fbpx

Vælg side

Lokatt Helmets udvikler miljørigtige skihjelme. Et grønt tiltag fra vores svenske nabo

Lokatt Helmets udvikler miljørigtige skihjelme. Et grønt tiltag fra vores svenske nabo
Fem svenske gutter bag nystartede Lokatt Helmets arbejder benhårdt på at udvikle en skihjelm, som er miljørigtig uden at gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet. Hvis alt går vel kan du købe en Lokatt skihjelm fremstillet af genanvendeligt materiale i 2019.

Kan det virkelig passe, at vi i 2018 endnu ikke kan købe en skihjelm, der er fremstillet af genanvendeligt materiale? Det kan det desværre. Men forhåbentligt er der ikke længe til, at vi kan købe miljørigtige skihjelme af vores svenske nabo. Lokatt Helmets, en nystartet svensk virksomhed, arbejder nemlig på højtryk for at udvikle en skihjelm, der er fremstillet primært af genanvendeligt materiale, og som samtidig ikke går ned på hverken sikkerhed, styrke og kvalitet. Det er lidt af en opgave, de har sat sig for, men ambitionerne er høje og optimismen er stor.

Lokatt hjelm1

(Protoype. Billede: Lokatt Helmets)

Hvad vil det sige, at en skihjelm er miljørigtig?

Langt størstedelen af de skihjelme, som fremstilles i dag, er produceret af 100% petroleumsbaserede materialer, blandt andet petroleumsbaseret plastic. Denne type materiale er svært for naturen at nedbryde, og derfor udgør den petroleumsbaserede plastic store mængder af den forurening, som vi ser i verdenshavene i dag. Mange industrier har i de seneste år arbejdet på at nedbringe brugen af denne type plastic og i stedet anvende bioplastic, som er lettere at nedbryde. Formålet er at skåne miljøet, i en erkendelse af, at nogle mængder plastic vil ende i naturen. Denne tendens er desværre ikke nået til de store producenter af skihjelme og andet ski-hardware…endnu.

Som de første på markedet har Lokatt Helmets sat sig for at udvikle en hjelm, der sætter så lille et aftryk på naturen som muligt, lige fra materiale og produktion til salg og genanvendelse. Ved brug af biokompositter fra eksempelvis hamp eller bambus til den ydre skal og bioskumplast til hjelmens indre er Lokatt godt på vej til at fremstille en skihjelm, der er langt mere miljørigtig, end noget andet alternativ vi har i dag. Men det er en svær opgave. Produktet må samtidig ikke gå ned på kvalitet og sikkerhed. Målet er at udvikle en hjelm, der leverer den bedste sikkerhed i et bæredygtigt design.

Fem ”snöpeppade” ingeniører fik en idé

Beslutningen om at udvikle en bæredygtig skihjelm startede som et skoleprojekt for fem svenske drenge fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (svarende til DTU). I efteråret 2017 på det sidste år af uddannelsen kørtes et stort projektforløb, hvor de studerende som oftest arbejder med projektudvikling i en virksomhed. De fem drenge bag Lokatt Helmets havde dog planer om at gå en lidt anden vej. De ville udvikle et produkt selv.

Lokatt drengene

(Drengene bag Lokatt Helmets. Billede: Lokatt Helmets)

Idéen var opstået allerede henover sommeren 2017 under en fisketur i Göteborgs skærgård. Nogle af drengene havde læst om et nyt træfiberbaseret materiale, som skulle være ekstremt miljøvenligt og stærkt som kevlar (fiberarmeret plast, som blandt andet anvendes til skudsikre veste). Der opstod hurtigt flere idéer til, hvordan et så stærkt materiale kunne anvendes. Først faldt tanken på cykelhjelme, men eftersom alle fem drenge er store skientusiaster – “snöpeppade”, som Axel fra Lokatt kalder det – virkede en skihjelm som det rigtige valg. Det blev starten på projektet.

Det viste sig senere, at arbejdet med det træfiberbaserede materiale endnu kun er på forskningsstadiet, og derfor kunne det ikke anvendes i første omgang. Ambitionen om den miljørigtige skihjelm eksisterede dog stadig, og de fem drenge satte sig for, at finde en anden måde at fremstille en miljørigtig og sikker skihjelm på. Motivationen var høj, og drengene havde sat sig for at bevise, at miljøbevidsthed og sikkerhed godt kan gå hånd i hånd.

Axel fra Lokatt siger: ” Miljøvenlig uden kompromisser”.

