FJELDSKI PÅ SALTFJELDET I NORGE

Saltfjeldet rummer store muligheder for flotte fjeldture både sommer og vinter. Min bror Esben og jeg tog udfordringen op i april, og valgte ekspeditionsversionen med telt og pulk på Saltfjeldet. Her gjorde vi ikke brug af de ubemandede hytter som norske DNT administrerer, men som bestemt også kan anbefales, og som er en god sikkerhed at have hvis der opstår nødsituationer på fjeldet
Fra Danmark til Lønsdalen stadion.
En af de gode ting ved fjeldski er, at udstyret vejer langt mindre end alpinudstyr i forhold til at flyve. Man kan faktisk pakke 20 kg i skitasken og så fylde håndbagagen godt op, og så have ALT med til hele turen på fjeldet.
Flyruten hedder; København – Oslo – Bodø. Fra Bodø kan man tage toget hele vejen til Lønsdalen Station, hvilket er en tur på ca. 2 timer og gennem det mest fantastiske nordlandske landskab. Man skal lige være opmærksom på, at der kun er 2-3 daglige afgange fra Bodø til Lønsdalen.
Turen på Saltfjeldet
Lønsdalen var udgangspunkt for vores fjeldtur på Saltfjeldet, og stationen er beliggende i 512,94 meters højde. En hyggelig lille togstation, og et perfekt billede af, at man pludselig er i Nordland ikke langt fra polarcirklen.
Vi valgte, at pakke i en pulk og en 60 liters rygsæk. Af vigtige ting som vi skulle have med kan nævnes; kort, kompas, telt, vinterliggeunderlag og vintersovepose, frysetørret turmad, brænder som virker i højderne, tørt uldundertøj og en varm dunjakke.
Vi tog en overnatning nede i Valnesfjord og tog første tog op mod Lønsdalen kl. 8.30. En time senere var skiene spændt på, og vi påbegyndte vores eventyr.
Turen til Lønstinden
Vores mål med turen blev at overnatte med udsigt til Lønstinden, som med sine 1506 meter står flot på Saltfjeldet, og så ville vi også gerne fange en fisk gennem isen.
Vi startede hårdt ud på noget rimelig iset sne og nogle af turens stejleste stigninger. Efter ca. 3 timer og efter at have passeret en stor frossen sø, så var det tid til frokost, og opfyldning af vanddepoterne fra en åben elv med rindende vand. Her blev der også sat fæller under Esbens ski, så han kunne trække pulken op af de isende fjeldskråninger.
Herefter begyndte den længste opstigning på turen fra ca. 650 meter til 1100 meters højde. Vejret var udemærket, lidt overskyet, ikke særlig meget vind og lidt sol når vi var heldige. Landskabet ret fantastisk, noget anderledes end alperne, mere roligt, stille og samtidigt stejle fjeldsider, hvor man godt kunne drømme om et par gode powder runs.
Efter 8 timer i alt, diverse navigations-diskussioner og en lille tur på afveje, så fandt vi Lønstindevatnet, søen hvor vi ville slå lejr.
Vejret var pludselig slået om, sneen og vind kom ind over fjeldet, hvilket var knap så sjovt og rigtig koldt. Vi fik dog slået teltet op, inkl. vinterpløkker, stormbarduner og udgravning af forteltet, så kunne vi smide alt baggagen ind i teltet og trække i noget tørt uldundertøj, en varm dunjakke og soveposen. Herefterblev der kogt vand på vores medbragte MSR Windburner kogesystem, og indtaget en hurtig gang Turmat minestronesuppe. Efter vi havde fået varmen, så blev der tilberedt en lækker gang rensdyrkød, men dehydrerede grønsager og ris. Det er helt utroligt, hvad man kan lave på sådan et lille og effektivt gasblus, og hvor lækkert mad smager efter en hel dag på farten. Efter aftensmaden og et glas meget koldt hvidvin, så gik vi til køjs, og selvom der var noget nær snestorm udenfor teltet, så sov vi godt og trygt.
Da vi vågnede næste morgen, og lynede teltet op, så var nattens storm drevet over og vi vågnede op til hvide fjelde i alle retninger, solen var også delvist tilstede på en overskyet himmel og Lønstinden tog sig ekstra godt ud.
Morgenmaden var lækre rensdyrpølser, tørt kneipbrød og dansk rejeost, og selvfølgelig en kop varm kaffe.
