fbpx

Vælg side

Danmarks hurtigste freerider

Danmarks hurtigste freerider

Foto: Niels Jakob Børre

Kort før jul mødte vi den kvindelige danmarksmester i freeride Malene Østerbye Madsen, der fortalte os om sin store passion for freeride ski. Med sine tidligere erfaringer fra landsholdet i alpinski og deltagelse ved VM, har den unge dansker ambitioner om at blive blandt de bedste kvindelige freeriders i verden. 

Landsholdsløber

Sneklædte bjerge og præparerede pister har altid fyldt meget i Malene Østerbye Madsens liv. Siden hun var helt lille har vinteren budt på skisport i sådan en grad, at Malene i en alder af blot ni år blev udtaget til det danske alpin landshold. Familieskiferierne blev erstattet med landsholdssamlinger og træninger mod store internationale mesterskaber.  

Som niårig blev jeg en del af det danske alpin landshold. Vi var mange uger i Norge og trænede. Det var sjovt og lærerigt, og det gav mig en masse erfaring, som har gjort mig til den skiløber jeg er i dag.

Elitetilværelsen blev hurtigt en fast del af Malenes hverdag i vinterhalvåret, hvor skolen måtte klares, når skiløbet var overstået. I 2011 og 2013 blev Malene udtaget til alpin VM og bar de rødhvide farver i henholdsvis Garmish-Partenkirchen ’11 og Schladming ’13. Efter sit andet alpin VM valgte Malene dog at sætte landsholdstilværelsen på standby og fokusere på freeride ski – en anden form for skiløb, som Malene stødte på under sin første skisæson i franske Val Thorens. En sæson som gjorde Malene opmærksom på, at skiløb er andet end tætsiddende dragter, hård træning og landsholdssamlinger.

Det er udfordrende at leve af alpint skiløb, når man er fra Danmark. Det er en vild oplevelse at repræsentere de rødhvide farver, men det er også en karriere som er svær at stable på benene, da man meget af tiden er overladt til sig selv.

 Malle alpin

Turbo Malle Opel 4
Foto: Niels Jakob Børre

’Turbo Malle’

Efter studentereksamen var afsluttet i sommeren 2012, ventede en skisæson i de franske alper i Val Thorens. En sæson der, ud over et alpin VM og hård træning, handlede meget om at stå med venner og have det sjovt. En stor del af skisæsonen foregik også i offpisten, hvilket var den overvejende grund til, at vennerne ville have Malene med til freeride DM 2013.

Ved freeride DM i 2013 oplevede jeg den danske freerideelite, og generelt var det en kultur og mentalitet som fangede mig lynhurtigt. Efter lidt overtalelse sagde jeg ja til at stille op i konkurrencen, dog uden de helt store forventninger.

Deltagelsen resulterede i en anden plads, mod på mere freeride og ikke mindst et kælenavn der stadig hænger ved: ’Turbo Malle’.

Jeg kan ikke rigtig huske, hvem der kom på kælenavnet, måske var det Vang (Nikolaj Vang red.). Men det har hængt ved lige siden freeride DM 2013.

Turbo Malle Metro 2
Foto: Niels Jakob Børre

Turbo jan16 2 1
Foto: Troels Iversen (troelsiversen.com)

Freerider

Den følgende skisæson vendte Malene atter tilbage til de franske alper, og denne gang var der et nyt fokus. Sæsonen blev stort set kun tilbragt i offpisten, og den indebar tre Freeride World Qualifier konkurrencer, samt et hollandsk og et dansk freeride mesterskab. De bedste resultater var en første plads ved de hollandske freeride mesterskaber i Tignes og en anden plads ved Ste Foy FWQ i Frankrig.

Med de gode præstationer i skitasken stillede Malene op til freeride DM i 2014, og målsætningen var klar. Malene ville vinde. Desværre blev DM-drømmen knust i et styrt som medførte, at Malene blev diskvalificeret.

Det var en stor skuffelse. Jeg var i rigtig god freerideform, og havde virkelig sat mig selv op til at blande mig i toppen. Efterfølgende vidste jeg, at freeride ski ikke kun var sjov med vennerne, men en sport som jeg ville prøve endnu flere kræfter med.

Da skisæsonen var overstået slog Malene hovedet sammen med den danske freeskier Martin Schøber. De planlagde den følgende sæson, som skulle tilbringes i østrigske Sankt Anton am Alberg, hvor Martin har været på skisæson i mere end fem sæsoner.

