Skiløb er på skoleskemaet hos BGI akademiet

På efterskolen BGI akademiet kan du, udover at få et fedt ophold på efterskolen, også blive meget bedre til at stå på ski når skiløb og snowboard er en del af undervisningen.
På BGI akademiets skilinjer har du faktisk skitræning på skoleskemaet hver uge i 2x 75 minutter, plus fem skiture fordelt over skoleåret. Det lyder slet ikke dårligt, hvis du spørger mig. Når du er færdig efter et skoleår på BGIs skilinje, er du garanteret at være ekspert inden for alle former for skiløb – piste, off-piste, park, styrtløb. Du får viden om udstyr og materialer, så du ved hvilket gear du skal bruge i hvilke situationer. Du kan faktisk med god samvittighed kalde dig selv en skiguru.
Tanken bag ski- og boardlinjen er at give skientusiastiske unge mennesker mulighed for at udnytte deres evner og interesse for skiløbet til noget seriøst og muligvis professionelt på et senere tidspunkt. På BGI ser de skiløb og snowboard som en decideret sport, og ikke bare en feriebeskæftigelse. Derfor er sportsgrenen blevet sat på skemaet, præcis som de andre discipliner. På skilinjerne er der plads til alle typer skiløbere, og det har ingen betydning om man er landsholdsløber eller nybegynder. I løbet af skoleåret vil man uanset niveau kunne forbedre sin skiform, og eleverne niveauopdeles under skiturene, så alle får den træning, der passer til deres niveau.
Skisporten kombineres med en anden idrætsform
Oprindeligt startede skilinjen op ved at kombineres med spring og rytmisk gymnastik. Der sås oplagte sammenhænge mellem teknikkerne ved skiløb og springgymnastik, og man mente at kunne overføre en masse balance og koordinationsevner fra springgymnastiktræningen og til skiløbet. Nu er der imidlertid åbnet op for at både ski- og boardlinjen kan kombineres med en bredere vifte af sportsgrene på BGI. Snowboardlinjen introduceres for første gang efter sommerferien i skoleåret 17/18.
Ski- og snowboardlinjerne fungerer stadig begge som kombi-linjer, hvor man kombinerer skiløbet med en anden sportsgren. Undervisningen er bygget op således at man har to ugentlige skitræningspas og tre ugentlige træningspas i sin anden sportsgren. Det vil sige at man har træning hele fem gange i løbet af en ugen over hele året.
Timerne er bygget op i ca. 1/3 teori og 2/3 fysisk træning. Teori indebærer undervisning i blandt andet lavinesikkerhed og det rigtige udstyr, samt træning i at undervise andre på ski. Den fysiske træning kan være af alle mulige forskellige former og har meget fokus på bentræning og core-træning som er essentiel for skiformen. Det kan være rulleski, trampolintræning med trampolinski, spinning, barmarkstræning, crossfit, cirkeltræning, almindelig styrketræning og balancetræning. Der er stor variation i træningsformerne, så det hele tiden er sjovt for eleverne, men så træningen samtidig er hård og forbereder eleverne på lange og udfordrende dage på ski. På skiturene indlægges der også træningspas – normalt 2-2,5 timer om formiddagen og 2-2,5 timer om eftermiddagen. Det giver nogle intensive og hårde skiture, men det betyder samtidig, at eleverne virkelig får udviklet deres skiform. Der er selvfølgelig også plads til fritid, hvor eleverne kan træne i parken, fræse ned af pisterne eller hygge i noget let offpiste. Det er rigtig vigtigt for sammenholdet på linjen.
Desuden har efterskolen deres egen dryslope, som gør det muligt at træne rails, bokse, tubes og lidt hop hjemmefra hele året rundt. Det giver eleverne en helt unik mulighed for at finpudse teknikker og udfordre sig selv.
Se mere HER
Du bliver en ren skinørd
De mange træningspas og skiture sikrer, at alle de unge mennesker blive exceptionelle skiløbere, og de bliver dygtige til at køre ski på hele bjerget. Mogens fortæller:
“Vi ser skiløb som en bred disciplin. Man skal både kunne lide at køre på pisten, i parken, i puklerne, i portene, i kontrolleret offpiste osv. Skiløbet for os foregår på hele bjerget og ikke kun med en af disciplinerne.”
At BGI underviser i alle former for skiløb beskrives endvidere som en stor force, da enhver skiløber kan få noget ud af at udvikle sine kompetencer inden for alle discipliner.
“Selv de mest inkarnerede parkrotter kan udvikle deres kunnen i parken ved at forbedre deres teknik i portene”, siger Mogens.
Mange af de unge mennesker, som tager et år på skilinjen, drømmer om at arbejde med skiløb senere i livet. En stor del vil gerne være skiinstruktører. Det er også en af grundene til, at der undervises bredt i skiløb, så man får kendskab til alle mulighederne på bjerget. Samtidig trænes eleverne i at undervise andre i skiløb, og de får mulighed for at prøve kræfter med undervisningen på efterskolens fælles skitur. Her får eleverne fra skilinjen chancen for at undervise de andre elever. På den måde forbedres både de tekniske kompetencer ved selve skiløbet og de faglige kompetencer ved undervisning.
