fbpx

Vælg side

De bedste danske freestyle skiers – Hvilke ski kører de på?

De bedste danske freestyle skiers – Hvilke ski kører de på?

Med de faldende temperaturer og de første snefald i Alperne, begynder det så småt at kriple i fødderne på de danske skiløbere. Skisæsonen er ved at være over os og sekunderne mod første drop-in er ved at være talte. Dette betyder for mange skiløbere, som jo er et kendt grej-folk, et par nye ski. Men det kan være svært at finde nålen i høstakken af uendelige muligheder af ski og andet gear. Om det gælder dine første off-piste ski eller dit tiende par park planker, er det altid en kamp at få finkæmmet internettet for diverse reviews, for at finde det helt rigtige par til dig. 

Her på Skiers vil vi gerne hjælpe dig i din søgen på dine nye planker. Derfor har vi, i en tre-delt artikelserie, spurgt de bedste danske skiløbere til råds. Hvilke ski kører de selv på? 

I denne første del, har vi udspurgt fem af kongerigets bedste freestyle skiere, hvilke ski de har med i parken og på gader og stræder. Så læs med her, hvis du vil vide hvilke ski der er bedst til at køre kæmpe kickers, jibbe rails eller bare gøre hele bjerget til din legeplads.


 

Rasmus Dalberg Jørgensen (DJ, red.)

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski? 
“Jeg ser mig selv som en alsidig skiløber og jeg elsker at nørde teknik og lære noget nyt. Jeg går nok under betegnelsen “Freeskier” og mit speciale er Slopestyle. Jeg konkurrerer i det meste af verden og det er sjældent, at jeg er det samme sted i lang tid.”

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
“Jeg kører primært på Rossignol Scratch. Den er ret stiv og bygget som en klassisk ski – dvs. almindelig camper, sandwich-konstruktion og trækerne. Den er ret smal og enormt hurtig i responstid. Der er ikke blevet ændret noget i konstruktionen de sidste 7 år, selvom der er sket meget med ski generelt i den periode – da der er mange inkl mig selv, som stadig hælder til “en rigtig ski” og ikke vil have alt for blød for- og bag-ski (butterzones) full rocker, eller manglende kantgreb. Når jeg kører offpiste bruger jeg for det meste Rossignol’s Super 7’er, som er en ret bred, full-rocker ski. Den er vægtreduceret og har sidewalls, som giver godt kantgreb. De er den fedeste blanding af legetøj og seriøse pudderski og hvis jeg skal have en sjov dag på bjerget, tager jeg dem med over det hele. Piste, pudder og af og til også i parken, bare for at øve tricks som jeg så kan tage med i offpisten bagefter.” 

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
“For det første kender jeg skien (Rossignol Scratch) uendelig godt. Det er stort set den samme som jeg kørte på på mine første sæsoner for 13 år siden. Dengang havde jeg kun én ski til det hele – pudder, park, piste. Den er perfekt til mig, fordi jeg kan stole på den, også når jeg kører hurtigt. og den laver kun fejl, hvis jeg laver fejl.”

DJ skiBilledecredit: Rasmus Dalberg Jørgensen

 


 

Johan Duus

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski?
“Jeg er en semi-ung gut, som har stået lidt bedre på ski end de fleste danskere de sidste 8-9 år. Jeg afsluttede min bachelor i sommers og kan lige så stille mærke, at systemet presser mig ud i mindre skiløb og mere arbejde. Jeg syntes selv jeg efterhånden er en ægte freerider – det eneste Freestyle jeg får kørt, er med Din Camp i sommer- og efterårsferien. Jeg har ikke rigtigt nogle faste skiområder, men er begyndt at hælde til de lidt mere eksotiske skidestinationer. Min sidste vinter bød bl.a. På Japan og Island.”

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på?
“Jeg kører på Faction ski. I parken hedder skien Candide 1.0 og er en af de lettere ski på markedet. Det er ikke rigtigt en “jib” ski da den er forholdsvis stiv, men det gør til gengæld at den er virkelig god på de medium-store hop samt god til at lave nogle lækre carves på pisten. Næste sæson bytter jeg min park ski ud med modellen bredere, nemlig Faction 2.0, som også er en del blødere og lidt sjovere at jibbe med.”

“I offpisten kører jeg på Candides favoritski, candide 3.0, som er den letteste ski i genren! Den har forholdsvis meget rocker i front og knap så meget bag i, hvilket gør at den både kan bruges til sjov og leg samt de lidt større linjer! Den er blød i det, men ikke for blød til at køre freeride DM’s isede skråninger! Jeg har også brugt den i snowparken, hvor den også kan præstere.”

