fbpx

Vælg side

All inclusive i Chamonix

All inclusive i Chamonix

Foto: Nicklas Kold Nagel

Bilen kører igennem det franske alpelandskab mod Chamonix. Det er smukt som man kender det, med let sne mellem træerne og mindre landsbyer langs bjergsiderne. Chamonix er kendt og berygtet i skiverdenen, og derfor har jeg tårnhøje forventninger til den kommende uge. Dette er en rejseberetning om at prøve et all inclusive koncept i et af verdens bedste freeride-områder. 

Chamonix

Rundt om en bjergkam og landskabet forandrer sig for øjnene af os. Bjergene er blevet højere og deres spidse tinder rager mod himlen, og minder mest af alt om en tandrække af syle spidse tænder langs bjergryggen. Vi kører ind i Chamonix og min chauffør peger ivrigt på den største tinde af dem alle – Mont Blanc, Frankrigs højeste bjerg. Ifølge franskmændene selv er det også Europas største. Men det er det ikke. Det er Elbrus i Rusland, men nok om det.. Mont Blanc minder i al sin pragt mest om et kæmpe fort, som det står omringet af de mange omkringliggende bjerge. På Mont Blancs top er det imidlertid, for at citere Jørgen Leth: ”Et skaldet bjerg”, der rager højere end alle de andre i området.

Mont blanc dal

 Vi kører igennem byen. Det er sent på eftermiddagen og folk er på vej ned efter dagens aktiviteter på bjerget. Hvor end jeg vender blikket ses selvlysende skaljakker med brede ski hen over skulderen, eller alpinister i klatreudstyr med lynhurtige briller på næsen. Det er tydeligt, at Chamonix er en freeride by og ekstremsport er omdrejningspunktet i hverdagen.

dobbel trouble

Chamonix er ikke et sammenhængende skiområde, som man normalt kender det, men opdelt i fem forskellige områder langs dalen; De Balme, Les Grand Montets, Brevent-flegiere, Les Houches og til dels Aguille de Midi. Jeg skriver til dels, da det kun er muligt at køre ned fra Aguille de Midi via off-piste, og det er derfor nødvendigt enten at have erfaring med ruterne eller have selskab af en lokal bjergguide.

Et liftkort til Chamonix dalen giver adgang til gratis busser mellem alle fem områder, og det tager ikke lang tid at sætte sig ind i bussystemet og ruterne.

Chamonix Piste Map

 Det kan umiddelbart virke besværligt, sammenlignet med andre skidestinationer i alperne, men hvis du får selskab af en lokal UCPA-guide, er man sikker på at få det bedste ud af sin tid. Guiderne er højtuddannede skiinstruktører og har enormt meget erfaring. De studerer vejrudsigten intensivt for at forudsige, hvilket område der har dagens bedste forhold. De sikrer derved, at du får det bedste ud af samtlige dage uanset vejr og forhold. Det er en kæmpe gave som ”jomfru” i Chamonix og i det hele taget i hvilket som helst skiområde.  

UCPA

UCPA-centret ligger i hjertet af Chamonix og har let adgang til de forskellige skiområder i dalen. Det er en enorm bygning, der mest af alt minder om en gammel højskole. Man bor på enkle værelser med køjesenge, et enkelt skab per person og et bad med vask. ’Det Lille Hus’ er en fælles sag, og der findes et stort toilet på hver gang med værelser. Maden minder meget om den årlige lejrskole tur med, man var på tilbage i ”folkeren”. Men det var også en hyggelig tid, og det samme er UCPA.

En behagelig social stemning danner rammen om mit UCPA ophold. Ved ankomst skal man angive hvilket ski/snowboardniveau man har, hvorefter man bliver tildelt et undervisningshold bestående af andre gæster på samme niveau.

Holdet

Det er ligegyldigt om du er nybegynder, øvet eller erfaren skiløber, der er altid et hold, der passer til dine evner.

Alle hold får tildelt en uddannet bjergguide, der også fungerer som instruktør. Fordelt på en uges ophold er der 23 undervisningstimer med guiden, hvor der øves balance og teknik i forskellige forhold og terræn. På de øvede hold består undervisningstimer primært af at køre så meget off-piste som muligt, og imellem turene kommer guiden med små fif til forbedringer.

Guiden føre an

(Foto: UCPA Guiden “Jules” føre an til dagens næste spot)

Som tidligere nævnt er guiderne yderst professionelle, men samtidig meget uformelle og hyggelige at omgås. De er der af samme grund som dig – de elsker skiløb! Guiderne kender alle de bedste ’spots’ i områderne og tilpasser valget af dagens område og aktiviteter baseret på vejrprognosen.  Ud over teknik og gode spots bliver man løbende undervist i lavinesikkerhed, hvordan vejret påvirker sneen og hvordan man i praksis søger og redder ofre fanget i en lavine. Jeg havde personligt meget lidt kendskab og erfaring med laviner inden jeg kom til UCPA, men opholdet gav mig et styrket kendskab og et mere respektfuldt syn på risikoen ved freeride skiløb, uden at være afskrækket – tværtimod.