Derfor brugte de hele projektforløber i efteråret på at komme frem med et nyt produkt. Produktet er stadig på udviklingsstadiet, og netop nu går arbejdet på at teste og prototype for at finde frem til et endeligt produkt, som kan sendes i produktion. Drengene har formået at fremstille en skihjelm, der består af 61% biobaseret materiale, 27% genanvendt materiale og 12% petroleumsbaseret plastic. Målet er naturligvis at frigøre sig helt fra petroleumsbaserede materialer, men når man arbejder med et produkt, der skal kunne beskytte vores bløde hoveder mod ekstreme slag og fald, så må der ikke lempes på kvalitet og styrke. Derfor er det på nuværende tidspunkt nødvendigt for Lokatt at anvende en lille mængde petroleumsbaseret materiale. Petroleumsbaseret plastic kan dog, hvis håndteret rigtigt, genanvendes til nyproduktion. Hvis det sker, så er det petroleumsbaserede plastic pludselig et fint materiale set fra et miljømæssigt synspunkt, da det f.eks. ofte kræver mindre energi fra naturen at genanvende et materiale end det kræves at nedbryde et materiale. For at opnå den fulde grønne livscyklus har Lokkat udover sit fokus på miljørigtige og genanvendte materialer, også fokus på at produktet igen skal genanvendes. Derfor tilbyder de, at man som kunde kan sende sin brugte skihjelm retur når det er tid til udskiftning, og så sørger Lokatt for at alle dele genanvendes. På den måde sikres, at både de biobaserede materialer og den petroleumsbaserede plastic genanvendes på korrekt vis, og den grønne cirkel sluttes.

De fem gutter arbejder benhårdt og målet er at få et produkt klar til sæsonen 2018/2019.

Lokatt prototype

Lokatt værksted

(Billder: Lokatt Helmets)

Axel siger: ”Vi er klar over at det er et ambitiøst mål, men for at citere en gammel skiløber ”ingen husker en kujon!””, (eller som han sagde på svensk ”ingen minns en fegis!”). Selvom det vist ikke er et citat vi kender i Danmark, kan man da kun give Axel ret. Og så lyder det bare super sjovt. Man kan undre sig over hvorfor ordet fegis ikke er en del af det danske ordforråd. 🙂

I løbet af processen har Lokatt involveret skiløbere og snowboardere i udviklingsarbejdet. De har opsøgt feedback på projektet og produktet, for at sikre sig, at de finder frem til et godt design.

”Det nytter jo ikke noget at udvikle verdens mest miljøvenlige hjelm hvis ingen vil have den på” fortæller Axel.

Det virker dog til, at produktet er blevet taget godt imod, og flere fra det svenske skimiljø udtrykker deres engagement for produktet på Lokatts hjemmeside. Lucas Stål Madison skriver blandt andet: ”Big shout out to Lokatt Helmets! I am now one step closer to my goal of a 100% sustainable outfit”.

Det er et mål, som vi alle bør tilslutte os! Big shout out herfra også.

Design hjelm

(Sådan kommer hjelmen til at se ud. Fås i sort, hvid og grå. Billede: Lokatt Helmets)

Af hvad for en kat?

”Den kan lide dybe skove, stejle sneklædte bjerge. Den efterlader sig næsten ingen spor hvor den går”

Bag navnet Lokatt Helmets gemmer der sig en lille historie. Drengene bag brandet ville gerne, at navnet skulle have et svensk islæt. Sverige er kendt for sikkerhed, pålidelighed og kvalitet (du kender vel Volvo’en) og disse kvaliteter skulle gerne skinne igennem både produkt og navn. Da de fem drenge brainstormede på et godt svensk navn, faldt de over beskrivelsen af kattedyret los. Beskrivelsen af lossen lyder: ”Den kan lide dybe skove og stejle sneklædte bjerge. Den efterlader sig næsten ingen spor hvor den går”. Denne beskrivelse kunne ikke passe bedre på det, som drengene forsøger at opnå med produktet; visionen om at efterlade så lille et aftryk som muligt på de sneklædte bjerge og den dybe skov. Derfor faldt navnet på Lokatt, det svenske ord for los.

Lokatt logo

 

Genanvendeligt er på mode

Man kan undre sig over, at vi ikke tidligere har set et tiltag som dette inden for ski- og snowboardverdenen, med tanke på hvor vigtigt det er for netop denne industri, at der passes godt på miljøet. Miljøbevidstheden findes dog inden for ski- og snowboardmoden, hvor flere tøjbrands har fremstillet diverse typer skitøj af genanvendt og genanvendeligt materiale.

Lokatt Helmets tager det første skridt inden for hardware med de miljørigtige skihjelme. Håbet er, at flere producenter følger i deres fodspor, og at tendensen spreder sig til flere hardware produkter. Drengene bag Lokatt har selv ambitioner om at ekspandere forretningen til andre typer udstyr og flere sportsgrene. Men det er længere ude i fremtiden. Lige nu fokuserer de på, at få det første endelige produkt færdigt. At fremstille verdens mest miljøvenlige hjelm er en stor nok udfordring i sig selv, fortæller Axel. ”Men det er utroligt sjovt!”, siger han.

Støt projektet og giv drengene en hjælpende hånd

Vil du gerne kunne købe en miljøvenlig hjelm til din næste skiferie og på den måde komme et skridt tættere på et sustainable outfit? Så kan du støtte Lokatt Helmets og deres udviklingsprojekt! Det kan du gøre ved at købe en af de fine Lokatt key tags. De koster kun 70 kr. Se her hvordan du gør.

Følg drengene og deres rejse mod en miljørigtig skihjelm på deres hjemmeside, på instagram og facebook.

Key tags

(Key tags. Billede: Lokatt Helmets)

 

 

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...