fbpx

Vælg side

Sensationen Laila Friis-Salling er Danmarks kun tredje Vinter OL-deltager på freestyle-ski nogensinde

Sensationen Laila Friis-Salling er Danmarks kun tredje Vinter OL-deltager på freestyle-ski nogensinde

(Foto: Nathan Zentveld - Thezencreative)

Den dansk-grønlandske skiløber har gennem hård træning trodset skader og klaret kvalifikationskravene til det, der bliver hendes største konkurrence i karrieren. Hun er udtaget til vinter-OL i sydkoreanske PyeongChang, hvor hun, den 19. februar, skal konkurrere i freestyle-disciplinen Halfpipe.


Af Emil Brix

Laila Friis-Salling er født og opvokset på Grønland, men stiller op i kvindernes konkurrence i halfpipe under dansk flag. Hårdt arbejde og tro på egne evner, har bragt hende gennem en svær kvalifikation, og at hun nu står som en af de 24 kvinder, der kæmper om medaljer ved vinter-OL i PyeongChang i Sydkorea, er en kæmpe overraskelse. Ikke mindst for hende selv:

”Jeg var målløs, og vidste ærligtalt ikke, om jeg skulle grine og græde, da jeg fik beskeden. Resten af dagen gik jeg rundt som en zombie i min egen verden og prøvede at forstå det. Det har været et mål for mig så længe – og at det nu er opfyldt, er kæmpe stort for mig,” siger hun.

Kvalifikationen til Vinter-OL varer to år, og kræver en stålsathed, der ikke bare skal udmøntes mentalt, men også fysisk. Man skal opnå minimum 50 point på World Cuppen, ligge i top 24 på verdensranglisten og have kørt top 30 til VM. Opfylder man kravene, når OL-deltagerne skal udtages, kommer man med. Det betyder konkurrencen altid er spidset til, og man skal kunne præstere i verdenseliten over en lang periode. 

”Alene det, vi har en professionel dansker på kvindernes World Cup er vildt nok i sig selv – At hun rent faktisk er kvalificeret i en konkurrence, hvor kun verdens 24 bedste er med, er ganske enestående og en kæmpe sensation. Det kan vi godt være stolte af,” siger Kenneth Bøggild fra Danmarks Skiforbund.

Deltagelse ved Vinter OL er en sjældenhed for de danske freestyle-skiløbere, hvor vi tidligere kun har haft to danskere med. Senest i 2010 med Sophie Fjellvang-Sølling. 

Læs også: DE KÆMPER FOR VINTER-OL: LAILA FRIIS-SALLING

Den rigtige træning giver de gode resultater
Laila Friis-Salling brænder for sin sport. En sport hun kun har dyrket på højt niveau i få år. Hun startede nemlig sin karriere på snowboard, da hun stadig boede på Grønland som helt ung. Hun havde dog svært ved at komme op på et niveau, hvor hun syntes, hun var god nok til, hun kunne opfylde sine mål. Derfor blev en snowboard-konkurrence under en sæsonafslutning i Val Thorens for kun 6 år siden begyndelsen på en ny karriere som skiløber:

”Der var en bekendt, der for sjov spurgte, om det ikke var noget med, jeg også kunne stå på ski. Vi kunne nemlig godt bruge nogle flere dygtige, kvindelige skiløbere i Danmark og du (Laila, red.) så ud til at have det der skulle til, sagde han. Jeg var 100% rookie på ski, men komplimentet vækkede en ild i mig og jeg skyndte mig hjem og bestilte et par ski på nettet. Da de kom med posten ugen efter, startede træningen  – Jeg blev nummer 3 i min første konkurrence, og så er det gået meget godt lige siden.”

Ilden brænder stadig i Laila Friis-Salling, der er fyldt 32, og derfor har startet sin skikarriere forholdsvis sent. Det er dog ikke et faktum, der bekymrer den talentfulde skiløber:

”For mig er alderen ikke et problem overhovedet. Tværtimod tror jeg, det kan være en fordel, jeg er startet lidt sent. Jeg tror, min krop var mere klar til den hårde fysiske belastning, da jeg ikke havde alle de skader i de unge år, som mange af de andre piger på World Cuppen havde,” siger hun.

Det kræver et stramt træningsprogram, hvor det er vigtigt at træne rigtigt, og holde sig fit for at kunne præstere på det niveau, hun befinder sig på. Hun træner fem gange om ugen, både teknik på ski og styrketræning i fitnesscenteret, og det foregår typisk hvor hun skal til konkurrence på World Cuppen. Det bringer hende både New Zealand, Nordamerika og Central-Europa. Her kan hun booke træningstimer ved kompetente trænere, men sparrer også med de andre piger i konkurrencen. Derudover har hun tilknyttet en fast træner, hun planlægger sine konkurrence-runs med. 

