fbpx

Vælg side

SKIINSTRUKTØRERNE – HVILKE SKI KØRER DE PÅ?

SKIINSTRUKTØRERNE – HVILKE SKI KØRER DE PÅ?

Vinteren nærmere sig, og de første danske skiløbere har allerede slået de første sving på Gletscherne i Østrig, Frankrig og Schweiz. Her er det i efteråret på pisterne man bevæger sig, og mange bruger muligheden for at få skiundervisning, og herved blive klædt på til vinterens ture.

Her på Skiers vil vi gerne hjælpe dig i din søgen på dine nye pisteski. Derfor har vi, i en tre-delt artikelserie, spurgt nogle af de bedste danske skiløbere til råds hvilke ski kører de selv på.

I denne tredje del har vi spurgt fire af Danmarks bedste skiinstruktører om, hvilke pisteski de kører på.

Thomas Rønnau

Skiinstruktør

Verdensmester i Powder 8 2016

Fortæl om dig selv. Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski?
Mit navn er Thomas Rønnau og jeg har bosat med min familie i Aspen Colorado. De sidste tre sæsoner har jeg arbejdet med klienter og som træner i den lokale skiskole. Desuden er jeg dobbelt forsvarende Amerikansk mester i Powder 8, som er en off-piste konkurrence, og så er jeg Uddanner for Rocky Mountain divisionen. Jeg har også arbejdet for Den Danske Skiskole som uddanner siden midt 90’erne.

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
Jeg kører på forskellige typer ski afhængigt af formålet med skiløbet. Når jeg står på ski i Europa medbringer jeg oftest en World Cup race ski der er forholdsvis smal under foden og torsionsstiv. Den er god til at stå fast på det mere faste underlag og nem at dreje samtidig med at den kan køres i forskellige hastigheder. Jeg er vild med Head’s World Cup I.Race i 180 cm. Underviser jeg i den tørre og lette sne i Aspen vælger jeg ofte den lidt bredere Monster 83 i 186 cm. Den kan køre lækre carvede sving på pisten i høj fart og kan desuden sagtens klare de store bløde pukler eller den lækre champagne powder.

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
Det skal tages med at jeg er 194 cm og vejer 94 kilo så deraf de længere længder. Men for mig er det vigtigt at mit udstyr passer til mig og de forhold som jeg kører på og i. Med klienter kender jeg ikke altid dagens dagsorden så jeg har brug for en rimelig alsidig ski. Som uddanner følges en uddannelsesplan og til powder 8 kender vi også opgaven. Jeg tror at det er vigtigt for mange skiglade danskere at stille sig selv tre spørgsmål; Hvad type sving kører jeg mest, i hvilket terræn og ved hvilken fart. Med svaret på disse tre spørgsmål kan de fleste ekspedienter hjælpe med at finde en super ski der er tilpasset dit skiløb.

KØB Head ski HER

ThomasRonnau


 

Michael Kokborg

Skiinstruktør

Fortæl om dig selv. Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski?
Jeg er en dedikeret skiløber, så dedikeret, at jeg har indrettet mit liv, så jeg kan rejse 4-5 måneder om året for skiløb. Jeg elsker mange former for skiløb, om det offpiste, touring eller piste skiløb – det hele er fedt.

Men hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg nok størst fan af puddersne og stejle offpiste-sider. Når det byder sig, er jeg slet ikke til at styre, jeg smider alt, hvad jeg har i hænderne og så er det bare om at komme derud og finde nogle fede “shoots” med lækker puddersne. Det er jo ikke altid at der er frisk puddersne og så er det også super lækkert at finde et par GS´er frem og give den gas på en “velfriseret” piste. Det er en fantastisk oplevelse at kunne håndtere de kræfter der opbygges i et sving på ren kant ved høj fart, den følelse syntes jeg er vild fed. Mit ynglings skisportssted er østriske St Anton. Dette område er kæmpe stort og rummer alle former for skiterræn. Her kan jeg virkelig få mine behov for alsidigt skiløb opfyldt.

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på? Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
Mine pisteski er i denne sæson er en Dynastar Race Master. En fuldblods fransk GS ski, der med sine 185 cm i længden svinger den på 23 meter. Den er top stabil ved høj fart, og så summer den lidt når den køres på hårdt underlag – og det er lir..

Det er en super fed ski, men husk at det er vigtigt at dine støvler passer til den ski du kører – så hvis du skal ud og køre på en stiv race ski, er det en rigtig god ide også at have en stiv skistøvle.

Køb Dynastar ski HER

Michael Kokborg


Anders Olesen

Skiinstruktør,

Leder af Den Danske Skiskole

Freeride-skiløber

Kan du fortælle om dig selv. Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski?
I 1998 havde jeg min første sæson som skiinstruktør i St. Anton am Arlberg, og herefter blev det til rigtig mange sæsoner både vinter og sommer i Østrig / Frankrig og Argentina / New Zealand. I mit job som leder af Den Danske Skiskole, så får jeg stadig mine skidage, og jeg har 4-5 ugers ski pr. år og ofte mere.

Ærlig talt, så står jeg klart mest på ski på gletchen i Hintertux, selvom jeg ville foretrække det var offpist og pukler i St. Anton am Arlberg. Men jeg har knap 3 uger om året i Hintertux, og så 1-2 uger andre steder. Derfor bliver det mest til hårde pister, opkørt sne, lidt pukler og et par puddersving når man er heldig.

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
Salomon S-race LAB 182 cm med en svingradius på 17.0 m – Sidecut: 116 / 65.5 / 99. Den har længden til at være en rigtig racecarver, men samtidig en svingradius som bevæger sig hen mod en slalomski, så jeg vil kalde det en fantastisk crossover med det bedste fra både en storslalomski og en specialslalomski. LAB betyder at det er Salomons absolut topmodel, i hvert fald for os som ikke kører med i World Cuppen. Skien er med en gennemgående træker af asketræ i hele skiens længde, hvilket giver perfekt kantgreb, præcision og høj stabilitet selv i meget høj fart, men det utrolige er, at den stadig kan svinge som en drøm.

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
Jeg her 189 cm høj og vejer 85 kg, så jeg har brug for en ski som er torsionsstiv, også når den får nogle tæsk, og det er Salomon S-race. Jeg står meget på ski, hvor jeg kun har mulighed for at medbringe et par ski, og disse ski skal kunne det hele. Her foretrækker jeg klart, at skien er perfekt på pisterne og i puklerne, og så må jeg arbejde lidt mere i den dybe og opkørte sne.

Prøv en S/race eller S/race  SL, så vil du aldrig køre på andet.

KØB Salomon ski HER

AndersOlesen

 

 

Læs hvordan du bliver skiinstruktør HER

Om forfatteren

Anders Olesen

Anders var med til at grundlægge Skiers.dk tilbage i 2009. Han er freerideskiløber, skiinstruktør på højeste niveau og ansat som leder af Den Danske Skiskole. Anders har haft flere skisæsoner end alle de andre Skiers.dk skribenter har til sammen; 4 sæsoner i St. Anton am Arlberg, 1 i New Zeland, 2 i Argentina, 2 i Val Thorens, 2 som instruktør på Oure højskole i Frankrig og så en helt masse uger på gletchen i Hintertux. Anders er også til eventyr på højfjeldet i Norge, langrend og alt andet med sne. Han er vores udstyrsmand, og så vil han gerne sælge nogle bannere på Skiers.dk (skriv hvis du mangler et).

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...