fbpx

Vælg side

Aspen – måske verdens bedste skiområde

Aspen – måske verdens bedste skiområde

Some place warm, a place where the beer flows like wine, where beautiful women instinctively flock like the salmon of Capistrano. I’m talking about a little place called Aspen.

Aspen er en berømt skidestination, der praler af at have et imponerende gennemsnit på 300 solskinsdage om året, samtidig med fantastik god sne og udfordrende terræn i verdensklasse. Aspen er kendt for sine 4 fremragende bjerge, Aspen Mountain, Aspen Highlands, Buttermilk og Snowmass, fire snebeklædte bjergtoppe der har alt, hvad et skihjertet begærer.

Aspen ligger i Rocky Mountains; ca. 3½ times kørsel fra Denver. Flyvetiden fra København til Denver, Colorado er ca. 10 timer og tidsforskellen er 8 timer (bagud). Flybilletter til vinteren 2019 kan pt. findes til ca. 4500 kr.; excl. ski.

Skiers.dk tog til Aspen i Påsken, og vi ved ikke helt hvor vi skal begynde, men Aspen kan alt og vi er super imponeret over skiområdet. De fire bjerge byder på stor variation, og her er noget for enhver smag.

skilift ASPEN

Aspen Highlands er kendt som de lokales foretrukne skibjerg, fordi det byder på Nordamerikas mest ekstreme terræn, Highlands Bowl og en utrolig flot 360 graders udsigt over smukke Maroon Bells.

Buttermilk har en enorme X-games snowpark og med sine mange blå og grønne pister appellerer den både til freestyle og nybegyndere.

Snowmass er det største af områderne og byder på en masse pister i alle sværhedsgrader, men samtidig også en masse højalpine skiruter. Derfor er det nok det bedste af områderne. Det er også det, vi anbefaler til familier.

aspensnowmass large

Aspen Mountain er hovedområdet og placeret lige midt i byen. Liften går op i 3.418 meters højde, og det er her de berømte filmstjerner og andre celebrities holder til og gerne vil vise sig frem. Området er kendt for at være stejlt og egner sig godt til mellem og gode skiløbere.

I Aspen er der skiløb fra kl. 9-16 og enkelte aftener er der åbent til kl 21 på Aspen Mountain. Det er meget brugt, at stå på ski med en skiinstruktør og faktisk så booker omkring 18 % af alle gæster en skiinstruktør. Med en instruktør kan man bl.a. får ”first-tracks” fra kl 8, og helt generelt så leverer Aspen et helt fantastisk produkt, hvor gæsten og totaloplevelsen er i centrum. Så alt fra liftkort, skiinstruktion, liftsystemet, restauranter, skibusser mm. er bare på et helt andet niveau end hvad vi kender fra Europa: det er prisen for et liftkort dog også, men det er bestemt det værd.

Under vores besøg i Aspen fik vi løbet på ski 2-3 dage i hver af områderne, dog ikke i Buttermilk, og vi blev forelsker i dem alle. Er man til freestyle, så er der ingen diskussion, for Buttermilk har USA bedste park og ja sikkert også verdens bedste, men vi er ikke de store parkrotter, så derfor brugte vi ikke tiden der.

Aspen RL AO JB

Turen til Aspen Highlands var et af de store højdepunkter, og bl.a. var vi så heldige at den øverste skiskolechef Jonathan Ballou, viste os rundt blandt de enorme mængder af super gode pukler, som Aspen gemmer på. Så med den bedste guide og 20 cm. nysne på puklerne blev en uforglemmelig dag.

JB AO Aspen Highlands

Vi fik også et par dage med vores værtsfamilie, hvor de lokale Aspendrenge danske Eske og Leo guidede os rundt i offpisten, og de tog os også til toppen Highlands Bowl. Bowlen er klart et must, hvis man er til offpist skiløb, her bliver man kørt fra øverste lift og så halvvejs op med en pistemaskine, og herefter er der så ca. 30 min. hike til toppen, der er i 3559 m højde. Super mange muligheder på nedfarten, og garanti for lækker vintersne.

GPTempDownload 8

Alt offpist i Aspen ”inbounds”, hvilket betyder at ALT inden for det markerede skiområde, er sikret for laviner og andre alpine farer, og svare til de skirouter man kender fra Europa. De fleste offpistture lukkes ned ved 14.30 tiden, hvor efter skipatrol tjekker dem igennem.

På Aspen Mountain er et besøg på Sundeck på toppen eller Baren i The Little Nell i bunden klart et besøg, og her er der bestemt chance for at støde ind i en kendis mens man drikke en dyr drink.

