fbpx

Vælg side

TEMA: Tag på sæson… MED FAMILIEN

TEMA: Tag på sæson… MED FAMILIEN
Bliver man nogensinde for gammel til at tage af sted på sæson? Ikke hvis du spørger os! Der findes så mange forskellige måder at tage på sæson på. Mød her Camilla og Kim på hhv. 38 og 40 år, som har taget orlov fra deres almindelige jobs og er rejst til Frankrig med deres to børn, hvor de driver hotel Le Chamois i Alpe d’Huez.

Når dagligdagen bliver lidt for triviel og man begynder at tælle ned til at sæsonen starter og første skitur begynder, kan man tage sig selv i at tænke ”…Skulle man tage en sæson i Alperne?”. Men tanken slås hen. Måske fordi man er for gammel, fordi man har et ”rigtigt” job, fordi børnene skal i skole, fordi man skal tage en uddannelse, fordi, fordi, fordi. Hvad nu hvis man dropper fordi og bare gør det.

Det er præcis hvad Camilla og Kim har gjort. På trods af fordi’er har de hevet teltpælene op, taget børnene ud af skolen og er flyttet til Alpe d’Huez i Frankrig over vinteren. Her driver de hotel Le Chamois for Nortlander. De har skiftet fuldtidsjobbet, børn med legeaftaler og almindelige fritidsaktiviteter ud med en hverdag som hotelbestyrere. Sidste vinter besluttede desig for at tage af sted for første gang. De rejste sammen med deres to piger på 5 og 8 år (i dag er de 7 og 9), og var af sted over sæsonen 2016/17. I år er de af sted igen.

Laura og Sofia i Alpe d'Huez

(Pigerne Laura og Sofia i Alpe d’Huez)

Mød Camilla og Kim på hotel Le Chamois i Alpe d’Huez

Kim og Camilla driver sammen Nortlander-hotellet Le Chamois på den franske destination Alpe d’Huez. De deler stillingen som Hotel Manager og har dermed det overordnede ansvar for hotellets drift. Sammen med 9 andre ansatte sørger de for, at de danske og svenske gæster får en god oplevelse under deres ophold. På en almindelig uge i sæsonen har hotellet ca. 40 gæster, som alle er indkvarteret med morgenmad og aftensmad.

Opgaverne som Camilla og Kim varetager er meget varierede og de involverer alt fra vagtplanlægning og personaletræning til velkomstmøder og kundeservice. Arbejdsområderne er langt fra hvad hverdagen i Danmark normalt byder på for dem begge. Til dagligt arbejder Camilla på Københavns Universitet som post.doc. og forsker i genetisk medicin. Kim arbejder hos TV2 på nyhederne. De har begge fået orlov fra jobbet for at tage af sted på sæson for andet år i træk.

Selvom jobbet som hotelbestyrer ikke umiddelbart ligger inden for hverken Kim eller Camillas fagområder, så formår de at drive hotellet med stor succes. Men de er heller ikke helt grønne inden for faget. Kim har blandt andet været af sted på sæson 2 gange tidligere tilbage i 90’erne, hvor han arbejdede som både guide og hotelpersonale, og Camilla har også erfaringer fra servicefaget. Det er en fordel for dem, når arbejdet i alperne kan byde på diverse uforudsete udfordringer, og når man gerne vil yde den bedste service for gæsterne.

Nortlander Hotel Chamois Bar

(Hotellets restaurant og bar. Billede fra nortlander.dk)

I starten af sæsonen er der altid rygendes travlt med at få alting til at spille. Der er nyt personale og nye initiativer, der skal sættes i gang. I år har Kim og Camilla heldigvis kunnet drage nytte af deres erfaringer fra sidste år. Det har de været rigtig glade for.

Kim fortæller: ”Alt det arbejde og de erfaringer, vi gjorde sidste år, kan vi høste frugterne af i år. Vi ved hvordan opgaverne skal koordineres, hvordan personalet skal trænes og hvordan vi mener, at hotellet bedst skal drives. Alting har været nemmere fra start.”

Alle erfaringerne kombineret med den helt fantastiske oplevelse, det har været, var blandt årsagerne til, at familien valgte at tage af sted igen i år.

En lidt sjovere hverdag på destinationen

Hverdagen i alperne er på sin vis meget som hverdagen derhjemme, og så alligevel slet ikke. Familien har forsøgt at skabe en dagligdag med faste rammer, dagligdagsrutiner og -opgaver. Der er arbejde, der skal gøres, og en skole der skal passes for begge børn. Camilla og Kims to piger på 7 og 9 år går i hhv. 0. og 3. klasse. Mens familien er på sæson skal pigerne naturligvis stadig passe deres skole. Laura på 9 år går i den lokale franske skole mens Sofia på 7 undervises derhjemme. Fritidsaktiviteter er der også tid til, og i alperne inkluderer det selvfølgelig skiløb og skøjteundervisning. Både Laura og Sofia går til skitræning og skøjteundervisning flere gange i ugen sammen med de andre lokale børn. Laura kan tale en smule fransk og har lært mere i løbet af de to sæsoner. Det eneste hun kunne sige på fransk da hun startede i skolen den første dag var, at hun skulle på toilettet. Og som Camilla siger, ”det er en ret vigtig ting at kunne fortælle, når man skal være i skole en hel dag. Så det havde vi lært hende”. For det meste begår Laura sig dog på engelsk, og det går helt fint. Sofia kan ikke tale fransk, så både til skøjteløb og skitræning kommunikerer hun på tegnsprog og lidt engelsk med de andre børn. Derudover er der en masse danskere og svenskere i byen, blandt andet hotelpersonalet på Le Chamois, som begge piger hygger sig med.