Herefter pakkede vi alt i teltet, og efterfølgende slog teltet ned og pakkede pulken.
Temperaturen steg til omkring frysepunktet i 1100 meters højde, og sneen var derfor ikke den bedste. Vi ved stadig ikke om det var pga. os danskere på fjeldet med dårlig præparerede ski eller om sneen faktisk var ret underlig jævnfør temperaturen.
Vores tur ned af fjeldet blev i hvert fald noget anstrengende, da sneen klumpede sig fast under vores ski både i glide- og fæstnezonerne, og vi kunne derfor ikke få meget glid i skiene. Men når man er i smukke omgivelser som Saltfjeldet, så er det jo ikke verdens undergang at tilbringe et par ekstra timer i naturen, og få lidt ekstra sved på panden.
Efter knap 10 km ned af fjeldet, fik vi lidt glid i skiene og kunne nemt krydse den frosne sø Kjemåvatnet, og slå lejr på den lille ø Giebbnejáyrre.
Med rutinen fra dagen før, og noget bedre vejr, så tog det ikke lang tid at grave et fladt område til teltet og slå det op.
Herefter gik vi ud på søen, og borede et ca. 1 meter dybt hul for at kunne isfiske. Der var dog ikke så meget held og standhaftighed i os efter 2 døgn på fjeldet, og efter et par timer opgav vi, og smuttede i soveposerne, hvorefter aftensmaden blev indtaget, dog uden den friske fisk vi havde drømt om.
Vi sov dejligt om natten, og næste morgen var vi oppe kl. 6 for at vi kunne nå retur til toget til kl 9.00. Vi frygtede lidt den sidste stejle nedkørsel ned mod stationen, da den var temmelig iset, da vi gik op. Men sneenfaldet reddede os, og i det som nordmændene kalder styresne, så gik det ganske let på nedkørslen, og vi kunne nyde en time i venteværelset på togstadionen, hvor der både var wc og en opfyldning af termokanden med kogende vand.
Vores fjeldtur var ikke den længste, og samlet set så var vi på fjeldet i knap tre dage, tilbagelagde omkring 40 km og 500-600 højdemeter. Ikke desto mindre, er jeg sindssygt glad for endelig at have været på fjeldtur med telt og pulk. At stå på ski på denne måde er helt unik. Man er pludselig helt alene i fjeldene, og der er ikke andet for end at nyde hvert eneste sekund, hvad end der er snestorm eller høj sol.
Vi har allerede planlagt en længere tur næste år, så det kan vi godt glæde os til.
3 ting du skal have med på FJELDTUR
MSR WINDBURNER KOGESYSTEM
En lille, effektiv, vindstabil og hurtig gasbrænder er vigtigt. Her skal man kunne smelte sne til vand, koge en kop kaffe, lave en hurtig frokost og tilberede et godt aftensmåltid. MSR Windburner kan alt dette og mere til, og så fungerer din i alt slags vejr og i højderne. Det er en gasbrænder, hvor gryder og pander samles til et vindfast system. Den er nem og hurtig, at betjene og utrolig gasbesparende.
Et ekstra plus er, at Windburner også fungerer i bjergene, og er man på fjeldet i flere dag, så er det vigtigt at have noget udstyr man stoler på.
Anskaffer man sig dette system, så køb også Windburner Skillet panden med, så har man et fint lille køkken, som kan tages med over alt.
REAL TURMAT
Når man er alene på fjeldet, og er aktiv hele dagen, så skal man have noget sund, energirig og hurtig mad,men det skal også kunnetilberedes i snestorm. Real Turmat er fremstillet af friske råvarer og derefter nænsomt frysetørret, så smag og konsistens er i særklasse.
Fidusen er at man har en pose, hvor man tilsætter 4-5 dl. kogende vand, posten lukkes igen og den skal så trække i 5 min. Herefter er det bare at spise alverdens retter direkte fra posen.
HELLY HANSEN ICEFALL DOWN JAKKE
En varm varm jakke er et must på fjeldet. Efter en lang dag med sved på panden, så bliver man lynhurtigkold, når man spænder skiene af og slår lejr.
Helly Hansen Icefall down jakken er en varm dunjakke, men som kun vejer 350 g, den kan pakkes ned i lille medfølgende pakkepose, og passer derfor perfekt i rygsækken. Icefall down jakken er lavet med vandafskyende PrimaLoft Silver isolation, så man undgår den bliver våd i sneen.