fbpx

Vælg side

Magiske Pyhä skieventyr i Lapland

Pyhä ligger i Lapland i det nordlige Finland, og lige op til den naturskønne Pyhä-Luosto nationalpark.

Varighed: 3 dage, 3 nætter
Destination: Finland
Budget: 4000 kr
Rejsetid: 5 timer

Jeg havde ikke de helt store forventninger til et skiområde så langt mod nord, 280 højdemeters pisteskiløb, 8 lifter fordelt på 14 pister, hvoraf 12 er lysløjper og et højeste punkt på 500 meter, men jeg blev meget klogere. Pyhä er nemlig særligt eftertragtet i jagten på urørt sne, skitouring og offpist, og med 200 dage årligt med Nordlys, så er der noget helt særligt over Pyhä.

I starten af marts drog jeg, Anders fra Skiers.dk, på et 3 dages skieventyr til Pyhä i Lapland, som skulle vise sig at blive en magisk oplevelse.

FOTO: © Alexander Vissing

%

Oplevelse & eventyr

  • Offpist skiløb 95% 95%
  • Piste skiløb 80% 80%

Pyhä skiområdet

Pyhä er bygget op om PyhäExpress 6-stolliften, som tager folk til Kultakero i 500 meters højde hvilket er toppen af skiområdet, og hvorfra man kan komme til alle steder i skiområdet. Kører man ned gennem skoven på nordsiden, som mest af alt minder om en miniudgave af japanske skovskiløb, så er hældningen meget begyndervenlig og man kommer nemt retur til liften, så det er altså et oplagt sted for begyndere. Her finder man også et mini konkurrence-face, hvor der årligt afholdes div. freeride konkurrencer,det er stejlt og med masser af mindre klippedrops, hvilket giver plads til masser af spænde linie.
Mod syd findes det mest udfordrende offpisthang Huttu-ukko, opkaldt efter sagnfiguren som passer på Pyhä og sørger for sne, dette hang er så stejlt og langt nok til, at den er lige så udfordrende og sjov som et offpisthang i alperne.

De 14 pister er også ret så fantastiske med alt fra nemme blå til et par stejle sorte, hvor af en er godkendt til FIS-slalom konkurrencer. 12 af pisterne er lysløjper, og selv i de mørke måneder giver kombinationen af oplyste pister og alt sneen en helt unik stemning og fantastiske muligheder for skiløbet dagen lang. 

På toppen af bjerget finder man en lille opvarmet bålhytte, hvor man enten kan lave en aften skitour med skind eller tage sidste lift op. Her er det så bare at tænde op i bålet, nyde en kold finsk pilsner og grille et par pølser, mens man vender dagens oplevelser og planlægger næste dags skitouring eventyr 🙂

Skiløb i området både på pisterne og i offpisten er ret eventyrligt, med smukt skovskiløb og offpisthagen Huttu-ukko kombinet med den hurtige stolelift en perfekt match til stejlt skiløb, der sidste på dagen udmunder i trætte ben.

Finlands aller støste snowboard navn og Europas første guldvinder til vinter X-games Antti Autti, har Pyhä som sin hjemmebane, og der findes op til flere film hvor Auttis part nem kan forveksles med canadiske backcountry, men det er i virkeligheden filmet i Pyhä.

Skitouring i nationalpark Pyhä-Luosto

Er man til endnu mere eventyr, så er Pyhä helt genialt til skitouring, hvor man kommer lagt væk fra de markerede pister.

En af de aller største oplevelser under vores besøg var iført skind under touringskiene, og så på tur i nationalparken Pyhä-Luosto, hvilken der byder på helt fantastisk natur kombineret med rigtig godt skiløb. Man starter fra toppen af PyhäExpress liften i Pyhä skiområdet, hvorfra man kan køre ned gennem den magiske skov på bagsiden, herfra kan man nå fem forskellige bjergtoppe, men kun med skind under fødderne. Mulighederne er mange, og man kan tage en tur på et par timer, hvor man stiger op på første bjergtop og så køre tilbage til bunden af Pyhä skiområdet, men der er også dagsture, hvor man når alle 5 topper, og undervejs er der meget bekvemt offentligt tilgængelig fjeldhytter.

 

Der er skiløb for en hver smag og af en hver sværhedsgrad. En af de mere udfordrende bjegsider er opkaldt Jackson efter selveste Jackson Hole, og historien hedder sig, at tilbage i 70/80´erne var byerne venskabsbyer, da flere skiløbere fandt store ligheder.

Finlands aller støste snowboard navn og Europas første guldvinder til vinter X-games Antti Autti, har Pyhä som sin hjemmebane, og der findes op til flere film hvor Auttis part nem kan forveksles med canadiske backcountry, men det er i virkeligheden filmet i Pyhä.

