fbpx

Vælg side

Efterårssurf i Cold Hawaii

Efterårssurf i Cold Hawaii

Mange er allerede gået mentalt i vinterhi. Tanken om sne og kulde er så småt begyndt at fylde i baghovedet og det næste køb ender nok nærmere med at blive en vindtæt jakke end et par badeshorts. Uge 42 er kendt for at være ferieugen, hvor danskere  flygter til varmere steder – men er det surfing, man søger, er der ingen grund til at tage længere væk end blot til den jyske vestkyst. Den vindtætte jakke er nok ikke helt skidt at medbringe, men den danske version af et surf-mekka er ikke færdig med at puste liv i surfsporten endnu. Slet ikke.

Det er ikke for sjov, at Klitmøller, en lille dansk by udenfor Thy ved den jyske vestkyst, har fået kaldenavnet “Cold Hawaii”. De lader nemlig ikke kulden stoppe dem i at udnytte deres Hawaii-sammenlignelige forhold til at at udøve sportsgrenen, de er kendte for at huse – nemlig surfing.

I Danmark er der mange, der kender til det nordiske surf-spot, men det er faktisk efterhånden blevet så velkendt, at folk fra nær og fjern kommer til Danmark netop for at besøge denne vestjyske kystby. Specielt blandt tyske surfere (med et hjemland uden særlig meget kyst) er det blevet en populær rejsedestination. Samtidigt er det fra Klitmøller nemt at tage til andre spots tæt på i forhold til, hvor vindforholdene er bedst.

Indbyggertallet er blot på omkring 900 mennesker. Så til trods for, at stedet er velkendt, er stemningen stadig lokal. Der er stadig kun én Spar, man kan handle i, og det er de samme ansigter, man ser rundt omkring i byen. Dette tal stiger selvfølgelig i sommermånederne grundet tilstrømningen af besøgende. Men besøger man Klitmøller i efteråret, er man ekstra sikret at opleve den unikke, lokale stemning.

Der findes mange grene af surfing-sporten. De store er surfing, SUP (stand up paddle) surfing, windsurfing og kitesurfing. I Klitmøller kan man få undervisning i disciplinerne surfing og SUP.

Stemningen er sat så snart man ruller ind i byen, hvor synet af køretøjer som dette dominerer bybilledet. “The Hawaii feeling” er ikke at tage fejl af.

Westwind er en af surfskolerne i Klitmøller, der tilbyder surf-undervisning og mulighed for surf-camps. Tilknyttet er et nybygget Guesthouse, der muliggør kombinationen mellem overnatning og surfundervisning i lækre omgivelser. Der er naturligvis også mange andre muligheder for bolig. Ligeved ligger for eksempel Nystrup Camping, som bruges af mange besøgende surfere.

Helt generelt er adgangen til al udstyr, der er nødvendigt for at surfe i det kølige Vesterhav, ligetil (også selvom man er nybegynder og ikke ved noget om noget endnu). Yderligere, hvis man udfordrer sig selv på en surf-camp over flere dage, har man adgang til al udstyret hele tiden under hele campen. På den måde kan man virkelig få surfet meget, hvis man vil!

Kitesurfing er én af disciplinerne indenfor surfing, der udøves i Klitmøller.

Vinden er stærk, men ligeså er de brave kitesurfere, der kæmper med og – oftest – formår at holde deres drage i skak. Og når det lykkes at tæmme dragen, er der et vildt hav af en legeplads at boltre sig på.

Udover kitesurfing er windsurfing også en rigtig stor sport i Klitmøller – og netop i uge 42 blev der afholdt Danish Open i Wave/Freestyle Windsurfing, hvor der blev konkurreret i kategorierne Senior Wave/Freestyle, Dame Wave/Freestyle samt Junior Wave/Freestyle. En super fed video med recap af eventet kan findes lige her, som det helt sikkert kan anbefales at give et kig.

Instruktørerne står klar til at give eleverne et skub, så de kan fange bølgerne. Meget behjælpeligt – specielt hvis man er typen, der kan ske at blive en smule frustreret og utålmodig.

Og selvom man – specielt som begynder – ofte ender ud i et par elegante saltoer i det kølige saltvand, holder våddragterne (og evt. andet udstyr som hue og vanter) kroppen dejlig varm. Netop derfor er det muligt at holde gang i surfingen så længe.

En fredag aften ved solnedgang – efter en lang dag, hvor elever på surfskolerne har stiftet bekendtskab med, hvad klitmøller kan byde på – udfordrer de mere garvede vikinger vesterhavet indtil sidste solstråle (til tider med en stor portion tålmodighed).

Landskabet er – udover pastelfarvet – præget af idyl og ro. Vinden er voldsom, men man har mulighed for at komme helt ned i gear, hvis det er det, man søger. Og ikke at undervurdere den friske vind i ansigtet – det er en vild opkvikker, der klargører en til surfing all day long!

Apropos vind, så er den tæt ved liggende by Vorupør helt klart “worth a visit” – specielt hvis man kunne tænke sig at opleve det ovenfor afbildede sted. Stiller man sig nær enden af den ikoniske bro, er man i hvert fald sikker på at blive rusket lidt i af moder natur. Selv på en ikke-så-blæsende dag.

Både solopgange og -nedgange er heller ikke helt skidt at skrive på listen over ting, man skal opleve, når man er i Klitmøller. Klitter, hav og en himmel i flammer en ret god kombination.

Om man klarede opgaven til UG eller slet ikke formåede at stå på boardet uden en efterfølgende salto, så er følelsen efter en endt surftime rimelig lækker. Kroppen er brugt på den gode måde, lugten af saltvand er fæstnet i næsen og armene hænger slapt langs siden. “Zen” beskriver meget godt tilstanden.

…Og som diverse surf-instruktører fremlægger det, så handler surfing i sidste ende jo bare om at have det sjovt. Og det er der ingen som helst tvivl om, at man er garanteret i Cold Hawaii. Så “æloha”, på med smilet og afsted til vestkysten!

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...