fbpx

Vælg side

Guiden til dig, der vil på sæson!

Guiden til dig, der vil på sæson!

Er du en af dem, som har en drøm om at bruge en vinter i sneen? Fedt! – du er på vej ind i en helt forunderlig verden og en helt unik kultur. Det kan til gengæld være noget af en jungle at finde rundt i, hvordan man kommer afsted på den måde, som passer bedst til, hvilke ønsker man har for sin sæson. Men fortvivl ej, for der findes mange – og forskellige – måder, man kan komme afsted på.

Den selvstændige

Der er næsten uendeligt mange destinationer, man kan tage til – og et besøg på enhver destination resulterer med sikkerhed i en unik oplevelse. Men noget, som gør oplevelsen på sæson endnu mere unik, end bare som så, er at arbejde lokalt. På den måde oplever man ikke blot det gode skiløb, man lærer også både lokale og den lokale kultur at kende på et helt andet niveau end ellers. Det er også ofte de lokale, som kender de hemmelige steder og gode tricks til det ene eller det andet. Mange store internationale skisportsområder søger ofte medarbejdere, som ikke er lokale. I For eksempel Val Thorens i Frankrig, som er en del af det største skisportsområde i de franske Alper (Les 3 Vallées), søger flere skiudlejnings-butikker danske medarbejdere, fordi der i perioder kommer mange nordiske gæster.

Det er derfor simpelthen muligt at printe 20 CV’er ud og bare tage afsted. Hvis man synes, at det er lige friskt nok, findes der også flere sider på nettet, som viser lister over vintersæson-jobs rundt omkring i verden. De enkelte resort-hjemmesider har også oftest en database med jobs, man kan søge i.

Vælger man at gøre det på denne måde, skal der en del planlægning til for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Man skal have styr på bolig (nogle gange er dette inkluderet i arbejdsgoderne eller noget, som stilles til rådighed af arbejdsgiveren, såfremt man har job inden, man tager afsted). Man skal selv stå for fly til og fra destinationen og transfer samt liftkort. Men får man det til at lykkes, hvilket man sagtens kan, hvis man bare lægger lidt tid og arbejde i det, er det en fantastisk følelse, når man er på sæson og selv har planlagt det hele! 

Den ægte skibums 

Denne form for vintersæson er den ultimative, hvis ens mål er at stå så meget på ski som overhovedet muligt. Som “ægte skibums” er der ikke noget job, som resulterer i, at man misser en perfekt powder-dag eller en solskinsrig afterski-aften. Hver dags indhold afhænger ene og alene af, hvad man gør det til.

På denne måde har man også god tid til og rig mulighed for at opleve den lokale kultur og de forskellige ting, der foregår i et skisportsområde i løbet af en sæson – og der sker ofte mange sjove og spændende ting og events! Vælger man denne vej, skal der naturligvis også en del planlægning til. Man skal sørge for at være i god tid, da man skal have styr på bolig, fly, transfer, liftkort osv. selv. Og her understreges god tid med tykt, da der er rift om sæsonboligerne, og da det er ultra ærgerligt at stå tilbage med nok penge til at betale men ingen bolig at betale for. Derudover er det ofte nødvendigt at have sparet en del op før, man tager afsted – med mindre man vil leve uden føde samt skåle med tomt glas. Mange muliggør denne form for sæson ved at arbejde hårdt i sommermånederne og nyde høsten om vinteren. 

Den “nemme”

Er man typen, som aldeles ikke føler for at bruge tid og energi på at planlægge, så frygt ej! Mange danske ski-bureauer søger nemlig hver vinter ansatte til en del forskellige stillinger. De søger alt fra hotelmedarbejdere til køkkenpersonale og kokke til pedeller til guider. Som titlerne antyder, er man selvfølgelig ansat for at holde styr på specifikke arbejdsområder – for eksempel hotellet, maden gæsterne osv. – og er en vigtig brik i et stort puslespil, der skal få det hele til at køre.

Man skal derfor være indstillet på at arbejde – også når lifterne kører, solen skinner og pisterne ser pragtfulde ud. Til gengæld gør det, at man er afsted som og arbejder i et “team”, at man får et helt unikt forhold til dem, man er afsted med. Man er tilmed også hovedsageligt afsted med andre folk fra norden, hvilket gør det endnu nemmere at vedligeholde de nye bekendtskaber, når sæsonen er ovre. Og selvfølgelig får man også rigelig tid til at stå på ski! I bund og grund er antallet af ski-dage mest afhængig af egen disciplin for at komme ud.