Studerende danmarksmester

Som mange andre unge danskere i starten af 20’erne startede Turbo Malle på en videregående uddannelse i september 2014. Dog så hun ingen forhindringer i at komme på sæson på trods af studielivet. De mange år i landsholdsregi, hvor ski og lektielæsning fyldte meget, medførte at Malene kunne sammensætte en tilværelse, hvor hun kunne bo i Østrig og studere i Danmark.

I min tid med det alpine landshold lærte jeg, at man sagtens kan kombinere skolebøgerne og skiløbet. Så jeg så ingen problemer i at tage på sæson. Jeg er i en god studiegruppe og jeg tager mit studie lige så seriøst som mit skiløb. Når eksamen kalder rejser jeg tilbage til Danmark, og ellers kan man jo klare en masse over skype.

Med studiet og skisæsonen på plads tog Malene hul på skisæsonen 14/15. En sæson, hvor der skulle prøves flere kræfter med Freeride World Qualifier konkurrencer og freeridestilen skulle forbedres. I løbet af sæsonen opnåede Turbo Malle tre 3. pladser, og lige pludselig var hun Danmarks højst placerede freerider på FWQ-touren.

Ved freeride DM i 2015 stillede Malene op fyldt med selvtillid. Hun var indstillet på at det var dette DM, hvor hun skulle tage titlen som Danmarks bedste kvindelige freerider. Og selvom ugen ikke leverede det bedste vejr og de mest optimale freerideforhold viste Danmarks hurtigste freerider, at hun også er Danmarks bedste.

Ud over titlen som danmarksmester i freeride gik Malene også på podiet ved den prestigefyldte Røldal Freeride Challenge i Norge. En konkurrence, hvor der ikke var mange, som havde regnet med, at Malene skulle blande sig med feltets bedste.

Røldal Freeride Challenge gik faktisk lidt som jeg havde forventet. Jeg vidste, at hvis jeg kørte op til mit bedste, ville jeg kunne blande mig i toppen. Jeg er ret sikker på, at jeg snød mange, da jeg efter vi havde kørt, stod på podiet.

Sæsonens gode resultater vakte opsigt om Turbo Malle og nye sponsorer pressede på, for at få lov til at blive en del af hendes team.

dm malene
Foto: Niels Jakob Børre

Nutiden og fremtiden

Med nye sponsorer og nye midler følger nye mål, og målet er klart. Malene vil være blandt de bedste i verden. I år foregår skisæsonen også i Sankt Anton am Alberg. Her bor Malene igen med en gruppe freerideglade danskere, hvor der er rig mulighed for at træne freerideski.

Det er en anden struktur når man træner freeride. Når vi træner, står vi sammen og presser hinanden. Det er ikke som at træne styrtløb eller slalom. Mentaliteten er anderledes og jeg elsker at komme ud i pudderen med vennerne og blive presset til at lære nyt.

I år har Malene planlagt at køre mere end 10 FWQ konkurrencer og forhåbentligt indsamle point nok til at komme med på Freeride World Tour, som er freeridernes svar på motorsportens Formel 1. Dertil skal titlen som Danmarks bedste freerider også forsvares i uge 12 i Tignes. Så hun kommer ikke til at ligge på den lade side.

Derudover er Malene også frontfigur og træner sammen med sin bror Nicolai Østerbye Madsen i det nystartede Skiklubben Hareskov Freeride Team. Et nyt og innovativt projekt, som skal styrke kommende danske freeride atleter i alderen fra 10 til 15 år.

Vi er begge super stoked (begejstrede red.) over projektet. Det er en fed følelse at være med til at udbrede sin sport. Jeg har i flere omgange været med som alpintræner for Skiklubben Hareskov, og det er en super fed skiklub med plads til alle.

Turbo Malle Opel 2
Foto: Niels Jakob Børre

Turbo Malle Opel
Foto: Niels Jakob Børre

Turbo jan16 1Foto: Troels Iversen (troelsiversen.com)

‘Turbo Malles’ blå bog

  • Malene Østerbye Madsen
  • Født i 1993
  • DZ Atlet
  • Opvokset i Espergærde
  • Deltager ved Alpin VM i 2011 og 2013
  • Deltager ved freeride DM tre gange
  • Studerer Marketing på KEA i København
  • Bor delvist i Østrig i vinterhalvåret
  • Sponsorer 2015/2016: Armada, Sweet Protection, Oakley, Mons Royale & Opel

Skiers ser frem til at følge et af Danmarks største freeridetalenter, og hvis du også vil følge Malene Østerbye Madsen og se, hvordan hun klarer sig i denne sæsonen kan du gøre det via hendes Instagramprofil: _Malenemadsen_

Nederst kan du se Malenes nye video, som er lavet i samarbejde med Opel Danmark:


Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...