fbpx

Vælg side

Dækker din rejseforsikring ved offpiste-skiløb? Få styr på reglerne inden skaden sker

Dækker din rejseforsikring ved offpiste-skiløb? Få styr på reglerne inden skaden sker

Offpistens uberørte powder kan lokke enhver. At skære sine egne spor i den uberørte sne. Det er uimodståeligt. Men at stå offpiste er ikke uden farer, og der er meget du skal være opmærksom på.

Henover december og januar er der faldet utroligt meget sne i Alperne. Så meget, at der har været høj lavinefare flere steder, hele områder har været lukket og enkelte danske gæster har været uheldige at sne inde.

Nu er forholdene ved at være tilbage til normale, og der er ingen særlig fare ved at tage af sted på ski. Heller ikke ved at køre off-piste. I hvert fald ikke mere end normalt ?

Freeriding er uden tvivl fantastisk. Men det bør udføres med største ansvarlighed, både for din egen sikkerhed og for dem, som du er af sted med. Der er meget, du skal være opmærksom på, både inden du krydser grænsen fra de markerede pister og ud i offpisten – og ikke mindst også når du bevæger dig rundt i powderen.

Vi hjælper dig lidt på vej her.

Allerførst skal du have styr på, om din rejseforsikring gælder. ? Hvis den ikke gør det, så skal du slet ikke bevæge dig derud i powderen. Uanset hvor meget den lokker. For går det galt derude, så er det en meget dyr affære.

Mere om det længere nede.

Først et par vigtige råd til dig, der har styr på forsikringen og vil køre freeride. Vores 3 råd hedder: aldrig alene, altid udstyret i orden, og spørg de lokale til råds.

Aldrig alene

Første og vigtigste regel er, at du aldrig må stå offpiste alene. Hav altid et godt hold af venner med dig. Det er fantastisk at have nogle at dele oplevelsen med. Og hvem skal ellers juble med dig når powderen er ekstra blød – og grine af dig når du crasher? Vigtigst af alt, så er det altafgørende at være flere af sted hvis skaden skulle ske. Hvis du bliver fanget i en lavine, så kan kun dine venner redde dig.

Hvad er en bipper offpiste

Altid udstyret i orden!

Både du og dine venner skal have udstyret i orden inden i bevæger jer ud i offpisten. Som minimum skal hver eneste freerider have bipper, skovl og sonde.

Men det er ikke nok at have det med. Du skal også vide at det virker, og hvordan det virker – og du skal sikre dig, at dine venner ved hvordan det virker. Test altid udstyret sammen inden I tager af sted. Lav et par øvelser med bipperen, så I ved hvordan I finder hinanden.

Hvordan er vejret og sneen i dag – og i går? Spørg de lokale.

Spørg de lokale til råds inden I tager af sted på offpistetur. De kender området, og de ved hvordan vejr og vind har været de seneste uger. For selvom det har været fuld frost og der er kommet et stort dump, så ved du højest sandsynligt ikke, om det var tøvejr i sidste uge, om vinden har været særlig stærk eller om det store dump gør bestemte områder farlige. Det ved de lokale. Og det er alle forhold, som du skal være opmærksom på og som kan have stor betydning for din sikkerhed i offpisten.

Spørg dig til råds i den nærmeste skibutik eller skiskole. De ved besked. Og de kan guide dig til de allerbedste faces.

Det kan også være en god idé at booke en tur med en offpisteguide, hvis du er uerfaren freerider eller bare er i et nyt område for første gang. Der er mange fordele ved at være af sted med en professionel bjergguide – og det er ikke kun for begyndere. Det kan du læse mere om i vores artikel ’På freerideeventyr med en Bjergguide’.

Rejseforsikring – hvordan er du dækket?

Herfra stiller vi skarpt på rejseforsikring og din dækning ved offpiste skiløb. Det er nemlig ikke alle rejseforsikringer der dækker ved skiløb uden for de markerede pister. Det er surt at finde ud af når skaden er sket. Det kan blive en meget dyr omgang. Få styr på reglerne her, og få hjælp til at finde ud af hvordan du er dækket.

Vi har allieret os med Jakob Bender fra Dansk Rejseforsikring. Han har efter flere år i rejsebranchen stort kendskab til reglerne på området og særligt inden for dækning ved skiløb.

Inkluderer din rejseforsikring skiløb?

I første omgang skal du sikre dig, at din rejseforsikring dækker bare almindeligt skiløb. Nogle rejseforsikringer dækker slet ikke skader og ulykker ved skiløb. Her skal du købe en tilkøbsforsikring. Tjek om din rejseforsikring dækker, fx på selskabets hjemmeside eller i din police.

Heldigvis dækker de fleste rejseforsikringer almindeligt skiløb.

Men det er langt fra alle rejseforsikringer der dækker ved offpiste-skiløb.

Hvis din rejseforsikring ikke dækker offpisteskiløb eller skiløb generelt, skal du ikke nødvendigvis skifte hele din forsikringspakke ud i dag. Der er flere forsikringssteder som tilbyder tilkøbsforsikringer, som dækker ved skiløb. Hos Dansk Rejseforsikring kan du fx tilkøbe en skirejseforsikring, som kun gælder den uge, hvor du er af sted på ski. Så kan du tage af sted med god samvittighed.