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
“Det er især vægten på skien som gør det for mig. Jeg elsker at jibbe rundt over det hele, og stadig charge ned over pukkelpister som Candide! Virkelig den bedste all around offpiste ski – det er også en grund til, at en så gammel mand som Candide kan køre som han gør.”

Johan duus ski Billedecredit: Emil Møller

 


 

Thomas Trads

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski? 
“Mit navn er Thomas Trads og jeg er født og opvokset lidt udenfor Århus. I løbet af vinteren har jeg base i Trysil, Norge, og rejser en del til forskellige steder i verden, til diverse konkurrencer. Jeg er forsvarende dansk mester i freestyle ski og har lige kvalificeret mig til at køre WC (World Cup. red) den kommende sæson. Som freestyle skiløber bruger jeg mest tid i parken, hvor jeg kører på hop og forskellige elementer.” 

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på? 
“Jeg kører på en Armada ARV 86. Til den kommende sæson har Armada lanceret en ny serie af ski, ”ARV”. Skien kommer i tre forskellige bredder: 86 mm, 96 mm, og 106 mm. Den jeg kører på er den smalleste fra den modelserie, og jeg har været virkelig glad for den. Skien har en lille smule rocker i hver ende, hvilket gør den let og legende at køre på, men samtidig stiv nok til at køre store hop. Den er brugbar overalt på bjerget og kan bruges hele sæsonen.” 

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
“Siden jeg rejser rigtig meget og bruger det meste af min tid på ski i parken, er det vigtig for mig, at have noget udstyr der fungerer optimalt. Jeg bruger udelukkende denne model, uanset hvor jeg kører, hvilket giver mig en vis tryghed. Jeg kan bruge den til at jibbe på hjemme i Trysil og til konkurrencen på den anden side af jorden. Den passer derfor perfekt til mig som skiløber.”

Trads skiBilledecredit: Thomas Trads

 


 

Frederik Højgaard

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski? 
“Navnet er Frederik Højgaard, og jeg er 23. Jeg er sponsoreret af Quiksilver og Nordica. Jeg er oftest at finde i parken, men den seneste tid har der været ligeså meget urban og backcountry på programmet. Mine rejser har ofte taget udgangspunkt i den park destinationen har, men jeg er nu begyndt at synes, at det er et must at bjerget tilbyder lidt mere. Jeg har kørt meget i Sverige og Norge som yngre og en del i alperne. Som jeg blev lidt ældre, har jeg dog rejst over Atlanten, for at besøge det famøse Mammoth Mountain og for at dyrke det lidt mere hardcore dudeliv.” 

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på? 
“Jeg har tidligere kørt meget på Nordica OMW, som er en rimelig stiv og hurtig park ski. Her den sidste sæson har jeg dog set mig selv lave en transition til nærmest udelukkende at køre på Nordica SoulRider, som er en bredere og blødere park/allmountain ski. Det er bare mega fedt at have en ski der er blød og kan presses ekstra, og stadig følger fint med i høj fart.”

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
“SoulRider’en tillader mig f.eks. at lave butters med meget fart og trykke hårdere i dem, da den er ekstra blød og har en smule rocker i begge ender. Desuden gør den brede sål at det er nemmere at lande de tricks, du nu engang beslutter dig for at sende afsted.”

Højgaard ski Billedecredit: Frederik Højgaard/One&More

 


 

Isabella Tvede-Jensen

Kan du fortælle kort om dig selv? Hvilken type skiløber er du og hvor står du på ski? 
“Jeg hedder Isabella, jeg er freestyle skiløber og bruger derfor det meste af min tid i parken. Dog siger jeg selvfølgelig aldrig nej til en dag i dyb pudder, hvis sådan en byder sig. Siden jeg afsluttede gymnasiet har jeg rejst verden rund og stået på ski så meget som muligt, og jeg bruger gennemsnitligt 7-8 måneder på ski om året. Dette har bragt mig til både USA og Australien men også Alperne og Norden.” 

Kan du fortælle lidt om den/de modeller du kører på? 
“Jeg kører på Völkl ski, for de er jo de bedste. Når jeg er i parken kører jeg på en Völkl Wall som er Völkl’s top twintip ski. Det er en ret stiv og super stabil ski både på hop og rails. Dog startede jeg ud på den lidt blødere Völkl Step, som efter min mening er en vildt god jib ski.” 

Hvad gør den/disse ski perfekte til dig som skiløber?
“Step’en var en helt fantastisk ski at udvikle mit skiløb på. Om det var på den gamle Jib Arena eller på bjerget, så var det altid en god, men tilgivende, ski. Wall’en er bare en top park ski af go kvalitet, der er ikke så meget mere at sige end det. Den kan klart anbefales.” 

Isa skiBilledecredit: Jean-Reané Vauzelle 

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...