fbpx

Vælg side

KOM I FORM PÅ SKI – DET TRÆNER DU, NÅR DU STÅR PÅ SKI

KOM I FORM PÅ SKI – DET TRÆNER DU, NÅR DU STÅR PÅ SKI

Om end vores brødrenationer mod nord traditionelt set har gjort det en smule bedre inden for skisport, klarer forskellige former for skiløb sig godt i vores lille land, når det kommer til interesse, både på skærmen og på skiferien.

Foto: Pixabay

På trods af at vi ikke har bjergene selv, finder danskerne det nemlig ikke kun interessant at følge og sætte et bet på løbere, når de store skikonkurrencer som OL er i gang på skærmen. Interessen for selv at stå på ski er også tårnhøj. I følge Dansk statistik rejser 388.000 danskere på vinterferie hvert år, og lidt over halvdelen, altså godt 200.000, vælger strande og høje temperaturer fra til fordel for ski og sne. Og det er yderst fornuftigt, for skiferien kombinerer sjov og eventyr med mental og fysisk aktivitet, som både krop og hjerne vil takke dig for senere hen.

Selvom du måske ikke bemærker det, er næsten hele din krop i gang, når du glider over sneen, og det kræver meget af din hjerne ikke bare at holde dig oprejst, men at koordinere kroppens mærkelige udfald med årvågenhed, så du hele tiden ved, hvor du skal bevæge dig hen – og hvad du ikke skal kollidere med. Her er et udpluk af fordele ved at stå på ski.

Musklerne

Som enhver anden form for sport vil en skitur hjælpe på kondien. Enhver form for bevægelse er god for kroppen, og på ski er man nærmest tvunget til at bevæge sig rundt. Hvad enten du flyver ned ad en bjergside eller tager nogle seje timers langrend, kommer det meste af kroppen i gang, og du får trænet både dine hurtige og dine udholdende muskler. Man kan ofte mærke, at lår og baller har været godt i gang med at squatte og holde en på benene, men kropsstammens muskler – mave og ryg – arbejder mindst ligeså hårdt for at få dig til at træne og holde balancen og stabilisere resten af kroppen.

Hjertet og lungerne

På ski har man ofte den ekstra udfordring, at man er højt oppe – højere, må vi jo nok erkende, end man oftest er det i Danmark. Højdetræning benyttes af langtidsudholdenhedsatleter, for det kræver lidt ekstra af hjertet og åndedrættet at holde sig kørende i de mere ekstreme højdedrag. Dit åndedræt bliver lidt hurtigere og/eller dybere, og din puls bliver højere, indtil du (forsigtigt) vænner dig til højden. Det sker, når din krop producerer mere hæmoglobin, altså flere røde blodlegemer, som transporterer ilten rundt i kroppen. De ekstra røde blodlegemer tager du med hjem fra turen, og du ender altså med at kunne tilføre lidt mere ilt til krop og hjerne, hver gang du trækker vejret, takket være ugen i Isaberg.

Kilde: Pixabay

Resten af kroppen

Både dine knogler og led har også rigtig godt af en tur på sneen, da du bruger kroppen på usædvanlige måder ved at dreje, justere vægten og stå på andre måder end normalt, og du derfor giver dit skelet og dine led mulighed for at bære kroppen anderledes end til daglig. Af samme grund styrkes din fleksibilitet også ved at stå på ski. På samme tid er der færre hårde stød på ski, så dine led udsættes ikke for det samme tryk som når du tager normale skridt eller løber en tur – med mindre du falder eller laver en forkert bevægelse, selvfølgelig.

Mentale fordele

På bjergene får du en sund dosis D-vitamin, som siges at hjælpe mod depression og fremme godt humør. Sidst men ikke mindst er det sundt at være udenfor i den friske luft, og luften og bevægelse i sig selv kan ofte føre til bedre humør – og så sover du bedre, når din krop har fået lov at boltre sig dagen lang.

 

 

 

Om forfatteren

Anders Olesen

Anders var med til at grundlægge Skiers.dk tilbage i 2009. Han er freerideskiløber, skiinstruktør på højeste niveau og ansat som leder af Den Danske Skiskole. Anders har haft flere skisæsoner end alle de andre Skiers.dk skribenter har til sammen; 4 sæsoner i St. Anton am Arlberg, 1 i New Zeland, 2 i Argentina, 2 i Val Thorens, 2 som instruktør på Oure højskole i Frankrig og så en helt masse uger på gletchen i Hintertux. Anders er også til eventyr på højfjeldet i Norge, langrend og alt andet med sne. Han er vores udstyrsmand, og så vil han gerne sælge nogle bannere på Skiers.dk (skriv hvis du mangler et).

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...