fbpx

Vælg side

Et portræt af en danmarksmester: Jeff Kjær-Vest

Et portræt af en danmarksmester: Jeff Kjær-Vest

Skiers.dk har været på ski i franske Val D’isere, hvor vi mødte sidste års vinder af Helly Hansen Freeride DM, Jeff Kjær-Vest, der lever og ånder for freeride skiing. 

Jeff Kjær-Vest 
23-årige Jeff Kjær-Vest er et af de bedste bud på en kommende danmarksmester ved næste Freeride DM. Den danske Salomon og Planks rider er en inkarneret og dedikeret freerideatlet, der i sine to Helly Hansen Freeride mesterskaber begge gange har opnået en top 2 placering. I debuten i 2013 blev det til en fornem 2. plads, som året efter blev fulgt op med den øverste podieplacering og titlen som Danmarks bedste mandelige freerider.

De seneste fire skisæsoner har den danske mester, med høje ambitioner for fremtiden, brugt sin tid på at jage pudder og fede faces, der kan udfordre ham og gøre ham til en endnu bedre freerider.

Billede 2

Et andeledes valg
Da Jeff i 2011 blev færdig med gymnasiet, vidste han, at han skulle have et sabbatår. Derfor bookede han billet til Brasilien, hvor høj sol og surf ventede forude. Efter nogle måneder blev stranden byttet med bjerge og surfbrættet byttet med ski. Val D’isere blev stedet, hvor Jeff skulle tilbringe sin vintersæson 2011/2012.

Jeff, som altid har stået på ski og tidligere været på Oure Efterskoles Surf- og Skilinje, fik sine første off piste ski i slutningen af skisæson 2011/2012, og det var her han fik øjnene op for, hvilke eventyr sådan nogle ski kunne frembringe.

>>Da jeg første gang kom til Val D’isere, handlede det om hygge og fest. Første skisæson bød på bajer, fest og selvfølgelig skiløb, men det var først da jeg fik mine første pudder-ski, at jeg blev klar over, hvad freeride begrebet betød, og hvilke muligheder det indeholdte.<< 

Billede 3

Mod på mere
Off-piste-skienes muligheder gav Jeff mod på mere. Han måtte tilbage til Val D’isere den kommende skisæson. Sommeren blev tilbragt i Odense, hvor det gjaldt om at tjene penge til den kommende skisæson, så han igen kunne komme af sted på ski i vinterhalvåret 2012/2013.

Sæsonen 2012/2013 bød på mere off piste og flere eventyr. Lysten til at stå på ski og møde nye udfordringer var stor. Sæsonen kulminerede ved debut-deltagelsen i Helly Hansen Freeride DM 2013, hvor Jeff kørte sig på podiet som Danmarks anden bedste mandelige freerider.  

>> Jeg husker DM i 2013 som værende hektisk. Vi fik kun ét gennemløb grundet dårlige vejrforhold, men jeg kørte op til mit bedste, hvilket overraskende var nok til en anden plads.<<. 

Billede 1

DM titlen
Efter andenpladsen indså Jeff sine evner inden for freerideskiing, og besluttede sig for at tage  en sæson mere, hvor han kunne konkurrere og koncentrere sig om de brede planker. Sæsonen 2013/2014 blev igen i Val D’isere og bød på flere konkurrencer og endnu mere freeride. Jeff deltog i forskellige Feeride Qualifiers (kvalificeringsløb til Freeride Wold Tour red.), hvor læring og erfaring var i fokus.

>>Freeride Qualifiers løbene var spændende og udfordrende, og jeg kunne hurtigt mærke, at jeg blev en bedre skiløber. Jeg begyndte at stole mere på mine instinkter, køre med et bedre flow og blev mindre usikker, når jeg skulle ud over drops, som jeg ikke havde prøvet før.<<

De erfaringer og den læring som Jeff havde opnået, ved sin deltagelse i de forskellige freeride løb, havde han med i rygsækken, da han for andet år i træk var tilmeldt Helly Hansen Freeride DM.

>>Jeg stillede op til DM i freeride i 2014 for at vinde, selvom niveauet var sindssygt højt.<<

Jeff, der havde kørt sig ind som nummer fire i kvalifikationen, overhalede de andre favoritter indenom, og tog guldet med et fantastisk run.  

>>Jeg satsede alt i finalen, og håbede på det kunne resultere i en podieplacering. Jeg var ved at skide i bukserne af nervøsitet inden mit i finalerun, men efter jeg var færdig og efterfølgende stod i bunden, havde jeg den fedeste følelse i kroppen. Jeg havde kørt noget af mit bedste skiløb nogensinde i en konkurrence.<<

Billede 5

Høje ambitioner for fremtiden
Efter DM titlen lå det klart for Jeff, at det er freeride på konkurrenceplan, der skal være omdrejningspunktet i hverdagen.

>>Skiløbet er med til at udvikle mig som freerider og som menneske. Jeg ved ikke, hvor det hele skal ende, men jeg har høje ambitioner for fremtiden. Jeg håber på at kunne repræsentere Danmark ved Freeride Wold Tour om nolge år.<<

Målet er klart. Jeff vil repræsentere Danmark på den internationale Freeride World Tour, når niveauet og tiden er passende. Men inden det sker, er der mange bjergtoppe, som skal udforskes og bestiges, og om det bliver i Frankrig, USA eller Japan må tiden vise.

Første udfordring mod målet bliver forsvaret af DM-titlen. Det sker, når Helly Hansen Freeride DM 2015 løber af stablen i påsken i franske Tignes.

>>Vi må se, hvad der sker. Jeg stiller selvfølgelig op for at forsvare og genvinde DM-titlen, og jeg mener bestemt at mine chancer er gode, hvis jeg kører op til mit bedste niveau.<<

Billede 6

Danmarksmesterens favoritgear:

Jakke: Planks Yeti Hunter
Goggels
Briller: Planks Eye Force One

Ski: Salomon Q-lab

Binding: Salomon STH 16
Støvler: Salomon Ghost 130

Nederst kan du se Jeff Kjær-Vest finale run fra Helly Hansen Freeride DM 2014.

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...