Jules glacier pow

 

 

En typisk dag med UCPA:

07:25 – Vækkeuret ringer og fra køjesengen trækker du gardinet fra vinduet fra for at tjekke dagens forhold – det har sneet hele natten, og der ligger et tæppe af pow!

07:45 – På med skiundertøjet og ned at spise morgenmad i det fælles spiseområde

08:15 – Smør en madpakke, enten klassisk baguette eller en blandet salat. Derefter ned i skikælderen og finde udstyret frem.

08:30 – Mødes med holdet og tilhørende guide/instruktør, der gennemgår dagens plan og nøje udvalgte område. Derefter hop på bussen mod dagens område.

09:00 – Ankomst ved dages område og op med liften. Herefter står de næste 3 timer på at udforske bjerget for dybe pudder runs med tip til teknik forbedringer på vej op igen i liften. 

12:00 – Frokosten nydes i en varmestue på bjerget. 

13:00 – Maven er fuld og jagten på friske spor fortsætter til ud på eftermiddagen. Med en UCPA-guide er det en snild sag at finde friske spor, selv efter kl 13.00!

happy pow store smil

Jules colouir

15:30 – Turen går tilbage med bus til UCPA centeret, hvor der venter snacks og afterski i baren.

16:00 – Der snakkes om dagens begivenheder og røverhistorier over en øl i UCPA-centret, herefter slappes der af indtil aftensmad.

19:00 – Der serveres aftensmad i form af en stor buffet med flere forskellige salater og varme retter. Til dessert er der fransk ostebord og kage.

20:00+ –  Hvis man er tørstig kan man slå sig ned i UCPA baren og få en øl eller to. Baren lukker kl. 23 og festen skal tages videre ud i Chamonix natteliv – Jeg anbefaler barerne ”Chambre Neuf” (Svenske skibumsers stamsted) eller ”Elevation 1904” på den anden side af vejen. Man kan også blot slappe af på værelset og kigge dagens GoPro skud igennem, så er du sikker på at være frisk til en ny pudder dag.

EAT – SKI – SLEEP – REPEAT!!!

Powder!

Områderne i Chamonix giver dig en bred vifte af forskelligt skiløb til alle niveauer.
Du kan slå ottetaller i pudder til hofterne på gletsjerne ved Les Grand Montets og Aguillie du Midi. Du kan finde stejle colouirs og åbne ’faces’ ved Brevent og Flegiere og du kan hoppe rundt mellem træerne i Les Houches og Les Grand Montets.

Min personlige favorit af områderne er – Les Grand Montets – her finder du mest varieret skiløb på et sted. Derudover har området også Områderne e mekka. ersonligt meg.e bik ttur der eksistere i Chamonix dalen.. Det er i sandheden et freeride mekka. ersonligt megEuropas længste offpist route fra toppen af gletsjeren og ned til bunden (2200 højdemeter). Rekorden ned er på 3 minutter og 14 sekunder og blev sat i 1980 – den lader vi lige stå et øjeblik… 1980.!! En tid uden brede planker, lavinerygsække og prizm linser. Det siger lidt om hvor dybt freeride kultur sidder i Chamonix dalen og har gjort det længe. Chamonix er i sandheden et fantastisk freeride-mekka.

IMG 2703

Svensker gletsjer pow

 Hvorfor skal du tage af sted med UCPA?

– Du har ingen eller begrænset viden om lavinesikkerhed

– Du vil gerne blive bedre til at forstå forholdene og finde de bedste ruter på bjerget

– Du er klar på at møde nye mennesker fra mange forskellige lande

– Du foretrækker, at der er styr på tingene og ugens aktiviteter er planlagt på forhånd

– Du er nybegynder til off-piste og vil gerne lære det basale

– Du er lidt erfaren i off-pisten og vil gerne forbedre din teknik

– Du er erfaren og vil kende de dybeste pudde- spots på bjerget

– Du vil køre noget af det bedste off-piste i Europa

 UCPA samler hele pakken til din skiferie og sikre det eneste du skal tænke på er, om dine ben kan følge med. Efter et ophold kommer du hjem klogere og med en bedre forståelse for dit eget skiløb, lavinesikkerhed og sammenværd med andre mennesker fra forskellige lande og kulturer. Jeg kan varmt anbefale et ophold hos UCPA og jeg planlægger allerede, hvilket center jeg skal besøge næste år.

Kom afsted på et UCPA center allerede i påsken – SE MULIGHEDERNE HER

Tjek vores korte video fra Chamonix nedenfor

 

(*** Foto og video – produceret af Nicklas Kold Nagel ***)

{Vimeo}158810149{/Vimeo}

Nicklas Kold Nagel

Om forfatteren

Skiområde guides

Outdoorliv.dk på Facebook

Seneste videoer

Indlæser...