Mogens fortæller: “Det er en opgave, som virkelig løfter eleverne, og en opgave der de sidste tre år har skabt rigtig mange gode oplevelser, både på skilinjen men også for de nybegyndere, der har modtaget undervisningen fra skilinjens elever”.
På den afsluttende skitur har BGI lavet deres egen instruktøruddannelse. Uddannelsen er på et ret højt niveau, og det kræves at eleverne træner hårdt op mod den sidste skitur for at kunne bestå uddannelsen. Faktisk har dumpeprocenten ligget på ca. 25% de sidste tre år – Mogens fortæller, at det selvfølgelig ikke er målet at en stor andel skal dumpe, men at BGI er nødt til at holde et vist niveau. Efterskolen sætter baren højt og der er krav til kompetencerne efter et helt år med ugentlig skitræning. Dog nævner Mogens også at fordi der optages elever på forskellige skimæssige niveauer på linjen, vil det naturligt have indvirkning på hvor mange der består instruktøruddannelsen. Nybegynderne vil ofte have sværere ved at bestå, selvom de har trænet deres skiløb hele året.
Udover instruktøruddannelsen afholdes der også BGI-mesterskaber i park og porte, og eleverne har rig mulighed for at konkurrere i løbet af skoleåret. Både konkurrencerne og instruktøruddannelsen gør, at eleverne har noget at træne mod. De har konkrete mål med træningen, konkurrencer de gerne vil vinde og et bevis, de gerne vil modtage. Det er en god motivation.
Derudover gør underviserne på linjen også meget ud af at skabe en god holdånd. Det er super vigtigt, selvom skiløb og snowboard er en individuel sport. Det betyder især meget på skiturene at der er god stemning og at eleverne har lyst til at hjælpe hinanden og bakke hinanden op. Det fællesskab, som opbygges på skilinjerne er helt unikt. Eleverne er af sted på ikke mindre end fem ture sammen. Det skaber noget helt specielt – både en masse oplevelser og et fællesskab der binder eleverne sammen.
“Man får ski-buddies for resten af livet”, siger Mogens.
Et kompetent hold af undervisere og instruktører
Efterskolen har en bred pallette af undervisere, og fælles for dem alle er, at de brænder for at undervise de unge mennesker på ski. De deler den store passion for skiløbet med alle eleverne. Den faste underviserstab består af et hold lærere med ski/boardinstruktøruddannelser. På skiturene samarbejder skolen med eksterne instruktører, der hjælper til at alle elever kan få undervisning. Der sigtes efter at have en instruktør pr. 8-9 elever, så der er plads og tid til individuel undervisning.
Efterskolen har også et godt samarbejde med flere af landets bedste freestylecoaches, så eleverne kan få sikker og kompetent undervisning i parkskiløb og freestyle. Alle undervisere skal have en eller anden form for skiinstruktøruddannelse så kompetenceniveauet og sikkerheden opretholdes.
Lyder det som noget for dig?
Man bliver tydeligvis en virkelig kompetent ski- eller snowboardløber efter et ophold på BGI akademiets ski- eller boardlinje. Efterskolen danner rammer for en unik mulighed for at blive dygtig til alle skiløbet mange facetter. Man lærer at stå i alle slags forhold, på pisten, i parken, på puklerne, lærer om sikkerhed, rigtigt udstyr og bliver god til at lære fra sig. Hvis du går og drømmer om at arbejde professionelt med skiløb senere i livet, enten som instruktør, professionel skiløber, freestyler eller som skiguide, så er et ophold på BGI en oplagt mulighed.
Hvis du synes det lyder virkelig fedt, så har vi nogle gode nyheder til dig: Der er faktisk stadig få ledige pladser til næste skoleår. Lige nu er der 75 elever skrevet op til skilinjen og 16 på snowboardlinjen. Det betyder at du kan kickstarte dit fede skiliv allerede til sommer og uddanne dig til en ægte skinørd sammen med en stor gruppe unge mennesker, der brænder lige så meget for skiløbet, som du selv gør.
Og hvis du, ligesom os hos Skiers, ærgrer dig gul og grøn over at du lige er et par år eller ti (eller 30) for gammel til at gå på efterskole, bør du i stedet sprede budskabet, og sørge for at ingen af dine nevøer, niecer, kusiner, børn, venner og veninder går glip af denne fantastiske mulighed. Få dem skrevet op på akademiets hjemmeside allerede nu! 😉
Om BGI
BGI akademiet er en idrætsefterskole, der sætter fokus på både det boglige og idrætsfaglige. Under opholdet på efterskolen får eleverne en hverdag, der kombinerer sport, læring, træning, faglighed og venskaber. Skolen har overordnet to idrætsakademier, som begge kombineres med den almindelige boglige faglighed, som alle elever skal gennemgå over skoleåret. Der er et gynmastikakademi og et sportsakademi. På begge akademier kan du tilvælge skilinjen.
Skolen i dens oprindelige form blev grundlagt tilbage i 1955, og BGI er derfor en skole med en lang historie der har skabt traditioner og et stærkt værdisæt. Akademiet har både nye og gamle bygninger, som formår at sætte rammerne for en tidssvarende og spændende skole med unikke udfoldelsesmuligheder. Der er plads til både boglig fordybelse og idrætsfaglig udfordring blandt skolens mange forskellige faciliteter.
BGI nye urbane miljø, er stadig er ved at tage form, men I kan se frem til snarlig indvielse.