fbpx

Vælg side

TEMA: Tag på sæson som… KOK

TEMA: Tag på sæson som… KOK

I denne artikelserie sætter vi fokus på de forskellige måder, vi danskere kan tage en sæson i sneen. Kunne du tænke dig at komme til Østrig, Frankrig, Canada eller en anden skøn destination? Læs om de mange muligheder du har.


I anden udgave af “Tag på sæson som” skal du møde 2x Casper, der begge arbejder som kokke på et Danski hotel i Alpe d’Huez i Frankrig. De to unge gutter styrer køkkenet med hård hånd. Hver aften fyldes restauranten med omkring 60 Danski-gæster, og det er Casper og Caspers ansvar at det hele kører. De sørger selv for planlægning af menuen samt al forberedelse og tilberedning af maden.

Her får du lov at bestyre din egen restaurant som nyuddannet kok

Casper Scultz og Casper Grøn er begge udlært kokke og har arbejdet i branchen i flere år. Forrige år besluttede de sig dog for at der skulle ske noget nyt. De kendte ikke hinanden hjemmefra, men søgte begge job som kokke i de franske Alper gennem rejsebureauet Danski. De fik job på to forskellige Danski-hoteller i Alpe D’Huez og tog af sted på deres første sæson på ski i efteråret 2015. Selvom Casper og Casper arbejdede på hver deres hotel blev de hurtigt venner, og besluttede allerede på deres første sæson at de ville af sted sammen igen. Danski var heldigvis med på idéen, og gav de to Caspere mulighed for at arbejde sammen igen på denne sæson 16/17.

mad 1

Sammen med hotelchefen har Casper og Casper mere eller mindre hovedansvaret for at alt går som det skal på Danski-hotellet, hotel Refuge. Casper og Casper har med jobbet fået et kæmpe ansvar, som man ikke ellers kan få som ny inden for kokkefaget. At drive sin egen restaurant, bestemme menuen, oplære tjenere og resten af personalet kræver stor erfaring, og det tager mange år at nå dertil på en almindelig restaurant i Danmark. Det er imidlertid hverdagen for Casper og Casper i Frankrig på trods af deres relativt få år i branchen.

“Vi har fået vores helt eget køkken, hvor vi har mulighed for at gøre lige hvad vi vil. Det er en fed følelse at bestemme hvordan alt skal være, lige fra hvordan menuen skal skrues sammen, til hvordan bestikket skal ligge på bordene,” fortæller C Schultz.

Resten af hotelpersonalet er også danskere ansat af Danski. Casper og Casper har haft ansvaret for at oplære alle tjenerne og de andre hjælpere i køkkenet, eftersom de to er de eneste faglærte fra branchen. De har lært personalet at præsentere maden og vinmenuen, anrette buffeterne, så alt ser indbydende ud og generelt at servicere gæsterne, som Casper og Casper selv har lært det fra restaurationsbranchen. På den måde får de lov til at forme oplevelsen for gæsterne på deres “egen lille restaurant”. Det mener begge Casperne er noget af det allerbedste og sjoveste ved jobbet.

planlægning

Hårdt arbejde kombineres med skiløb

Så vidt muligt forsøger Casper og Casper at komme tidligt op på ski hver morgen. Kl. 14 starter arbejdsdagen nemlig. Her går de i gang med forberedelserne til aftenens menu. Hver aften serveres en tre-retters menu til de cirka 60 gæster. I løbet af eftermiddagen skal kokkene også sørge for at forberede morgenmadsbuffeten til næste morgen. Der skal skæres pålæg og gøres klar til at tjenerne bare kan fylde og anrette buffeten næste morgen. Klokken 19 åbner restauranten for gæsterne, og her skal Casper og Casper være klar til at maden kan køre.

“Det er sindssygt hårdt. Det er præcis som at arbejde derhjemme med al stres og travlhed i køkkenet” fortæller de. “Men vi arbejder virkelig godt sammen hernede, så man kan nå en masse i løbet af en arbejdsdag”.

Når der er kørt service, og alle gæsterne er mætte og glade, er arbejdsdagen for Casper og Casper slut. De smutter måske forbi det lokale værtshus til en enkelt øl eller to efter køkkenet er lukket, men oftest er det tidligt hjem i seng, så de kan komme op på ski dagen efter. Det er skiløbet, de begge er der for, så det er vigtigt for dem at komme tidligt hjem, så de kan komme op på ski næste morgen.