”Halfpipe er hele tiden en balancegang i at gå stort i mine airs, men samtidig ikke gøre det så svært, jeg vælter. Styrter jeg bare én gang, er jeg stort set ude af konkurrencen. I den sammenhæng er min træner utrolig vigtigt. Han analyserer mine løb, og ser om jeg mister højde eller ikke roterer rigtigt. Det er en vigtig del i det at blive god nok, og kunne gøre det bedre næste gang,” fortæller Laila Friis-Salling, der hellere vil træne i halfpipen end at stå i træningscenter.

”Mange af de andre piger bruger lang tid på trampolinen, når de skal øve deres hop. Jeg kan meget bedre lide at komme ud på bakken og prøve hoppene af, for at se hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer,” fortæller hun videre.

Netop dette gåpåmod er et vigtigt element i hendes tilgang til skiløbet. Laila lærer bedst, når hun prøver det af, og kaster sig ud i det. Styrter hun, rejser hun sig op, analyserer sine fejl og prøver igen. Enhver dansker der enten har tændt fjernsynet under X Games eller forvildet sig ind i freestyle-parken på den årligt tilbagevendende skiferie, ved hvor spektakulært og halsbrækkende halfpipe kan synes. Det kræver stor præcision, koordination og frygtkontrol at hænge med hovedet nedad 8-12 meter over halfpipens stenhårde bund. Det har Laila Friis-Salling, trods sin seneste skadeshistorik, der inden for de sidste to år indbefatter en slem hjernerystelse, en albue ude af led, brækket ribben og en forslået skulder samt et brækket kraveben. Freestyle er ikke en disciplin uden risici, men det har ikke gjort, hun nu er bange for at satse hele butikken:

”Jeg oplever ikke frygt, når jeg har det sjovt. Og det er sjovt at køre halfpipe, og lave de vilde spring, der får tilskuerne til at klappe i lufferne. Selvfølgelig gibber det i mig, når jeg står i toppen af halfpipen og kigger ned. Men jeg nyder når sanserne er fuldstændig skærpet og adrenalinen pumper – når der er intet andet i fokus end at mine otte airs ned gennem pipen.”

Laila1 2(Foto: Nathan Zentveld – Thezencreative)

PyeongChang i sigte
For dansk og grønlandsk skisport er Laila Friis-Salling et unikum og en sjældenhed. Den succes skal der bygges videre på, og Dansk Skiforbund håber, at andre talenter kan lære af hendes forløb.

”Laila kommer ud af det blå for 6 år siden, og viser en vilje og en træningsmoral, der er meget beundringsværdig. Det er klart, vi kan lære af det, hun har gjort, og bruge hendes forløb som benchmark for de nye talenter, der kommer frem. Hun har fået nogle erfaringer, og vi er meget interesserede i at finde ud af, hvordan hun kan begynde at stå på ski som 26 årig, og nu være i den absolutte verdenselite. Det er meget ekstraordinært,” siger Kenneth Bøggild fra Danmarks Skiforbund.

”Vi har også nogle meget talentfulde skiløbere i Rasmus D. Jørgensen og  Thomas Trads, der desværre ikke skal med. Men det siger lidt om, hvor svært det er at kvalificere sig. De er begge meget dygtige, professionelle og dedikerede, men Laila Friis-Salling er lige nu i top 24 i verden i et stærkt felt. Det er kæmpe stort for et lille skisportsland, som både Grønland og Danmark er,” uddyber han.

Nu handler det for Laila Friis-Salling om, at restituere og tilpasse sit træningsprogram, så hun står bedst muligt op til konkurrencen 19. februar på Bokwang Pheonix Park i PyeongChang i Sydkorea, hvor målet for Laila Friis-Salling er at ende i top 20 til konkurrencen i kvindernes halfpipe.

 Laila2(Foto: Nathan Zentveld – Thezencreative)

 

Halfpipens faktaboks:

I disciplinen Halfpipe konkurrerer atleterne i en bane, der kaldes en Superpipe, som er en U-formet bane med 6,7 meter høje vægge. Skiløberne krydser ned igennem Superpipen og udfører så mange formationer som muligt på begge sider af banen. Freeski halfpipe blev tilføjet til det olympiske program i 2014.

Superpipe dimensioner:
– 120 meter – 180 meter lang
– ca. 20 meter bred
– ca. 6,7 meter dyb

Dommerne i Halfpipe bedømmer atleterne udfra følgende kriterier:
– Højde (air time)
– Teknisk sværhedsgrad (kombination af rotationer, saltoer og grabs)
– Variation (forskellige grabs samt rotations- og kørselsretninger (forlæns/baglæns)
– Udførelse (stabilitet, flov og stil – herunder grabs, landinger m.m.)
– Progression (kreative og nye måder at sammensætte gennemløbet)

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...