fbpx

Vælg side

DERFOR ER HERRESKITURE SÅ POPULÆRE

DERFOR ER HERRESKITURE SÅ POPULÆRE

Det kræver sin mand at komme igennem en uge i skisportsmekkaet Ischgl i Østrig. Og det er netop det, der er meningen.

Jagt, magt og eventyr.

Det kan meget vel være helt basale behov, der bliver tilfredsstillet hos den store gruppe af mænd, som hvert år tager på de såkaldte herreskiture. Ferieformen er uhyre populær og dyrkes af mandegrupper på tværs af lande og aldersgrupper, og noget kunne tyde på, at herreskiturens klare kontrast til den moderne mands hverdag med børn, job og praktiske pligter er det, der lokker. Det er jagten på oplevelser, konkurrencer om magt og ære på pisterne og i barerne, og alt det ukendte, der kan folde sig ud i løbet af turen.

Det taler til noget dybt i mange mænd. Måske fordi det bor i vores DNA, siger psykolog Frank Lyngholm.

..//DET LETTE LIV

Herreskiture er det lette liv, hvor man egentlig ikke behøver at planlægge meget mere end den næste piste, den næste skilift, eller hvor man skal have det næste måltid mad og den næste øl.

Der er tid og plads til leg, til at udfordre venneflokken, til at vise vovemod og tekniske færdigheder. Og den eneste klokke, der ringer, er barens. For næste eller måske sidste omgang.

 

I det moderne samfund er der ringe muligheder for sådanne oplevelser på andre måder. Flere har stillesiddende arbejde og deraf ringe muligheder for at folde den fysiske maskulinitet ud. Derfor kan det rum, som en herretur på ski er, opleves som både nødvendigt og dyrebart, siger Frank Lyngholm.

 

Skisportsmekkaet Ischgl i de østrigske alper er et af de mest populære rejsemål for mandegruppers skitur. Erfaringer fra det jyske skirejsebureau, Danski, viser, at herregrupperne aldrig bliver trætte af at besøge den østrigske perle. De vender tilbage år efter år for endnu engang at tage på en en rigtig mandeuge. 

..// DET BEDSTE SKILØB OG DEN BEDSTE FEST

Man skal ikke gå mange meter nedad den centrale Dorfstrasse, før man støder på den første feststemte herregruppe på udflugt i sneland.

 

Her er klart flest herregrupper, men det er også en by, hvor du virkelig får det bedste skiløb og den bedste fest. Det appellerer nok bare rigtig meget til mænd, fortæller Mia Karlsson, der er hotelchef på Hotel Sylvia i Ischgl.

 

235 km pister bredt fordelt på blå, røde og sorte af slagsen, et topmoderne og velfungerende liftsystem, fartmålingsbaner og funparks og en fortræffelig offpisteverden gør, at Ischgl har noget at byde på til alle skiløbere – fra vovehalse til fartdjævle og for dem, der vil konkurrere.

..// KLASSISK, ØSTRIGSK ATMOSFÆRE

Og det er vanskeligt at udpege enkelte gode pister, for der er rigtig mange gode nedture. Et herreselskab kan uden tvivl finde stor glæde i de mange hurtige, røde pister, udfordre hinanden påde stejle sorte, tage en halvdagsudflugt til det toldfrie Samnaun, hvor en kold øl venter og måske finde solen i formiddagstimerne i Alp Trida-området.

 

I Ischgl har man formået at få to ting til at gå op i en højere enhed: Det er et virkelig godt skiområde og så klassisk, østrigsk atmosfære. Begge dele er meget velegnet til herregrupper, er min erfaring, siger Mia Karlsson med et smil.

..// RYTMEBOKSEN DUNKER I BJERGENE

Bliver man tørstig i bjergene i løbet af dagen, så er der et bredt udvalg af lækre barer, man kan besøge. Prøv eksempelvis det legendariske Paznauner Taja, hvor rytmeboksen begynder at dunke med schlagerhits på den gode side af middagstid.

