fbpx

Vælg side

Optakt til Freeride DM 2017: Troels Iversen

Optakt til Freeride DM 2017: Troels Iversen

(Foto: Martin Schøber)

I næste uge løber Freeride DM 2017 af stablen, og arrangørerne har i år lagt nysne i kakkelovnen forud for en lovende og spændende konkurrence. Som optakt til Freeride DM 2017 har vi spurgt nogle af Danmarks mest erfarne freeriders, om hvad vi kan forvente os af næste uges store freeride-arrangement.


Rider: Troels Iversen
Alder: 27


Hvad er din bedste placering ved Freeride DM?
“Det første år Freeride DM blev afholdt i Tignes i 2011, hvor jeg fik en placering som nummer 5.”

Hvordan har du forberedt dig til Freeride DM 2017?
“Ved at sidde på skolebænken på CBS de sidste seks uger og lytte til en mindre spændende professor. Heldigvis havde jeg det meste af december, hele januar og starten af februar med base i St. Anton am Arlberg med et par afstikkere til andre østrigske skiområder og en uge i Schweiz for at udforske Engelberg og Andermatt. Så det er alligevel blevet til en del uger i denne sæson. Jeg ville ønske, at det kunne være blevet til en hel sæson, men sådan skulle det ikke gå i år. Dog har jeg altid en fest, når jeg så endelig er afsted, hvor dagene bliver tilbragt i godt selskab på jagt efter god sne og høje bjergtinder. Vinteren 2016/17 har dog været en mærkelig en af slagsen, når vi snakker sne. Når der endelig er faldet en god mængde sne i kolde forhold, er det ganske kort tid efter blevet utrolig varmt, hvis ikke også blæst en stiv kuling. Så der er aldrig kommet den gode base i starten af sæsonen eller sidenhen. Det har gjort, at de store projekter jeg havde i kikkerten i første del af sæsonen desværre ikke blev en mulighed pga. snemangel og lavinesikkerhed. For et par uger siden var jeg med Malene Østerbye Madsen til en Freeride World Qualifier i Silretta Montafon som støtte og sparingspartner. Det var meget interessant at se hvor højt niveauet er blevet hos de semiprofessionelle freeride-skiløbere, og jeg blev helt klart inspireret af deres tilgang til skiløbet. Dog er risikoen for skader alt for stor til at jeg selv skal kaste mig ud over 10 meter klipper eller sætte spidserne nedad i lodrette og stenrige couloirs. Det er jeg blevet en for stor bangebuks til (eller måske en klogere skiløber, kald det hvad du vil) efter en længerevarende knæskade i 2012 der stadig påvirker mit skiløb meget. Derfor skal I ikke regne med et stort spektakulært show fra min side. Jeg finder forhåbentlig en kreativ linje, hvor jeg kan vise god fart, teknik og sikkerhed, uden risiko for at slå mig selv halvt ihjel.”

Hvad tænker du om det nye DM set-up i Fieberbrunn?
“Det er fantastisk at Fieberbrunn er blevet den nye Freeride DM destination. Jeg havde fornøjelsen af at besøge området for et par vintre siden, inden Fieberbrunn blev slået sammen med Saalbach og Hinterglemm. De har et ekstremt varieret terræn – alt fra store åbne flader til stejle couloirs, dertil træskiløb til de snerige dage. Fieberbrunn er alt, hvad du forbinder med en hyggelig østrigsk destination, hvor der stadig lugter lidt af kolort i gaderne, hvilket efterhånden er blevet en sjældenhed i de moderne og kæmpemæssige skiområder rundt omkring i alperne.   

Essensen af Tirol finder du i netop Fieberbrunn! Vi er mange der har råbt højt med ønsket om afholdelse af et dansk mesterskab i netop Østrig, så det er fedt at det endelig er lykkedes. Godt gået af arrangørerne!” 

Hvad skal man som deltager og/eller tilskuer glæde sig allermest til?
“Nu har jeg været med siden begyndelsen i Les Deux Alpes i 2008. Det har lige siden starten været som en stor vennegruppe der dystede om Danmarksmestertitlen, men selvom vi i dag er over 100 deltagere, så er det den samme stemning du finder – både som deltager og tilskuer. Det er som en stor familie, hvor alle hygger sig og fortæller røverhistorier fra deres vinter i bjergene. Det er grunden til at jeg kommer tilbage år efter år! Det er sæsonens hyggeligste uge i bjergene. Dét, som brødrene Hansen skabte sammen med Lasse Surland tilbage i 2008, lever i bedste velgående. Det bliver spændende at se, hvorhen de nye arrangører tager det i fremtiden.”  

Hvem skal man særligt holde øje med hos herrerne og damerne?
“Det er altid svært at spå om på forhånd, især nu hvor det er en ny destination og vi ikke kender DM-facet. Dog vil jeg sige at det vil overraske mig hvis vi ikke finder Malene Østerbye Madsen på toppen af podiet. Hun imponerer mig gang på gang med hendes fantastiske skiteknik og det høje tempo hun behersker. Malene skal dog holde kæden stram da navne som Josefine Lützau og Johanne Bangsgaard ånder hende i nakken. Dertil glæder jeg mig utroligt meget til at følge Sidsel Molzen og Trine DJ.

Hos herrerne er jeg sikker på at den forsvarende Danmarksmester Tobias Peters er klar på vise alle, at det ikke blot var en engangsforestilling, da han vandt sidste sæson. Tobias har efterhånden et par sæsoner i baggagen og han kører hurtigere, går større på klippedrops og bliver blot en mere alsidig og dygtig skiløber for hver gang jeg kører med ham. Tobias får dog også kamp til stregen fra en meget sulten Johan Duus, som jeg ved gerne vil øverst på skamlen. Dertil er Rasmus DJ tilbage med en god omgang selvtillid efter sin Europacup sejr i Slovenien. De to sidstnævnte har en kæmpe fordel med deres massive erfaring fra parken, når det kommer til tricks og kontrol i luften, som måske kan blive en afgørende faktor i år. En outsider vil være Tore Amby som har haft endnu en sæson i St Anton. Tore er en utrolig allround skiløber, der når han åbner op går stort på klipper og brager ned af stejle bjergsider. Det bliver spædende at følge, men den afgørende faktor vil blive det face vi kommer til at konkurrere på, inden vi kan uddele favoritrollen. Jeg glæder mig til næste uge!”

Læs også: Freeride DM 2017: Destinationen er fundet!

Troels Skiersdk 7
(Troels’ private foto)

Troels Skiersdk 11
(Foto: Thomas Jensen)


På Skiers.dk glæder vi os meget til at følge Troels og de andre riders til Freeride DM. Hold øje med Skiers.dk på Facebook og Instagram for konstante updates! 

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...