fbpx

Vælg side

De bedste danske freeride skiers – Hvilke ski kører de på?

De bedste danske freeride skiers – Hvilke ski kører de på?

Med de faldende temperaturer og de første snefald i Alperne, begynder det så småt at kriple i fødderne på os danske skiløbere. Skisæsonen er ved at være over os og sekunderne mod første drop-in er ved at være talte. Dette betyder for mange skiløbere, som jo er et kendt grej-folk, et par nye ski. Men det kan være svært at finde nålen i høstakken af uendelige muligheder af ski og andet gear. Om det gælder dine første off-piste ski eller dit tiende par park planker, er det altid en kamp at få finkæmmet internettet for diverse reviews, for at finde det helt rigtige par til dig. 

Her på Skiers vil vi gerne hjælpe dig i din søgen på dine nye planker. Derfor har vi, i en tre-delt artikelserie, spurgt de bedste danske skiløbere til råds. Hvilke ski kører de selv på?

I anden del har vi spurgt fire af Danmarks bedste freeride skiere om, hvilke ski de har med i pudderen og backcountry’en.


 

Martin Schøber

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski? 
Jeg er en offpiste skiløber. Jeg leder altid efter den bedste sne (læs: dybeste og mest urørte pudder). Hvis sneen er dyb er resten sekundært. Når sneen ikke er perfekt, er jeg ret vild stejle couloirs.”

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
På pudderdage kører jeg primært på Armada JJ 2.0 i 195 cm. Det er en ski med dobbelt rocker og camber under foden. Skien er super nemt kørt og ekstremt sjov at køre på. Man kan lege vildt meget på skien. Trods sin ganske brede talje er skien overraskende alsidig. Min go-to ski når der er ikke er faldet ny sne eller hvis der er faldet under 10 cm sne, er Armada Declivity, som er en smallere all mountain ski med 98 mm. Skien har en flad tail, stivere konstruktion, masser af camber og ikke specielt meget sidecut. Det gør at skien holder kanten ekstremt godt og at den står fast ved høj fart. Bare en rigtigt sjov all mountain ski. Den kører godt på pisten, men excellerer især i offpistens skiftende sneforhold.”

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
Om de er perfekte for mig ved jeg ikke, men med de to ski, kan jeg køre al slags terræn jeg gerne vil køre. Og så gør de skiløbet sjovt for mig – og det er det vigtigste.”

5 Lyngen Jens Persson
(Her ses Martin på sine Amarda Declivity på en touring-tur i Norge. Foto: Jens Persson) 


 

Josefine Lützau

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski?
“Først og fremmest er jeg freerider, og jeg stræber efter at være og udvikle mig som en alsidig skiløber. Jeg kommer hverken fra race eller freestyle, men jeg har nok en mere skolet baggrund end de fleste, så jeg føler lidt, at det er svært at sætte et mærkat på hvilken type skiløber jeg er, da jeg ikke har mine skirødder forankret ét sted. Jeg ved derimod, at jeg som regel drages af linjer med store features og min største inspiration er det modsatte køn eller piger der udmærker sig med attitude og personlig stil i deres skiløb – dem vil jeg gerne være en af en skønne dag!”

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
“Jeg kører udelukkende på Salomon QST 106 hele sæsonen! Den er hard charging og playfull og det er sådan jeg godt kan lide at stå på ski. Det er den letteste og hurtigste freeride ski jeg endnu har prøvet og den den der ‘let på tå’ følelse, som enhver freerider stræber efter. Men når jeg skal til Japan i Januar er jeg nok nødt til at have et par Salomon QST 118 med i ski bag’en også. Bare fordi jeg har en ide om, at de ikke kan blive ‘floaty’ nok der ovre.”

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
“QST 106 er den perfekte ski til mig fordi den er skabt  til den type skiløb jeg synes er sjovt at køre. Den fungerer godt i varierende sneforhold og den udgør derfor en god konkurrence ski. Den har en early rise tail, ikke en helt flad tail og ikke en full-rocker, hvilket gør den stabil at lande på i al slags sne. Den er playfull. Dog ikke helt så playfull som den udgåede Rocker2, men den er hurtigere, lettere og langt mere stabil. For at tilføre QST’en lidt hjemmelavet playfullness har jeg sløvet kanterne fra det punkt i tip og tail hvor rockeren starter og vupti! – QST 106 er den ultimative freeride ski.”

Marc Beyers
(Josefine er flyvende på sine Salomon QST 106 i New Zealand. Foto: Marc Beyers)


 

Tobias Peters

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski?
Jeg er en skiløber som har sin opvækst i portskiløb. Så det at komme tidligt på kant i høj fart er noget, jeg er helt vild med. Det er ligegyldigt, om det er på pisten eller i en meter nysne. De sidste par år er 90% af tiden gået med at køre pudder, og jeg er typen der gerne går flere timer for at finde den.”

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
De ski som jeg bruger det meste af tiden på, er mine Automatic 102 og 109. Det er topmodellerne fra Atomic, når det kommer til offpiste-ski.”

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
Jeg har altid kørt på Atomic – også da jeg kørte porte. Så jeg ved hvad jeg har unden foden, og de har aldrig skuffet mig. Automaticen er en meget stiv offpiste-ski som passer mig helt fint, da jeg kommer fra portverden, hvor man lærer, at der skal trykkes igennem.”

Troels Iversen
(Tobias Peters shredder på sine Atomic Automatic 102. Foto: Troels Iversen – http://troelsiversen.com)


 

Malene Østerbye Madsen

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski?
“Jeg vil kategorisere mig som en alsidig skiløber. Jeg er typen der kan have en fed dag på ski uafhængigt, om der er bluebird eller sneen vælter ned. Jeg foretrækker selvfølgelig en dag med powder ude i offpisten, men er egentlig glad så længe jeg har sne under fødderne, og så er det lidt underordnet om skiene kører i parken, dræber porte på den sorte eller fræser pister dagen lang.”

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
“DZ distribution har igen i år sikret mig freeride ski der passer til alle tænkelige forhold. Jeg kommer til at være kørende på to forskellige Armada Invictus til freeride konkurrencerne, henholdsvis 108 TI på 178 cm og 99 TI på 171 cm. Armada Invictus 99 TI bliver den ski jeg tager i brug når forholdende byder på hårdt, opkørt og besværligt underlag. Det vil også være den jeg hopper i på de dage hvor vi rammer pisterne, da den er stabil og sagtens kan skære et lækkert carvingsving.

Armada Invictus 108 TI er den utimative charger i offpisten. Den er stiv, aggressiv og utrolig stabil ved høj fart. Det vil være den ski jeg hopper i så snart forholdene byder på det mindste puddersne. Det er den ski jeg er mest komfortabel med og benyttede ved klart flest konkurrencer sidste sæson – vandt blandt andet DM-titlen på dem.”

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
De modeller jeg er blevet udstyret med til den kommende sæson, sikre mig at jeg både har ski til varierende forhold til konkurrencer, men at jeg samtidigt har ski til dage på pisten, parken og dage hvor det ikke kun går ned af bakke. Generelt vælger jeg modeller der kan holde til at blive presset og er stabile ved høj fart. De fleste dage vil jeg være på udkig efter udfordrende linjer og drops og derfor er alle modellerne valgt med “flat tail” og en stiv bagski til de ikke altid bløde landninger.

malene foto troels i
(Malene “Turbo” Madsen charger hårdt på sine Amarda Invictus 108 TI. Foto: Troels Iversen – http://troelsiversen.com)

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...