LauraSkiløbAlpe

(Laura på 9 til skitræning)

Det lyder jo unægteligt som en ret almindelig hverdag med arbejde, skole, lektier og fritidsaktiviteter. Alligevel er det helt anderledes. I hvert fald ifølge Kim og Camilla.

”Vi har haft meget mere tid sammen som familie hernede. Kvalitetstid på ski og i hverdagen generelt. Det har vi ikke på samme måde derhjemme. Og vi samles om en ting som vi virkelig elsker, skiløbet” fortæller Kim, ”samtidig kommer man ud af det der hamsterhjul, som man godt kan leve lidt i derhjemme”

”Vi har virkelig et godt liv hernede. Og vi værdsætter det her eneste dag. Vi har mere overskud til hinanden og vi har fået en oplevelse for livet som familie. Samtidig er det bare super sjovt at være her, og i nogle fantastiske omgivelser. Når man kigger ud af vinduet er her bare smukt og dejligt”, fortæller Camilla.

Nortlander Hotel Chamois værelse

(Værelse med udsigt til pisten. Billede fra nortlander.dk)

Derudover fortæller de begge, at arbejdet på hotellet er virkelig sjovt. Det er hårdt i perioder, men det er det hele værd. Det at arbejde med glade gæster og søde og sjove unge mennesker, med en stor appetit på livet, er en kæmpe gave for Camilla og Kim.

Personalet på Le Chamois

(Personalet på Le Chamois i hotellets restaurant)

Den højeste prioritet for familien har været at sikre, at pigerne faldt godt til og at de føler sig hjemme på destinationen. Både Kim og Camilla har været meget opmærksomme på, at det ikke kun skulle være en god oplevelse for de to, men at hele familien skulle være med. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at pigerne selvfølgelig har været den største, og faktisk eneste bekymring ved at tage af sted.

Både Camilla og Kim er dog overbeviste om, at pigerne har nydt begge sæsoner. De elsker sneen og skitræningen og også det faktum, at de kan tilbringe så meget tid sammen som familie. Samtidig har de begge fået nye venner på destinationen. Laura har veninder i den franske skole, og de har også fået venner gennem fritidsaktiviteterne. Under begge sæsoner har der også været venner på besøg fra Danmark, så det hjælper lidt på det, når man en gang imellem savner hverdagen derhjemme. Kim og Camilla ved godt, at de nok fratager pigerne nogle sociale oplevelser derhjemme, og det har været et emne, som de har diskuteret i forbindelse med begge sæsoner.

Camilla fortæller: ”Man skal selvfølgelig overveje børnenes alder inden man tager af sted. Vi følte, at fordi pigerne ikke er længere i folkeskolen, så kunne det stadig godt lade sig gøre at tage dem ud af undervisningen uden alt for store konsekvenser. Og så har vi selvfølgelig sørget for at de stadig fik den rette undervisning. Men når børnene kommer op i 7.-9. klasse og har eksaminer og lignende, så bliver det selvfølgelig lidt sværere”.

Til trods for, at pigerne bliver ældre, og at familien nu snart har tilbragt to sæsoner i Alpe d’Huez, siger hverken Kim eller Camilla nej, da jeg spørger, om de skal af sted på sæson igen. Der er ingen tvivl om, at de stadig synes, det er sjovt at være af sted, og tankerne om at tage en sæson mere har nok strejfet dem begge.

Sådan faldt valget på en sæson med familien

Hvordan kommer man i tanker om, at man vil af sted på sæson, når man har en fast dagligdag med arbejde, hus, børn og forpligtelser i ægte villa-volvo-vovse-stil? Det behøver jeg nok ikke engang spørge dig om. Som jeg skrev i starten, så kender vi vel alle til den kriblen i benene når sæsonen nærmer sig? Trangen til at tage af sted og opleve verden. Jeg gør i hvert fald.

For Camilla og Kim var det en trang til at komme ud og bo og arbejde et andet sted i verden og få en oplevelse sammen som familie. De havde i første omgang talt om at tage ud og rejse i en længere periode. Inden de fik børn har både Kim og Camilla arbejdet i udlandet, og det var nok den rejselyst, som kom op i dem igen. Et par enkelte andre idéer var på tegnebrættet før Kim en dag foreslog, at de også kunne tage en sæson på ski.

Kim fortæller: ”Vi har haft nogle af de bedste oplevelser sammen som familie, når vi har været på skiferie. Det der med, at være aktive sammen og have det sjovt med skiløbet, det er en sindssyg fed måde at være sammen på. Derfor virkede det pludselig oplagt, at tage af sted i en længere periode”.