Er der solskin, så kan man være sikker på, at stedet bliver fyldt med festglade mennesker, der enten tager oplevelsen stående, dansende eller siddende og som regel med en kold Mohren Brau eller måske en schokoruhm i koppen.

 

Herregrupperne og alle andre for den sags skyld slår tit vejen for Paznauner Taja sidst på dagen. Solen skinner ned på baren, og de kommer ikke kun for øl og fest, men også for den østrigske stemning. Det er noget helt særligt, og så skal man ikke med liften for at komme ned til byen, siger Mia Karlsson.

..// NOGET TIL HVER EN SMAG

Tilbage i byen kan man være sikker på, at festen er i gang, hvis man kommer ned mellem klokken 17 og 19. Så er der masser af folk i gaderne. På vej mellem afterskifesterne eller måske i færd med at nyde en drink eller et glas på en af de små cafeer. Der er masser af steder at vælge mellem for herregrupperne. Det er helt oplagt at slå et smut forbi Trofana Alm, hvor to etager med feststemte mennesker og syng-med-stemning hersker. Her står man tæt, mens tjenerstabens helt særlige evner til at balancere med velpakkede øl- og drinksbakker gør, at man sjældent løber tør for drikkevarer. Man kan også besøge nabobaren Champagnehütte, hvis man er til bobler, Kitzloch, hvis man vil have mere af det første og Schatziebar, hvis man er til letpåklædte dansepiger.

 

Der er et rigtig stort udvalg af barer, så de fleste kan finde noget, som de godt kan lide. Ischgl er et sted, der er velegnet til dem, der gerne vil have en fest, siger Mia Karlsson.

 

Det er også en by, der er godt egnet til dem, der gerne vil spise godt. De lækre spisesteder står side om side, og det er bare at vælge, om man er til lækre pizzaer (La Nona), store bøffer (Steakhouse), klassiske tirolerretter (Sunnalm) eller måske asiatisk mad som eksempelvis sushi (Lucy Wang).

Det kræver sin mand at komme igennem en uge i Ischgl, men det er vel også det, der er pointen med det hele.

..// FAKTABOKS –

TRE ANDRE STEDER, DER ER OPLAGTE TIL HERRESKITURE

St. Anton am Arlberg 

* Minder meget om Ischgl – topdestination i Alperne 

* Nye lifte til nabodalen Lech-Zürs har gjort Arlberg-området til Østrigs største sammenhængende skiområde.

* Suverænt offpisteområde – hvis man vil udfordres lidt ekstra.Besøg Mooserwirt – fantastisk afterskistemning på pisten. 

 

 

Saalbach-Hinterglemm

* Et stort og skønt område med udfordringer til alle.

* Her får man snesikkerhed, topmoderne liftsystemer og et godt sammenhængende område.

* Aftnerne kan man bruge på byernes mange festlige barer eller måske på en af de oplyste kælkebaner.

* Og husk at besøge den legendariske træhytte “Hinterhag”, hvor der er klassisk afterskifest hver dag med musik og dans på bordene.

 

Mayrhofen 

* En virkelig god kombination af fornøjelig feststemning og suverænt skiløb.

* Området er enormt – pistekortet rummer mere end 600 km. at boltre sig på.

* Byen er supercharmerende og emmer af klassisk tirolerhygge.

* For de vovede skiløbere og snowboardere er det oplagt at besøge den store Penken Funpark.

 

Om forfatteren

Anders Olesen

Anders var med til at grundlægge Skiers.dk tilbage i 2009. Han er freerideskiløber, skiinstruktør på højeste niveau og ansat som leder af Den Danske Skiskole. Anders har haft flere skisæsoner end alle de andre Skiers.dk skribenter har til sammen; 4 sæsoner i St. Anton am Arlberg, 1 i New Zeland, 2 i Argentina, 2 i Val Thorens, 2 som instruktør på Oure højskole i Frankrig og så en helt masse uger på gletchen i Hintertux. Anders er også til eventyr på højfjeldet i Norge, langrend og alt andet med sne. Han er vores udstyrsmand, og så vil han gerne sælge nogle bannere på Skiers.dk (skriv hvis du mangler et).

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...