Alt i alt er det bare et must at bevæge sig ud på touringski, når man er i Pyhä, og det vil også være helt oplagt at tage lidt større børn med ud i den bløde puddersne for første gang, hvor det vil være under nemme og meget trygge rammer. Den lokale skiskole i Pyhä kan sørge for guider, som viser Jer rundt og lærer Jer de basale ting om touring, offpist, ruterne og sikkerhed.

Oplevelser & mad

1. PyhäWurstr

I den nordlige del af skiområdet finder man PyhäWurst hvor der servers de lækkeste goumet hotdogs. Samtidig har PyhäWurst løbende madevents, og bl.a. kan en aften inspireret af det nynordiske køkken nævnes, hvor der blev serveret koldrøget gedde og stegte skaller fra den lokale sø.

2. Tsokka restauranten

Tsokka restauranten på toppen af Kultakero serverer uden tvivl de bedste nordlys vafler, og der er også god frokost til en sulten skiløber.

3. Finsk sauna

Efter en dag i nationalparken med skitouring, så er der ikke andet for, end at komme ned i den finske sauna, hvor der er hul i isen på den lokale sø. Der er masser af muligheder og bl.a. har Lucky Ranche en fin sauna og ellers så har den lokale kirke også et lækkert saunahus.

Foto: Alexander Vissing

Rejsen til Pyhä

Vi rejste fra København kl. 16.50, mellemlandede i Helsinki og så videre til Rovaniemi, hvilket er en flyrejse på ca. 4 timer. Hele vejen fra København er turen til Pyhä knap 6 timer, hvilket jo er ganske overkommeligt, sammenlignet med ture til Norge eller Østrig fra Danmark. Lige udenfor for lufthavnen i Rovaniemi kører der en bus med 3-4 gange daglig afgange, som på kun 1,5 times tager dig direkte til Pyhä, og skulle flyet være forsinket, så er det hele ikke større end at bussen selvfølgelig venter på dig. Finnair sælger billetter fra omkring 1500 kr. fra torsdag til søndag, og busturen koster ca. 200 kr.

Vores indkvartering var en super lækker lejlighed placeret midt i området, hvor man også finder hotel og hytter, alt sammen er ski-in / ski-out, kun et sneboldkast fra pisterne og den lokale Carlberg hytten. Både hytter og lejligheder er af høj skandinavisk standard, og de mest spektakulære er de små Aurora hytter, hvor man nærmest sover under åben himmel med direkte udsigt til nordlyset.

Selvom Pyhä skiområdet ligger i 500 meters højde, så er der både stejle sorte piste, gode nemme blå pister med plads til både børn og voksne, udfordrende offpistture samt nemt tilgængeligt offpist for begyndere.

Alt i alt er Pyhä er en skjult perle, hvor en gruppe erfarne snehungrende offpistskiløbere kan få fedt skiløb og unikke oplevelser som er langt fra det man forbinder med ski i norden eller alperne. Men Pyhä egner sig også til familien med børn, som kan have nogle dejlige dage på pisterne, begyndere i offpisten eller sammen kan tage på deres første skitouring. Pyhä er et skieventyr man ikke turde håbe på fandtes under 6 timer fra København.

Info om Pyhä

  • Bedste skiområde i Finland 2017
  • 8 lifte, 14 piste
  • PyhäExpress 6-stolelift med bubble
  • Højdemeter 280 m, Toppen 500 m
  • Længste piste 1800 m
  • Liftkapacitet 10400 skiløbere pr. time
  • Liftkortet gælder også i Ruka Ski Resort

Vejret

Se vejret i Pyhä HER

SE MERE

www.pyha.fi/dk

Foto: © Alexander Vissing

Pyhä

Pyhä

Dit næste skieventyr
Læse mere her

Om forfatteren

Anders Olesen

Anders var med til at grundlægge Skiers.dk tilbage i 2009. Han er freerideskiløber, skiinstruktør på højeste niveau og ansat som leder af Den Danske Skiskole. Anders har haft flere skisæsoner end alle de andre Skiers.dk skribenter har til sammen; 4 sæsoner i St. Anton am Arlberg, 1 i New Zeland, 2 i Argentina, 2 i Val Thorens, 2 som instruktør på Oure højskole i Frankrig og så en helt masse uger på gletchen i Hintertux. Anders er også til eventyr på højfjeldet i Norge, langrend og alt andet med sne. Han er vores udstyrsmand, og så vil han gerne sælge nogle bannere på Skiers.dk (skriv hvis du mangler et).

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...