“Når vi er på sæson på denne måde har vi mulighed for at kombinere skiløbet med vores fag. Det er en vildt god mulighed,” fortæller C Schultz.

restaurant

Ingen af de to Caspere havde stået særlig meget på ski, inden de sprang ud i det og tog en hel sæson. De hørte begge helt tilfældigt om denne mulighed om at arbejde som kokke på et hotel med danske gæster, og det blev starskuddet til to sæsoner i Alpe D’Huez for Danski. Ingen af dem har fortrudt beslutningen et sekund. Begge drenge fortæller, at de er blevet virkelig bidt af det liv, de lever i Alperne.

“Det er en virkelig fed hverdag man har hernede. Man kan stå op om morgenen og kigge ud af vinduet, og så er man bare omgivet af sne og bjerge. Det er ret vildt. Og de fleste dage kan vi nå 4-5 timer på ski, inden vi møder ind på arbejde,” fortæller C Grøn. “Men bliver ret bidt af den frihed, man har hernede.”

Det er vildt sjovt

Friheden og den unikke mulighed, som de to kokke har fået, fremhæves som det bedste ved deres tilværelse. De har muligheden for at kombinere to ting de elsker: at servicere gæsterne og gøre dem glade under deres ophold kombineret med en kæmpe frihed til at gøre, hvad de har lyst. Det er en vildt sjov måde at leve på, fortæller de.

“Man slipper for den kedelige hverdag og rutiner. Vi kan gøre lidt som vi vil hernede,” fortæller de. “Hvis det er dårligt vejr en dag, kan vi bare vælge at arbejde hele dagen, og forberede en masse i restauranten. Når det så er godt vejr, kan vi tage nogle ekstra timer på ski og virkelig få noget ud af det.”

mad2

Bare spring ud i det! Du kommer ikke til at fortryde

Det er det bedste råd de kan give alle, som overvejer at tage på sæson. Det er en virkelig god oplevelse, og Casper og Casper mener begge, at meget få mennesker vil fortryde, at de gjorde det. Det er en mulighed for at afprøve sig selv. Hvis man er nervøs hjemmefra, er det kun sundt, og man skal bare springe ud i det.

De fremhæver også, at det er en super fin løsning at tage af sted med nogle af de danske bureauer, ligesom de selv er. Der er mulighed for at komme af sted på mange forskellige måder, og der er en vis tryghed i, at der er styr på det hele, inden man tager af sted. Det eneste det kræver af dig selv er, at du har en smule gåpåmod og har lyst til at blive en del af et stort team – så skal det nok gå.

Når man tager af sted på denne måde med Danski, bliver man en del af en stor familie. Der er en hel masse danskere i byen i de mange forskellige typer job, og samtidig er alle gæsterne på kokkenes hotel også danskere. Det giver et rigtig godt miljø, fortæller de.

C Grøn fortæller også hvordan man lærer en masse om sig selv. Man overskrider nogle grænser, man prøver at leve i et andet land og opleve en ny kultur. Og så får man en helt masse minder og venskaber med sig hjem. Han føler sig slet ikke færdig med sæsonlivet. Måske bliver det til endnu en sæson som kok i Alpe D’Huez. C Schultz’ fremtid er også åben. Det kunne godt blive til en sæson mere. Når man er af sted, får man lyst til at fortsætte med at leve på denne måde, fortæller han. Det bliver først lidt sværere når man står derhjemme, og skal rive hele ens tilværelse op og flytte til et andet land. Han fortæller dog også, at det har været en virkelig sund øvelse for ham, og han har lært, at man måske ikke er så bundet,  som man egentlig går og tror.

Hvis du vil læse mere om de forskellige muligheder for at tage på sæson, så følg med her på siden, hvor vi løbende lægger artikler op om andre spændende og anderledes former for sæsonarbejde. Hold øje med temaet “Tag på sæson som…” Du kan allerede nu læse vores første artikel i serien om Andreas, der arbejder som skisliber i Alpe d’Huez. Hør hvordan livet er som skisliber, og hvorfor Andreas elsker sit job.

Kender du en, som har et anderledes sæsonjob, eller har du selv et sjovt sæsonjob, som vi bør høre om? Skriv en mail til os på info@skiers.dk

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...