Skihops historie i Danmark

Vidste du, at Danmark engang har været verdensmestre i skihop? At vi har haft flere skihopbakker før i tiden? Og at Danmarks eneste skihopper gik på pension for mere end 10 år siden? Læs videre her hvis du vil være klogere på skihops historie i Danmark.
Når man ser på danske traditioner og aktiviteter inden for skihop i dag, er det lidt ironisk, at det netop var en dansker, som forestod historiens første og på det tidspunkt længste hop. Det var danske Olaf Rye, som i 1808 sprang historien første registrerede skihop, og dengang var 9,50 meter af åbenlyse grunde nok til at gøre ham til verdensrekord indehaver. Hoppet blev udført i Eidsberg i Norge, og i dag er det vores skandinaviske brødre, som er blandt de dominerende nationer inden for skihop.
Heller ikke inden for skihopbakker har Danmark i dag så meget at prale af. Engang havde Danmark adskillige steder, hvortil skihop-entusiaster kunne valfarte, men desværre har de mildere vintre gjort det af med alle de etablerede steder. I 1950erne og 60erne var det yderst populært at dyrke skihop, og begivenheder ved skihopbakkerne kunne da også tiltrække hundredvis af tilskuere dengang. Kort efter OL i 1952 dukkede ca. 30.000 tilskuere op til skisportsstedet Holtenkollen i nærheden af Furesøen til et internationalt stævne, men selvom der dengang stadig var kolde vintre ind i mellem, var manglen på sne til stadighed et problem. Man forsøgte dengang at løse problemet ved at fragte sne med is fra Norge og senere fra Rødovre isstadion. Til sidst måtte man dog kapitulere og i dag bruges bakkerne primært som kælkebakker om vinteren. De fleste andre skihopsteder måtte også lukke i løbet af 1990erne og i dag findes stadig primært kun nogle få naturlige skiterræner ved Mols Bjerge.
Hvis man som dansker vil opleve de store skihopudøvere, skal man derfor ikke gøre sig de store forhåbninger om, at en dansk eller international konkurrence vil finde sted på dansk jord. Men heldigvis er stort set alle vores nabolande mod syd og nord heldigere stillet, hvad skisportsfaciliteter angår. Skihop er en sport, der skal ses live, og det findes adskillige skihop-konkurrencer rundt omkring i Europa som for eksempel Den Alpine Cup og Den Kontinentale Cup.
Berømte danske skihoppere og deres chancer ved Verdensmesterskaberne i Skihop 2019-20
Manglen naturligt skihopsterræn afspejler sig også i antallet af skihopudøvere i Danmark. Faktisk er der på nuværende tidspunkt helt nøjagtigt ingen professionelle skihopper i Danmark, og den sidste professionelle danske skihopper Andreas Bjelke Nygaard måtte give op på grund af dårligt knæ for over 10 år siden. Danskeren, som havde været bosat i Norge hele sit liv, var indmeldt i Odense Skiklub og med danske forældre var der ingen problemer med at stille op for Danmark. Danskeren havde ambitioner om at stille op til OL, og selvom hans talent måske ikke rakte til at blande sig med de bedste skihoppere, så det alligevel ud som om, at Danmark kunne stille med sin bedste skihopper nogensinde.
Da Andreas Bjelke Nygaard stadig var rask nok til at drømme om OL-deltagelse i Salt Lake City i 2002, var det faktisk så usædvanligt og usandsynligt, at Danmark kunne stille med en skihopper til OL, at Danmarks Olympiske Komité i 2000 end ikke havde ulejliget sig med at formulere et præstationskrav til at kvalificere sig til den prestigefyldte konkurrence. Den Olympiske Komité endte med at stille et næsten umuligt krav til danskeren: To top 10-placeringer i Verdensmesterskaberne inden januar 2002. Desværre endte danskerens karriere, næsten før den var begyndt.
I løbet af 1950erne og 60erne var skihop utroligt populært, men som beskrevet ovenfor var der også stadigt tilgængelige skisportfaciliteter tilgængelige i landet. Dengang sprang den nu 75-årige Peter Jacobi blev i 1967 Danmarksmester i skihop med et hop på 20 meter ved mesterskaberne afholdt i Hjørring . Til sammenligning hoppede Andreas Bjelke Nygaard 137 meter som bedste resultat, mens verdensrekorden for mænd med et hop på 250 meter blev sat af Sloveniens Peter Prevc i Vikersund i Norge i 2015. Indtil videre er der ikke noget, som tyder på, at Danmark får en skihopper til nogle af de store internationale stævner som for eksempel Verdensmesterskaberne i skihop 2019/20. Her deltager blandt andet den japanske favorit Ryoyo Kobayashi, som giver odds 1,75 hos 888 Sport Denmark for en samlet sejr, og man tør slet ikke tænke på, hvilke odds en dansk skihopper ville have ligget til. Faktisk blev det sidste Danmarksmesterskab afholdt i 1970, så vi kommer nok ikke engang til at opleve en ny Eddie the Eagle i vores tid.
Hvad kræver det at blive en skihoplærer, hvis du allerede er skilærer?
Hvis Danmark nogensinde skal gøre sig forhåbninger om at få bare en enkelt professionel skihop-stjerne, vil det kræve, at det danske skiforbund uddanner nogle af de nuværende skilærere i Danmark eller rekrutterer udenlandske skihoplærere, som kan arbejde målrettet og strategisk med nogle af de talentfulde unge skiløbere. Det er ikke fordi, det skorter på interessen for at stå på ski. Ifølge Dansk Skiforbund tager omkring en halv million danskere hvert år på skiferie rundt omkring i Europa.
I Danmark uddanner man højt certificerede skiinstruktører på Den Danske Skiskole. Skolen er internationalt anerkendt og instruktøreleverne kan uddanne sig på forskellige niveauer. Eleverne begynder med en basisuddannelse, som består af en række moduler, og når de er bestået, kan de fortsætte med den professionelle del af instruktøruddannelsen. De forskellige skisportsnationer rundt omkring i verden har forskellige krav til, hvor meget af uddannelsen deres instruktører skal have bestået. Som Professional Ski Instructor (PSI) har du adgang til at undervise over hele verden.
Ifølge de forskellige danske og internationale skiinstruktøruddannelser kræver det ikke umiddelbart noget ekstra uddannelse at blive instruktør i skihopsdisciplinerne. Til gengæld findes der mange jobmuligheder rundt omkring i verden, hvis du gerne vil være skihopinstruktør. Du kan undervise på kostskoler, idrætsefterskoler, idrætshøjskoler m.fl., som har særlige linjer rettet mod skihopsinteresserede elever. Herudover er der også mange skisportssteder, som tilbyder skiskoleundervisning, blandt andet i skihop, til deres gæster.