fbpx

Vælg side

Oplev skiskydning live: Hvem vinder VM i Italien næste år?

Oplev skiskydning live: Hvem vinder VM i Italien næste år?

Skiskydning er en vinterolympisk sportsgren der kombinerer skidisciplinen langrend og præcisionsskydning med riffel. Sportsgrenen er i øvrigt en videreudvikling af det militære patruljeløb, som har eksisteret i mange år.

Foto: Tor Atle Kleven

Fra overlevelse til reel sportsgren 

Faktisk har skiskydning sine dybeste rødder helt tilbage hos norske jægere omkring 3000 år før vores tidsregning. I Norge er der således blevet fundet stenmalerier fra bondestenalderen, der forestiller jægere med bue og pil på glidende træ. Skiskydning er igennem tiden også blevet brugt som krigsførelse i form af militære patruljeløb, der opstod i middelalderen. Der har eksisteret aktive skiregimenter i Skandinavien og Rusland siden 1500-tallet, mens Tyskland, Østrig og Schweiz også fik soldater på ski i slutningen af det 19. århundrede.

 

Kampen om rekorden

Han gjorde det i øvrigt med stil, da han i samme ombæring slog Martin Fourcades rekord for flest vundne løb i World Cuppen i samme sæson. Den rekord havde franskmanden sat i 2016-2017 sæsonen med 14 World Cup-sejre, men rekorden holdte altså kun indtil sidste sæson, hvor Johannes Bø vandt World Cup-sejre 2016. Det bliver derfor utroligt spændende at følge med i næste sæson, hvor den stædige franskmand utvivlsomt vil prøve at vinde hans rekord tilbage. Det ligner derfor umiddelbart et løb mellem de to herrer igen i næste sæson, hvor der er mulighed for at indgå sportsvæddemål på vinderen af verdensmesterskabet. Nordmanden er i år sat som favorit, og han giver således odds 1,40 til at vinde guld, mens Fourcade giver 4,50 gange pengene retur.

”Martin Fourcade (FRA)” – (CC BY 2.0) by Andrew Fedorov

”Martin Fourcade (FRA)” – (CC BY 2.0) by Andrew Fedorov

 

Planlægning for skiskydningssæsonen i gang

Skiskydningssæsonen 2019-2020 starter først i slutningen af november, så det kan måske virke langt væk, her midt i sommeren. Men det betyder ikke, at planlægningen ikke allerede er i fuld gang. Foreninger, atleter og lokale organisationskomiteer er allerede ved at gøre klar til en spændende vinter, og mange steder har allerede nu åbnet op for billetsalget til næste sæsons VM, hvor man dog bør skynde sig hvis man gerne vil sikre sig en billet. Det bliver den svenske by Östersund, der åbner ballet den 30. november til og med den 8. december, hvor det første VM-stoppested i sæsonen bliver afholdt. Herefter følger otte stoppesteder mere i Østrig, Frankrig, Tyskland og Slovenien inden VM slutrunden afholdes i Italien fra den 12.-23. februar 2020.

Sidenhen udviklede militære patruljeløb sig til en reel sportsgren, og i 1958 blev det første VM nogensinde i skiskydning afholdt i Østrig. Kigger vi historisk set på det, har internationale skiskydningskonkurrencer været tungt domineret af nordeuropæiske nationer igennem årene, hvor specielt atleter fra Rusland, Finland, Tyskland og Norge har taget en tung del af medaljerne. Canadieren Myriam Bédard er den eneste ikke-europæer nogensinde til at vinde et VM eller OL i skiskydning.

 

Fransk dominans

De senere år har Frankrig dog domineret kraftigt, hvor specielt en mand, Martin Fourcade, har udmærket sig ret så voldsomt med 7 VM-guldmedaljer i træk. Han vandt rub og stub fra 2012-2018, og holder stadig rekorden for flest samlede VM-medaljer nogensinde. Sidste år kom Norge dog tilbage på tronen, da Johannes Thingnes Bø efter flere års lige ved og næsten endeligt

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...