fbpx

Vælg side

Hvordan ser din perfekte skitur ud?

Hvordan ser din perfekte skitur ud?

Den skal inkludere noget sne på nogle bakker, og det er muligvis det eneste vi kan blive enige om. Om turen går sydpå eller nordpå, om du har et eller to brædder under fødderne, står i eller uden for pisten – se det er sværere at komme til enighed omkring.


Enhver skielsker har sin helt egen forestilling om den perfekte skitur. For mig starter skiferien når bilen pakkes, skiene lægges i tagboksen og vi triller af sted på den tyske motorvej. Kursen er mod syd, de østrigske alper. Den perfekte skitur inkluderer kaiserwetter – solskin fra en skyfri himmel og et par minusgrader – nypreparerede pister, som vi står klar til at ramme så snart liften åbner og en kold øl på en afterskibar om eftermiddagen.

Hvordan ser din perfekte skiferie ud?

Første spørgsmål er destinationen – tager du nordpå eller sydpå? Eller tager du endnu længere væk? Måske Japan eller Canada? Der er mange muligheder, men man vil ofte have sin egen favorit. Norden byder på gode begynderforhold for børn og familier og hyggestemning i hytterne. Syden byder på store højtliggende områder med mange kilometer skiløb i solskin.

Dernæst er det jo ikke bare et spørgsmål om nord eller syd. Det bliver også et spørgsmål om Norge vs. Sverige, Frankrig vs. Italien vs. Østrig. Hvert land har sin egen charme og sætter hvert sit præg på skiferien.

Pakker du bilen eller smutter du i lufthavnen? Der er altid noget hyggeligt ved den lange biltur på vej på ferie. Feriestemningen har det med at slå ind allerede idet man sætter sig i bilen og kører af sted. Hvis turen går nordpå er der måske også en hyggelig færgetur. Men turen kan også hurtigt virke uoverskueligt lang! Så er det da skønt at kunne  hoppe på flyveren og lande lige ved destinationen – hvis bare ikke det var for alt det slæben på udstyr. Ski eller board, stave, støvler, hjelm OG en kuffert er lidt bøvlet at få med i metroen på vej til Kastrup, og selvom man tydeligvis er ved at slæbe begge skuldre af led, kan man ikke altid regne med at få en hjælpende hånd af de andre medpassagerer.

Når du endelig er fremme, og du skal ramme pisterne den første dag kommer tredje spørgsmål – snowboard eller ski? De fleste er 100% snowboarder eller 100% skiløber, og man har et evigt had til modparten – mest fordi man skal. Det er en del af jargonen at være lidt sur på snowboarderen når du skal af stoleliften, og han fylder det hele med sit skide snowboard, eller være lidt sur på skiløberen, der kører et totalt uforudsigeligt spor på pisten, så du er ved at blive braget ned i en overhaling. Eller måske er du faktisk et af de få mennesker, som nyder både at stå på ski og på snowboard. Du forstår dig på manglen på stave og hadet til glidestykker og samtidig kender du også til ømme skinneben og stramme skistøvler. Samtidig gør du et ihærdigt forsøg på at forene de to grupper. Du forsøger altid at forsvare skiløberen over for dine snowboardvenner og omvendt fortæller du skiløberne at snowboarderne altså også skal have lov at være her. Det lykkes nok aldrig at få begravet stridsøksen helt.

Det er ved at være frokosttid – hvor spiser du henne og hvad står menuen på? Er man nordpå kan man nemt svinge hjem forbi hytten og få en lækkert hjemmelavet frokost. Hvis du er sydpå er der lidt længere hjem, og det bliver ofte til et måltid på pisten. Pommes mit mayo eller pasta bolognese? Hvis du er en garvet turist kender du efterhånden menukortet ud og ind på restauranterne, og hvis du ligesom mig er lidt af et madøre og synes, at god mad er en vigtig del af din skiferie, så har du måske også planlagt hjemmefra hvad du skal nå at spise i løbet af ugen. På min årlige skitur til Østrig skal jeg gerne nå at få spist mig igennem minimum en Tiroler Gröstl (biksemad med spejlæg), en Kaisersmarren (pandekage-ruskomsnusk), ein Wienerschitzel mit Pommes, en Alpeburger og også gerne en Germknödel (den der hvide bolle i vaniljesovs – den ser ikke indbydende ud, men det smager virkelig godt! Prøv det næste gang du er af sted).

Når eftermiddagstrætheden rammer bliver det tid til en enkelt i solen. Hvad drikker du? I Norge eller Sverige drikker du højest sandsynligt ingenting, fordi priserne er det rene vanvid. Du holder dig til lommelærken og den Dr. Nielsen, som du købte i tax free shoppen på færgen. I Italien kommer du ikke uden om at skulle have en Aperol Spritz (måske medmindre du er mand) eller et køligt glas hvidvin oven på en lang skidag. I Frankrig bliver det højest sandsynligt til en øl, og måske bare en Carlsberg, hvis du er havnet på en ægte dansker-destination. Hvis du er havnet på et af de rigtig fancy-pancy steder er det selvfølgelig også oplagt at gå hele vejen og købe en flaske Möet. I Østrig kan du være heldig at få en Weissbier fra det lokale bryggeri eller en hjemmebrændt snaps.

IMG 1880

Forestil dig at du netop nu sidder på din yndlingsdestination med din vante drink i hånden – mærk efter, og lyt så. Hvilken stemning spreder sig omkring dig, og hvilken musik hører du? Et det loungemusikkens bløde rytmer der får dig til at rokke lidt med, eller er det østrigske afterskihits der får dig til at danse og hoppe omkring og svinge lidt med basarmen? Uanset hvad så ved jeg, at du har haft en fantastisk dag og at denne stund med et glas i solen er den absolut perfekte afslutning på din skidag.

Jeg tror aldrig der kan blive enighed om hvordan den perfekte skitur ser ud, for det er tydeligvis mange forskellige måder at strikke sin skitur sammen på. Hver enkelt destination har sin egen charme og sine egne særskilte egenskaber, og det gælder bare om at gå på opdagelse og finde frem til de små perler.

Har du et godt tip, så del det endelig med os! Skriv en kommentar i kommentarfeltet nedenfor eller send os en mail på info@skiers.dk hvis du har en skjult perle; et favoritsted, en yndlingsdrink, -madoplevelse, et verdensklasse afterskihit eller andet som Skiers-læserne skal kende til.

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...