fbpx

Vælg side

Freestyle DM 2017 Optakt: Thomas Trads

Freestyle DM 2017 Optakt: Thomas Trads

Til næste uges DM i Freestyle Ski & Snowboard skal Thomas Trads forsøge at forsvare sine guldmedaljer i både Big Air og Slopestyle. Vi fangede den danske freestyleskier til en snak om DM, et skandaløst VM og ikke mindst OL-planer. 

Thomas Trads er 22 år og kommer oprindeligt fra Egå lige nord for Århus. Dog har han de sidste mange år haft hjem i Norge, hvor han først gik på skigymnasiet NTG i Lillehammer – og efterfølgende rykkede til Trysil for at kunne stå på ski på fuld tid.

Selvom DM feltet i år ser ud til at være stærkere end længe med comeback af hele Danmarks Rasmus DJ og hele Norges danske wonderboy William Roer Madsen, så peger meget på at guldet alligevel ender hos Thomas Trads. Han har i hvert fald gjort rent bord ved de seneste 3 DM, og han tager til Geilo i næste uge med kun én ting på sinde: At vinde guld i både Big Air og Slopestyle.

thomas trads folgefonna
Thomas Trads på sommerski i noske Folgefonna. 

Men inden kalenderen viste DM-tid hos Thomas Trads har han været igennem en lang sæson med både op- og nedture. Vi fangede ham til snak om disse:

Hey Thomas! Hvordan har din sæson været indtil nu?

Hey Skiers! Jeg har haft en af mine længste sæsoner nogensinde, da jeg startede min sæson tidligere end normalt ved at tage til Australien allerede i august. Australien bød på lækker slush i en knivskarp park i området Perisher. Perisher lokker mange pro’er til hver år, og netop det og de gode forhold gjorde, at jeg rykkede mig rigtig meget.

Efter Australien fløj jeg til New Zealand for at køre en World Cup i området Cadrona. Jeg sluttede som nummer 7 hvilket var over al forventning, og det gav mig samtidig 50+ FIS (det internationale skiforbund) point, som er et af kravene for at komme med til OL.

Efter New Zealand tog jeg hjem til Norge for at træne inden de næste World Cups. Men under min træning i Norge kom jeg desværre så slemt til skade med mine hæle på et hop, at jeg var nødt til at lægge skiene på hylden i halvanden måned. Derfor missede jeg desværre en stor del af sæsonens World Cups, og kunne kun nå at køre årets sidste World Cup i Silvaplanna (sluttede nr. 35) og sæsonafslutningen på FIS-kalenderen: VM. 

Thomas Trads dommer SLVSH
Under sin tid i Australien var Thomas bl.a. dommer i head-to-head konkurrencen SLVSH. Her ses han med Felix Usterud (t.v) og Øystein Braaten (t.h)

Der var en masse dårlig omtale af VM, og du gav efterfølgende også udtryk for din utilfredshed over konkurrencen. Hvad gik galt?

VM i år var i det spanske område Sierra Nevada. At lægge VM i Spanien sidst i marts måned er i sig selv en ”spændende” beslutning, men det var mere hele afviklingen af konkurrencen der gik mig på. Vejret var ikke med os i de dage hvor konkurrencen skulle afvikles, så derfor blev kvalifikationen hele tiden udskudt. Da vi endelig efter 3 dage fik lov at køre, var det på den præmis, at vi kun havde ét gennemløb. Selvom forholdene var svære landede jeg mit run og sluttede på en 24. Plads. 

Jeg var vildt glad for det her resultat, da et andet af kriterierne for at komme med til OL er, at man skal have en top 30 placering i en World Cup. Jeg knappede derfor en øl op, tog ned fra bjerget og fejrede det her resultat.

Om aftenen får jeg så at vide, at de store kanoner (læs: X.Games atleter) og deres coaches har haft et hemmeligt møde med FIS-ledelsen. De var utilfredse, fordi mange af dem var faldet på deres ene run. Konklusion blev, at der skulle køres et ekstra run dagen efter, hvor mange af dem selvfølgelig landede deres run. Det skubbede så mig ned på en 34. Plads og dermed også ud af den vigtige top 30. 

thomas trads til vm
Thomas under træningen på den kritiserede VM-slopestylebane. 

Dårlig stil og surt show. Skal DM så stå for oprejsning efter skuffelsen i Spanien?

Ja, jeg glæder mig helt sikkert meget til DM, og er stoked over, at det er rykket til større rammer i Geilo – Det tror jeg er godt for alle parter. Jeg er faktisk allerede ankommet til Geilo i dag, fordi jeg skal køre med i de Norske Mesterskaber (NM) i weekenden. Parken der køres konkurrencer i til NM er den samme som til DM, så det bliver spændende at se hvordan forholdene er. Dog har jeg hørt at hoppene skulle være store, så I kan godt forvente doubles.

Hvad er dine forventninger til DM ugen?

Jeg håber og tror på, at det bliver en pisse hyggelig og sjov uge med fede konkurrencer og shred med gamle homies. Udover det skal jeg undervise børn og unge fra Hareskoven Skiklub i løbet af ugen – Det glæder jeg mig også meget til. Resultatmæssigt er målet helt klart at genvinde guldet i både Big Air og Slopestyle selvom jeg godt ved, at det ikke bliver nemt.

Thomas trads guld dm
Thomas (i midten) som nummer 1 på podiet til DM i Slopestyle sidste år sammen med Marius Anmark (t.v) og Jakob Ahlers (t.h) 

Et Freestyle Kraftcenter under Danmarks Skiforbund åbnede for nyligt, og i løbet af denne uge kom det også ud, at Danmark igen får et landshold i Freestyle. Hvad er dine tanker om denne udvikling?

Jeg har selv været med inde over åbningen af Freestyle Kraftcenteret med sparring osv. – og jeg synes det er et helt vildt fedt initiativ. Det er vigtigt, at der endelig sker noget organiseret for miljøet, og allerede nu synes jeg, at man kan begynde at se effekterne af det med den kommende åbning af et skigymnasium i Oure og stadig flere efterskoler, der får freestyleski på skoleskemaet.

Både dit og Freestyle Kraftcenterets helt store mål er OL i Sydkorea næste vinter. Tror du, at du kommer med?

Jeg håber virkelig at jeg gør, og jeg synes bestemt ikke, at det er urealistisk. Dog er der en masse ting som skal falde i hak før jeg står der, men jeg koncentrerer mig bare om hurtigst muligt at få den top 30 placering til en World Cup – Måske allerede i New Zealand til sommer?

Her på falderebet er der så noget du gerne lige vil ud med?

Jep! Nu har vi snakket meget om konkurrencer, FIS-point og skader. Men det vigtigste er selvfølgelig, at man bare skal have det pisse sjovt med at stå på ski. Husk det! Og så ses vi til DM!

Tak Thomas fordi du ville stille op! – Tjek Thomas’ edit fra Perisher i sommer under her: 

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...