AO Aspen pow pow

Det ypperste afterski er på Aspen Highland, nemlig den legendariske bar Cloud Nine, hvor der bliver sprayet champagne i helt stor stil. Har man ikke bedre ting at bruge sine penge på, så kan man bl.a. købe en 3 liters Veuve Clicquot “Den gule enke” champagne, og så spraye den udover de andre gæster med en gigantisk supersoaker vandpistol.

Vi deltog også i Full Moon Hike i Buttermilk, hvor de lokale en gang om måneden vandre til toppen med touringudstyr, og her så spiser aftenmads på Cliffhouse og er til raffle (gratis lotteri) med masser af lækre præmier. Derefter på ski ned i måneskinnet.

Aspen touring

Selv Aspen by er faktisk ret så hyggelig, og med sine 6000 faste indbyggere, så er det ikke den typiske skiby, men en lille by med hyggelig atmosfære, kunstmuseum, svømmehal, sportspladser, musikfestivaller og meget mere. Aspen byder på endnu flere aktivister om sommeren, så måske man bare flytte til byen.

Alt i alt er Aspen helt fantastisk, og absolut helt i toppen af skiområder vi nogensinde har besøgt.

SNOWMASS MOUNTAIN
* Laveste punkt: 8.104 ft./2.473 m
* Højeste punkt: 12.510 ft./3.813 m
* Antal pister: 91
* Miles/km pister: 147 miles/237 km
* Længste nedfart: 5,3 miles/8.5 km
* Typer af pister: Let: 6%, svær: 50%, sværere: 12%, ekspert: 32%
* Lifter: 21 i alt (19 primære: 1 gondol med plads til 8 personer, 1 high-speed lift med plads til 6 personer, 1 gondol med plads til 6 personer, 7 high-speed quads, 2 quads, 4 ski/snowboard stolelifte (herunder magic carpets); 2 sekundære: 2 platter pulls).

ASPEN MOUNTAIN
* Laveste punkt: 7.945 ft./2.422 m
* Højeste punkt: 11.212 ft./3.418 m
* Antal pister: 76
* Miles/km pister: 64 miles/103km
* Længste nedfart: 3 miles/4.83 km
* Typer af pister: Let: 0%, svær: 48%, sværere: 26%, ekspert: 26%
* Lifter: 8 i alt (6 primære: 1 gondol, 1 high-speed quad, 1 high-speed double, 1quad og 2 double. 2 sekundære: 1 quad (Little Nell), 1 double (Bell Mountain)).

BUTTERMILK
* Laveste punkt: 7.870 ft./2.399 m
* Højeste punkt: 9.900 ft./3.018 m
* Antal pister: 44
* Miles/km pister: 21 miles/34 km
* Længste nedfart: 3 miles/4.83 km
* Typer af pister: Let: 35%, svær: 39%, sværere: 26%, ekspert: 0%
* Parks & pipes: 2 terræn parker: Buttermilk Park har over 100 muligheder, herunder en 22-fods superpipe og en X Games Slopestyle course. For en nybegynder: Panda Pipe og Ski & Snowboard skole park (S3 Park)
* Lifter: 9 i alt (2 high-speed quads, 3 doubles, 2 handle tows, 2ski/snowboard skole lifte).

ASPEN HIGHLANDS
* Laveste punkt: 8.040 ft./2.451 m
* Højeste punkt: 11.675 ft./3.559 m
* Antal pister: 118
* Miles/km pister: 84 miles/135 km
* Længste nedfart: 3.5 miles/5.6 km
* Typer af pister: Let: 18%, svær: 30%, sværere: 16%, ekspert: 36%
* Lifter: 5 i alt (3 high-speed quads, 2 triples).

www.aspensnowmass.com

 

RL bump

Om forfatteren

Anders Olesen

Anders var med til at grundlægge Skiers.dk tilbage i 2009. Han er freerideskiløber, skiinstruktør på højeste niveau og ansat som leder af Den Danske Skiskole. Anders har haft flere skisæsoner end alle de andre Skiers.dk skribenter har til sammen; 4 sæsoner i St. Anton am Arlberg, 1 i New Zeland, 2 i Argentina, 2 i Val Thorens, 2 som instruktør på Oure højskole i Frankrig og så en helt masse uger på gletchen i Hintertux. Anders er også til eventyr på højfjeldet i Norge, langrend og alt andet med sne. Han er vores udstyrsmand, og så vil han gerne sælge nogle bannere på Skiers.dk (skriv hvis du mangler et).

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...