fbpx

Vælg side

X-Games Norway – Optakt Torsdag

X-Games Norway – Optakt Torsdag

Jesper Grønnemark

Førstedagen af X-Games Norway gik nok ikke helt som arrangørerne havde håbet på.
Men 2. dagen i Hafjell tegner til at blive vanvittig spændende med flere finaler på programmet.

Snowboard mændene, som skulle lægge ud med at køre slopestyle kvalifikation i går eftermiddags nægtede at køre konkurrencen. De mente at slopestylebanen ikke levede op til de krav som de kunne forvente, og deres konkurrence er derfor blevet udskudt. Men senere på aftenen gennemførte de mænd, der kører med ski under fødderne til gengæld deres kvalifikation. Shapercrewet I Hafjell har arbejdet hårdt på at gøre banen endnu bedre til i dag, så det lover godt for dagens konkurrencer. Få overblik og optakt til dagens konkurrencer længere nede i denne artikel:

Skærmbillede 2017 03 09 kl. 13.22.05
Jesper Grønnemark er i Hafjell for at skyde billeder til Skiers.dk – Følg med i det hele på hans VLog. 

Skiers.dk har fotograf Jesper Grønnemark i Hafjell, og han vil hele ugen skyde fede billeder, som vi vil bruge i vores artikler. Udover dette laver han også en VLog fra Hafjell. Du kan se det første afsnit på dette link: https://www.youtube.com/watch?v=FdWq61pfWFk&feature=youtu.be

Kan du ikke få nok X-Games, kan du også følge makkerparret bestående af Danmarksmester i Freestyle, Thomas Trads, og manden bag filmen One&More, Frederik Højgaard, der dagligt kommer med video-updates fra Hafjell på dette link: https://www.youtube.com/channel/UCGsYBT5Kfsg0MK1rB5bPiPQ

IMG 1630
“Droppin’ In”  Foto: Jesper Grønnemark

Torsdag:

Kl.15.00 – Snowboard Big Air Kvalifikation (mænd)
Dagens X-Games program starter ud ved Big Air Kickeren, der for første gang skal tages i brug. Selvom vi mangler den japanske kamikaze-snowboarder Yuki Kadono, er feltet af riders stærkt, og domineres af hele 7 nordmænd og 4 canadiere. Det er også blandt disse to nationaliteter, at vi skal finde de største favoritter.

Til X-Games i Aspen for små 2 måneder siden var det således to canadiere i skikkelse af Max Parrot og Mark McMorris, der sammen med norske Markus Kleveland indtog de 3 podiepladser. Men vi er ikke i Aspen, og Big Air konkurrencen her i Hafjell byder på et helt andet format end det vi ser ”over there”. For her i Norge stiller hele 16 riders til start, og skal først køre kvalifikationen for at kvalificere sig til finalen på lørdag. I Aspen er der blot 8 inviterede riders i Big Air, og der køres kun finale.

Podium
Podiet fra Big Air’en i Aspen i år. 1. Max Parrot – 2. Markus Kleveland – 3. Mark McMorris

Dette format gør at der skal leveres kontinuerligt hele ugen for at finde frem til hvem der løber med guldet. Netop guldet løb Max Parrot med i Aspen tidligere i år. Siden da har han vundet den samlede konkurrence i Air&Style, så han ser ud til at være i bedre form end nogensinde før. Derfor må han også nævnes som den største favorit til sejren, og skal videre fra dagens kvalifikation. Han får sandsynligvis følgeskab af landsmanden Mark McMorris, der deler vandende i snowboardmiljøet med sin meget mekaniske stil. Men man kan ikke tage fra ham, at han har en ”tricks-pose” der er større end fleste, så han bliver svær at komme udenom.

Den norske wonderboy Markus Kleveland overraskede alt og alle til Big Air’en i Aspen,
da han smed den første quad cork nogensinde set i konkurrence. Om han kommer til at lave den igen i dag er svært at sige, da vi ikke ved om hoppet er stort nok til det. Men sikkert er det, at han helt sikker gerne vil gøre det godt på hjemmebane og sikre sig en plads i finalen.

Som mulige outsidere skal svenske Sven Thorgren og canadiske Sebastian Toutant nævnes. Sven Thorgren har en lidt anderledes tilgang til Big Air’en og går ofte efter store ”almindelig” spins (ofte fra 1440 og op efter), og ikke efter tripple corks som mange af de andre. Det bliver spændende at følge, om dommerne belønner dette.

Sebastian Toutant er kendt for altid at køre med rigtig god stil, og er dygtig til at lave mange af sine tricks ”back-to-back”, altså de samme tricks bare begge veje. Mange snowboard entusiaster håber helt sikkert på guld til Seb Toots, som han bliver kaldt, og måske får Seb Toots endelig sin X-Games guldmedalje i denne disciplin.

IMG 1631
Kvinderne skal på slopestylebanen i dag – i et forhåbentlig bedre vejr end mændene kørte i i går aftes. Foto: Jesper Grønnemark

Kl.17.30 – Ski Slopestyle Finale (kvinder)
For første gang ved dette X-Games er det nu kvindernes tur til at køre slopestylebanen, når der efter 2 gennemløb skal findes en vinder blandt de 8 deltagere som er inviteret til denne finale. I X-Games sammenhæng tales der ofte om, at kvinderne lider under, at hoppene er ekstra store til X-Games i forhold til andre konkurrencer. Dette gør, at de ikke tør at sætte deres bedste tricks, på grund af de simpelthen ikke er vant til at køre så store hop.
Derfor bør det være en fordel for kvinderne at hoppene til dette X-Games ikke er lige så store som i Aspen. Måske vil det betyde et højere niveau blandt kvinderne end vi nogensinde har set før? Det håber vi i hvert fald!

