Et liv på sæson: Obertauern

Mangler du inspiration til, hvordan man kommer på sæson eller til at komme afsted på en anden måde, end du allerede har prøvet? Så kan dette forhåbentlig hjælpe dig lidt på vej. “Et liv på sæson” er en artikelserie, hvor folk som har været eller er på sæson – ved at besvare 5 spørgsmål – vil fortælle om netop deres version af en sæson. Dem findes der nemlig rigtig mange af. Også rigtig mange lidt mere utraditionelle end dem, som de fleste kender til. I den første udgave af “Et liv på sæson” er omdrejningspunktet en ung herre, som vil sæson-livet så meget, at han formår at kombinere sit danske studieliv med et liv i alperne. Han hedder Tobias Kronborg, og du kan læse hans svar på 5 spørgmål omkring sin sæson lige her:
Person of interest: Tobias Kronborg, Obertauern.
1. Hvilken destination befinder du dig på?
Jeg har brugt det meste af vinteren i Obertauern. Byen ligger i ca 1700 m, hvilket er ret højt for Østrig og en stor fordel i forhold til snesikkerhed. Samtidig er snestatistikken rimelig god.
Det er langt fra det største område, jeg har kørt i. Men er man til freeride, er her masser af let tilgængelige muligheder, og overraskende nok går der ofte mange dage før det er kørt op. Den nordvendte side af området får ikke meget sol, så her holder sneen i lang tid trods ellers varme forhold. Her er en lille park, der er shaped ret kreativt, men desværre uden gode kickere. Har man en bil, er der mange touring ruter inden for. en 20 minutters køretur.
Ulempen her er, at antallet af højdemeter fra top til bund er lavt og turene derfor godt kan føles lidt korte. Hvis man sætter sig ind i området og er en habil off-pist skiløber er der dog flere muligheder for at køre fra Obertauern og ned til lavere liggende byer og på den måde få en del flere højdemeter. Man kan som oftest tage bussen tilbage til Obertauern igen.
Og så klassisk østrisk, som det kan være, så spiller apres ski her! Man får faktisk hele pakken hvad angår fest. Her er afterski med alle de østrigske hits, rosé i solen og til dem der kommer helskindet igennem første halvleg, venter klubberne med elektroniske beats og floor!
2. Hvad beskæftiger du dig med?
Jeg arbejder på et hotel. Det er et relativt stort hotel, hvor os ansatte som udgangspunkt kun er ét sted på hotellet – f.eks. i resturanten, baren, køkkenet eller i receptionen. Her er jeg kommet ind som en back up, der har vagter næsten alle steder på hotellet. Det er for mig en stor fordel, at det er varierende. Ulempen er til gengæld, at det tager lidt længere tid at lære hver funktion at kende.
Ved siden af arbejdet læser jeg medicin på 10. semester. Studiet kræver en del tid, som nogle gange kan være en udfordring at finde – eller rettere sagt at prioritere. Da jeg kun er ansat på 30 timer, og da jeg endda kan læse i nogle af timerne, har jeg tiden til at studere, mens jeg er hernede. Men når solen skinner, og der lige er faldet sne, kan det godt være lidt svært at motivere sig selv til at sidde inde og læse. Til gengæld bliver læsningen væsentligt hurtigere, da belønningen for at studere effektivt og koncentreret ligger lige uden for døren og venter.
Jeg har kun skulle studere under den første halvdel af sæsonen, hvilket selvfølgelig også har gjort det mere overskueligt at bruge tiden på det.
Enkelte dage efter, jeg var hjemme i Danmark til eksamen, har jeg også arbejdet som skiinstruktør på en af de lokale skiskoler.
3. Hvordan har du planlagt din sæson?
Tilbage i 2016/2017 holdt jeg pause fra mit studie og tog på min første sæson, hvor jeg også arbejdede på et hotel. Jeg var afsted igennem Danski og blev ansat der efter at have sendt en ansøgning til dem via deres hjemmeside og været til samtale. Det endte med, at jeg kom godt ud af det med vores danske hotelmanager, Kasper. Det er ham, der er hotelmanager på det hotel, jeg arbejder på nu, og det er igennem ham, jeg fik jobbet her.
Den besværlige del er studiet. Orlov er ikke længere en mulighed, medmindre man er gravid eller syg, så man er nødt til at sætte sig godt ind i studieordningen for sit studie, hvornår der er obligatorisk undervisning og eventuelt konsekvensen ved at udeblive fra det. Heldigvis er der ikke særligt meget obligatorisk undervisning på medicin, og som regel er konsekvensen bare, at man skal møde op til undervisning, når årgangen under har den. Nogle gange er det dog nødvendigt at møde op til undervisningen for at få lov til at gå til eksamen.
En anden mulighed er at droppe både undervisning og eksamen, hvilket er det, jeg har gjort den sidste halvdel af sæsonen. Her er det ret vigtigt at være opmærksom på, hvilke krav der gælder studieaktivitet for at undgå at blive smidt ud af studiet. Kravene er heldigvis ikke umulige at leve op til, og man kan godt udsætte nogle af eksamenerne. Reglerne kan godt være lidt besværlige, og jeg vil klart anbefale at snakke med en faglig vejleder fra sit studie. De har rimeligt godt styr på det og plejer at være hjælpsomme. Det er dog ikke alle, der ønsker/må rådgive om at afmelde/udeblive fra eksamen for at holde fri. Mit studie er opbygget af moduler på et halvt semester, så vi har undervisning + eksamen af 4 omgange hvert år.
4. Hvordan ser en typisk dag i din hverdag ud?
Næsten alt mit arbejde foregår om aftenen, så jeg kan komme på ski 6-7 dage om ugen.
Før eksamen kunne en almindelig dag se sådan ud:
Kl 07:30 – morgenmad.
Kl 08:00-11:30 – studie
Kl 11:30-12:00 – frokost
Kl 12:30-15:30 – ski
Kl 16:00-1730 – studie eller styrketræning/cardio
Kl 17:30-18:00– aftensmad
Kl 18:00-22:00 – arbejde (som receptionist, tjener i baren eller resturanten)
Kl 22:00-02:00 – arbejde (nattevagt + studie)
Efter eksamen er tiden til studie byttet ud med ski og det sker vist også, at jeg sover lidt længere – især efter nattevagt..
5. Hvorfor tage på sæson?
Det er der virkelig mange grunde til! For mig er ski en sport og jeg ser næsten alt mit skiløb som træning. Det er en sport, som vi ikke kan dyrke hjemme i Danmark (endnu – det bliver spændende at se hvad Amagerbakke har at byde på), så hvis man for alvor vil forbedre sit skiløb, giver det rigtigt meget at have en hel sæson på ski. Samtidig møder man en masse nye mennesker og får mange oplevelser med hjem. For mig er der også noget dragende og fascinerende ved bjergene og naturen her, så bare det at bo her har stor værdi for mig.