Offpisteskiløb

Dækning ved offpiste-skiløb

Lad os først slå fast, hvad offpiste skiløb er. Hvad kategoriseres som offpiste, og hvor skal du være særligt opmærksom?

Al skiløb uden for markerede pister kategoriseres som offpiste. Det gælder også de korte ture ind i skoven, under liften og på tværs fra en piste til en anden. Bevæger du dig herud, skal du sørge for at din rejseforsikring dækker offpiste skiløb.

Hopper du ind og ud i powderen mellem pisterne, og tager en uskyldig skovtur på siden af de markerede pister, så kan du være nogenlunde rolig. Her har mange sandsynligvis kørt før dig, og du kan hurtigt finde vej tilbage til pisterne igen. Men du skal altid køre varsomt i offpisten. Der kan pludselig stikke en træstub op, som du overså, og hvis uheldet er ude, kan det blive en svær affære at få en snescooter ud og hente dig – også selvom du er tæt på de markerede pister.

Endnu sværere bliver det kun, hvis du bevæger dig længere væk fra de markerede pister, i jagten på den uberørte powder. Er uheldet ude her skal en meget større redningsaktion i gang. Og det inkluderer højest sandsynligt en redningshelikopter.

Har du styr på din rejseforsikring og er dækket ved offpisteskiløb, så tager dit forsikringsselskab alle omkostninger ved at blive hentet tilbage – og turen til hospitalet, hvis du er rigtig uheldig.

Går turen til hospitalet, så slutter omkostningerne ikke her. At tage på hospitalet i udlandet kan være meget dyrt, og det er ikke alt der kan tages på det blå sygesikringskort. Hjemtransport er fx ikke dækket af det blå sygesikringskort.

Bonusinfo: Det blå sygesikringskort dækker dig officielt som en lokal borger, i det EU-land, du befinder dig. Det betyder fx, at du i Frankrig selv skal betale 30% af hospitalsudgifterne.

Nu vil du gerne bare hjem – kan du få hjemtransport?

Forestil dig, at du eller en af dine venner ender på det lokale hospital. Du får at vide, at du skal ligge på hospitalet i fire uger. Hvor meget tror du, at du drømmer dig til de danske sygehuse – og til at være et sted hvor venner og familie kan se dig og se, at du er okay?

Her er altså endnu en dækning, som skal være inkluderet i din rejseforsikring, hvis du skal tage af sted på skiferien med ro i maven.

Bonusinfo: Et ambulancefly fra Alperne til Danmark vil ofte koster over 100.000 kr. – hvis du er kommet meget slemt til skade og skal fragtes hjem med ambulancefly skal der både læger, anæstesilæger og sygeplejersker med ombord. Den omkostning vil du nok meget gerne at din rejseforsikring tager.

Hvordan er jeg dækket, når jeg kører offpiste med en autoriseret guide?

Booker du en freeridetur med en bjergguide er det ikke selvsagt at du er dækket gennem offpisteguidens selskab. Offpisteguiden vil højest sandsynligt have en ansvarsforsikring. Det vil sige at hvis du kommer til skade under offpisteskiløb, hvor guiden ikke har udført sit job korrekt – hvis I fx ikke har fået det rette udstyr eller I er kommet ud på for farligt terræn eller en forkert nedkørsel – så dækker guidens ansvarsforsikring.

I mange tilfælde vil bjergguiden dog bede dig skrive under på, at offpisteturen udføres på eget ansvar – og i sådanne tilfælde fraskriver du dig guidens forsikringer.

Her skal du altså selv sørge for at være fuldt forsikret.

Uanset at din bjergguide har en ansvarsforsikring, så er anbefalingen fra os – og Jakob Bender fra Dansk Rejseforsikring – at du altid selv er forsikret. For hvad nu hvis du selv er skyld i, at der sker en skade? Hvis forsikring dækker så? Eller hvis du er meget uheldig og ender på hospitalet – og gerne vil hjem til Danmark hurtigst muligt. Så langt rækker bjergguidens ansvarsforsikring ikke.

3 ting, din rejseforsikring skal dække

Inden du tager af sted på skitur, er der altså tre ting du skal tjekke, om er inkluderet i din rejseforsikring:

  1. Dækker min rejseforsikring skiløb?
  2. Dækker min rejseforsikring offpiste skiløb?
  3. Dækker min rejseforsikring sygdom og hjemtransport til Danmark?

Min rejseforsikring dækker ikke. Hvad gør jeg så?

Viser det sig, at din rejseforsikring ikke dækker de tre ting, hvad gør du så? I første omgang kan du undersøge om dit eget rejseselskab har en tilkøbsforsikring, som indeholder de tre dækninger. Eller du kan tilkøbe en skirejseforsikring hos et andet selskab – fx Dansk Rejseforsikring – og tilkøbe de dækninger, du mangler.

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...