Når man snakker slopestyle hos kvinderne kan man ikke komme uden om fænomenet Kelly Sildaru fra Estland. Hun fyldte 15 år for under en måned siden, men er alligevel storfavorit til at tage sejren i denne disciplin. Hun har vundet de seneste to års X-Games guld i slopestyle, og har faktisk aldrig prøvet at stille til start i en X-Games slopestyle konkurrence uden at tage guldet med hjem. Meget tyder på, at hun kommer til at gøre det igen.

Kelly SIldaru
Kelly Sildaru med X-Games guld fra Aspen. 

Den måske mest oplagte kandidat til at true Kelly Sildaru er nordmanden Tiril Sjåsatd Christensen, som desværre ikke er med grundet en skade. Dette efterlader rollen som førsteudfordrer til en anden ung teenager, franske Tess Ledeux, som brød igennem til X-Games i Aspen i år, hvor hun tog sølvet med hjem. I Aspen var hun blot 2 point fra Kelly Sildaru i sin bedste score, og det bliver spændende at se, om hun har udviklet sig yderligere de sidste par måneder.

Jokerrollen i denne finale må tilfalde svenske Emma Dahlström, der af mange betegnes som den kvindelige Henrik Harlaut. Denne betegnelse er ikke helt skudt ved siden af, fordi hun i sin ”laid back” kørestil og uden stave godt kunne minde om sin landsmand. Desværre har de også det til fælles, at de for ofte styrter når det gælder og derfor sjældent opnår topplaceringer i slopestyle.

Sidst men ikke mindst må man ikke undlade at nævne den canadiske legende Kaya Turski. Hun har vundet 8 X-Games guldmedaljer og 2 af sølv i netop slopestyle. Men Kaya Turski er efterhånden blevet 28 år, og den seneste medalje ligger et par år tilbage. Dog bliver det interessant at se, om hun finde genfinde topformen og udfordre hendes yngre konkurrenter.

Skiers.dk’s bud på en top 3:
1. Kelly Sildaru
2. Tess Ledeux
3. Emma Dahlström

IMG 1628
Øystein Braaten kvalificerede sig videre til finalen som nr. 5 – Foto: Jesper Grønnemark

Kl.19.15 – Ski Slopestyle Finale (mænd):
Snowboarderne ville ikke køre deres slopestyle kvalifikation i går, men skiløberne var mere villige og fik afholdt deres kvalifikation. Selvom der var mange styrt og fartproblemer under vejs fik vi alligevel et godt show med mange flotte tricks i aftensnevejret. De to svenske ”crowd-pleasere” Henrik Harlaut og Jesper Tjäder styrtede desværre i kvalifikation og sammen med canadiske Alex Beaulieu-Marchand (eller i folkemunde bare ABM), er de nok de største navne som ikke er med i dagens finale.

Top 8 SS Ski
Disse 8 riders er videre fra kval. til finale

Til gengæld gik hele fire Amerikanere og hjemmebanefavoritten Øystein Braaten videre. Dog var det ingen af disse som scorede højest i kvalifikation. Det var derimod den altid smilende James Woods fra Sheffield i England, som med et teknisk gennemløb scorede højest af alle. Dette var på trods af, at han ikke leverede en god score i sit første gennemløb i kvalifikationen og derfor var under pres på sit andet. James Woods er således selvskrevet favorit til at tage guldet i dag. Men for bare små to måneder siden til X-Games i Aspen havde han også kvalificeret sig som 1’er, men der formåede han ikke at levere i finalen, så denne finale er bestemt ikke afgjort på forhånd.

IMG 1629
Joss Christensen på Urban-rail’et under kvalifikationen – Foto: Jesper Grønnemark

Til X-Games i Aspen i år kom Øystein Braaten og overhalede alle sammen indenom og snuppede guldet til allersidst. Det er bestemt ikke utænkeligt at dette kan ske igen, for Øystein har selvtilliden i orden og har denne gang endda også hjemmebanefordel.

De 3 amerikanske medaljetagere fra OL, Nick Goepper, Gus Kenworthy og Joss Christensen sluttede henholdsvis 2’er, 3’er og 4’er i kvalifikation og så ud til at føle sig hjemme på banen. Dog er det ikke til deres fordel at hoppene ikke er lige så store som til X-Games i Aspen, fordi de sandsynligvis ikke kan lave de tripple corks her, som de ellers er så dygtige til.

De mindre hop gør til gengæld at rail-sektionerne bliver endnu vigtigere, og det er en fordel for de riders, som har dette som deres speciale. Blandt dem kan nævnes Jossi Wells, der nærmest legede sig ned igennem rail-sektionerne i kvalifikation, og tidligere nævnte James Woods, der uden problemer smed en switch på til 630 ud på downrail’et i toppen af banen under kvalifikationen.

Skiers.dk’s bud på en top 3:
1. Øystein Braaten
2. James Woods
3. Jossi Wells

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...