Kim, Laura og Sofia

(Laura, Kim og Sofia på ski)

Herfra gik alting virkelig nemt. Under en skiferie i 2016 talte Kim og Camilla med hotelchefen på deres hotel om, hvad jobbet som hotelchef indebærer. Dernæst tog de kontakt til Nortlander for at høre, hvilke muligheder de havde. Det er jo ikke hver dag, at man sender en hel familie af sted til alperne, så der var et par detaljer, som skulle snakkes igennem.

”Den største bekymring fra virksomhedens side var nok, om vi virkelig vidste hvad vi gik ind til, og om hele familien var med på det”, fortæller Kim. ”Deres frygt var vel, at en af os ville mistrives og at vi ville rejse hjem og efterlade et fuldt booket hotel uden nogen til at drive det. Men efter få snakke kunne Nortlander godt se, at vi virkelig alle sammen gerne ville af sted, og at vi havde tænkt det hele grundigt igennem. Derfra gik det virkelig nemt”

Fra en idé, der opstod i foråret 2016 gik der kun et halvt års tid før familien tog af sted på sæson. I november 2016 rejste de mod Frankrig, og det blev startskuddet til to fantastiske sæsoner i alperne i samarbejde med Nortlander.

”Udover tankerne omkring børnene, så har der slet ikke været nogen bekymringer overhovedet. Alt er gået så nemt både med Nortlander, med personalet, med lokalsamfundet og med børnene” siger Kim.

Derfor var de også helt trygge ved at tage af sted igen.

”Vi faldt lige tilbage i den samme hverdag igen. Laura kunne starte i skole igen fra første dag. Hun kom direkte ind i den samme klasse til de samme venner. Skiundervisningen og skøjteløbet blev taget op igen. Det var som at komme ned til vores andet hjem” fortæller Camilla.

Nej, det er ikke for sent at tage af sted

Det lyder måske som en ordentlig mundfuld at skulle sætte hele sit liv på pause for at tage en sæson i alperne, men hvis du spørger Kim og Camilla, så er det altså slet ikke så svært. De er selv blevet mødt med kommentarer fra venner om, at de er super seje, at de gør det. De føler dog ikke selv, at der er noget ekstraordinært ved det.

”Man skal bare gøre det. Lej huset ud, få orlov fra arbejdet, pak bilen og kør. Det er nemmere end de fleste tror,” mener Kim.

Både Kim og Camilla ved godt, at de er super heldige, at have fået muligheden for at holde orlov hele to gange fra deres arbejde, men når først den del er på plads, så er der ingen større forhindringer. Så skal man bare kaste sig ud i det.

Hvad så nu?

Nu skal familien nå at have det sidste ud af sæsonen inden turen går tilbage mod Danmark. De bliver alle fire kastet direkte tilbage til hverdagen med jobs og skolegang.

Selvom de overhovedet ikke er trætte af at være af sted, så er det dog ikke sikkert, at 2019 byder på endnu en skisæson. Det er vist ikke helt besluttet endnu. Måske kan de ikke blive ved med, at få orlov fra arbejdet, og det bliver også sværere at tage pigerne ud af skolen.

”Når børnene er flyttet hjemmefra kan man jo altid tage en sæson igen”, siger Kim som en afsluttende bemærkning på den snak, så rejselysten er tydeligvis ikke slukket efter de to sæsoner. Og som vi vist har fået slået fast, så er det aldrig for sent at tage en sæson, så måske kommer Camilla og Kim tilbage til alperne og Le Chamois igen om 10 år. Hvem ved?

Nortlander Hotel Chamois hotel

(Hotel Le Chamois, Alpe d’Huez. Billede fra nortlander.dk)

Besøg Alpe d’Huez og hotel Le Chamois

Vil du besøge Kim og Camilla i Alpe d’Huez? Det er snart ved at være for sent på denne sæson, men det er ikke for tidligt at bestille rejsen i 2019. Og måske kan det faktisk være, at Camilla og Kim igen kan være at finde på Le Chamois. Uanset hvad, så er Alpe d’Huez og Le Chamois et godt bud på hvor din næste skiferie kan gå hen.

Alpe d’Huez er en eftertragtet skidestination både for danske og nordiske skirejsende. Destinationen er kendt for sine mange solskinstimer og har i flere år i træk toppet listen over destinationen med fleste solskinstimer i Alperne. Derfor er det en oplagt destination for dig, der elsker skiløb og brede pister, men som også gerne vil tillægge dig en ægte goggle-tan på den årlige skitur.

På hotel Le Chamois bor kun gæster, der rejser på ski med Nortlander. Derfor er der også ansat dansk- og svensktalende personale på hotellet, og det er både hotelbestyreren, kokke og andet personale.

Lyder det som et sted, du har lyst til at besøge? Besøg Nortlanders hjemmeside her og læs mere om hotellet. Her får du en ærlig beskrivelse af, hvad hotellet kan byde på. Det er god stil! 🙂

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...