Vælger man denne form for sæson slipper man for at planlægge særligt meget selv. Ansættelsen indebærer nemlig som oftest bolig, mad, fly t/r og transfer, og liftkort er dermed det eneste, man selv skal tage højde for. På den måde er det også en måde, hvorpå man kan rejse uden at skulle spare op eller tømme kontoen.

 Instruktør

Er man typen, der på ferien bliver kaldt en fremragende pistemus, og er man interesseret i at udvikle sit skiløb meget og på kort tid – og kan man tilmed lide at undervise og har et ønske om at sprede ski-glæden til andre? Så er instruktør-vejen meget oplagt.

Ønsker man en sæson som skiinstruktør er der også flere måder at gøre det på. Man kan uddanne sig via Den Danske Skiskole, som tilbyder en dansk instruktøruddannelse. Uddannelsen er inddelt i flere niveauer, men det er muligt allerede at undervise, hvis man har bestået allerførste del. Første del af uddannelsen varer blot en uge i østrigske Hintertux – og selve uddannelsesugen er også en kæmpe oplevelse i sig selv. Den danske skiskole stiller jobs til rådighed, men man har også mulighed for selv at planlægge – og dermed frit vælge hvor man vil tage hen. Som instruktør er bjerget ens arbejdsplads, og man er garanteret rigtig mange dage på ski. Som ny skiinstruktør er det en god ide at tage til Østrig fremfor Frankrig (hvis det er de lande, man svajer mellem), da det kræver, at man er nået ret langt i uddannelsessystemet, før man kan få lov at undervise i Frankrig.

En anden mulighed for at gå instruktørvejen er gennem Snowminds. Prisen er noget højere, men til gengæld tilbyder de både uddannelse samt garanti for bolig og jobtilbud det sted, man ønsker at tage på sæson. Endvidere tilbyder de (udover Østrig) “eksotiske” destinationer, som de populære destinationer Japan og Canada mf. Deres uddannelse er baseret på  instruktøruddannelser passende til de lande, man vil til – fx østrigsk, canadisk eller new zealandsk instruktøruddannelse. Ligesom med den Danske Skiskole, er Snowminds’ uddannelsesuger også en hel oplevelse for sig.  

 

I begge tilfælde får man også forlænget sæsonen med den tid, uddannelsesperioden varer, som typisk foregår før, at den reelle sæson starter – hvilket vel ikke er helt til at klage over?

Mellemvejen for de hungrende

Har man ikke planer om eller mulighed for at være væk en hel sæson, er der også rig mulighed for at være afsted i kortere tid. Planlægger man selv, er det naturligvis ikke op til så mange andre end en selv, hvor lang tid turen skal vare. Vil man gerne arbejde for et ski-bureau, er det heller ikke udelukket, bare fordi man ikke har mulighed for at være væk en hel sæson. Først og fremmest er nogle sæsoner simpelthen kortere på de destinationer, som ligger lavt, da sneen forsvinder tidligere. Derudover er der også nogle gange brug for ekstra hjælp af den ene eller den anden årsag, hvilket giver mulighed for at komme afsted i kortere perioder som stedfortræder (her er det ret tilfældigt, hvornår man da kommer afsted, men muligheden foreligger stadig). 

Og helt generelt kan man selvfølgelig også opnå flere af de fede elementer ved de forskellige typer sæsoner, selvom man vælger en anden vej! Det hele overlapper nemlig meget hinanden.

VIGTIGT: Nogle lande kræver, at man søger visum for, at man kan arbejde der, samt at man kan opholde sig i landet i længere tid (dette er for eksempel lande som Canada og Japan). Er det tilfældet, at man vil til et sådant land, skal man huske at være ude i god tid. Vi, i Danmark, har kun et bestemt antal visum hvert år til for eksempel Canada – og det kører efter et simpelt først-til-mølle princip. Er man den mindste smule i tvivl om dette, kan man finde hjælp på udenrigsministeriets hjemmeside  http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/ , hvor man også finder link til en liste over telefonnumre på udenlandske ambassader, man kan kontakte ved tvivl.

BONUS INFO: på websiden https://www.skisport.dk/forum/ er der et rejseforum, hvor man blandt andet kan stille sæsonrelaterede spørgsmål om emner som for eksempel områdevalg, jobmuligheder, lejlighed mm. 

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...