutter tricks og karismatiske stil med garanti score en høj placering. Han har lige vundet sølv i X-Games’ Urban videokonkurrence: X-Games Real Ski (skivideo fra gaden), så vi ved at formen er god. Han bliver spændende at følge.Stilikonet Jossi Wells fra New Zealand vandt sidste år slopestyle guld i X-Games i Aspen, og han vil med garanti gerne sikre sig endnu én. Han skuffede til X-Games i Aspen i år, men vil, hvis han lander sine runs, helt sikkert være med i den sjove ende. Jossi Wells er kendetegnet ved at carve sine tricks meget elegant på kickers (hop). Dette krydrer han med meget tekniske rail-tricks, som han gang på gang udfører med så meget overskud, at han ligner én der bare hygger sig på den blå piste. x games norway mand
Opbygning af Big Air-kickeren i bunden af billedet ned mod Hafjell-by, og manden, der løber med den olympiske ild, skåret ind i skoven øverst i billedet.

Program for resten af ugen (optakt til disse kommer senere):

Torsdag:Kl.15.00 – Snowboard Big Air Kvilifikation (mænd)Kl.17.30 – Ski Slopestyle Finale (kvinder) Kl.19.15 – Ski Slopestyle Finale (mænd) 
Fredag: Kl.14.30 – Ski Big Air Kvalifikation (mænd)Kl.17.00 – Snowboard Slopestyle Finale (kvinder)Kl.18.45 – Snowboard Slopestyle Finale (mænd)
Lørdag:Kl.17.00 – Snowboard Big Air Finale (kvinder)Kl.18.00 – Ski Big Air Finale (kvinder)

 

Kl.19.00 – Snowboard Big Air Finale (mænd)Kl.20.00 – Ski Big Air Finale (mænd)


Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...